Algemene informatie

Hoe hortensia in de herfst te planten

Pin
Send
Share
Send
Send


Hortensia is een van de meest populaire sierheesters van tuinders in verschillende regio's. Elegante hoeden van bloeiwijzen, geschilderd in delicate tonen, geven deze oostelijke gast een speciale charme, waardoor het lijkt op een zachte wolk. En wat een prachtig aroma verspreidt zich in de tuin tijdens de bloei! Hoewel cultuur wordt gekenmerkt door een veeleisende natuur en liefde voor warmte, is het niet moeilijk om verschillende soorten struiken te kweken met de juiste aanpak. Hortensia-beplanting waarvan de val volgens de regels is gemaakt, bloeit in het volgende seizoen. Hoe de landingswerkzaamheden voor elke tuinvariëteit uit te voeren en fouten te voorkomen, u leert van de materialen van het artikel.

Hortensia: beschrijving, foto

De tweede naam van de luxe Aziatische is hortensia. Dezelfde naam (hortensia) is het volledige geslacht van planten in de familie Hortensia. Uit het Latijn wordt de geslachtsnaam vertaald als "watertank", wat op welsprekende wijze duidt op een toegenomen liefde voor overvloedige irrigatie. De bloem is vernoemd naar een Franse prinses met dezelfde naam. De grootste soortendiversiteit is geconcentreerd in Azië, China en Japan, waar de plant wordt aanbeden, adzai genoemd - een bloem de paarse zon.

Dit is interessant! Sommige botanici zijn geneigd te geloven dat de cultuur is genoemd naar de gelijkenis van fruit met een kruik.

Onder de vertegenwoordigers van het geslacht zijn er niet alleen struiken. Sommige soorten worden vertegenwoordigd door lianen met scheuten tot 30 m lang, evenals dwergbomen. Van de bestaande 70-80 soorten behoren er ongeveer tien tot gecultiveerde planten.

Hortensia's, waaraan we gewend zijn, hebben een struikgewas. Dit is meestal een bladverliezende struik, maar er zijn ook groenblijvende soorten die niet worden gekweekt in onze breedtegraden. De struik bereikt een hoogte van 1-4 m, maar fokkers schonken meer onvolgroeide cultivars aan tuinders. De scheuten staan ​​rechtop, het gebladerte is helder, groot.

Midzomer is de bloeiperiode van de meeste soorten hortensia. Bloeiwijzen verschillen in grote omvang, hebben de vorm van een pluim of schild. Bij sommige soorten lijkt de bloeiwijze op een paraplu van viburnum. Het bestaat uit twee soorten bloemen - steriel en vruchtbaar.

De eerste hebben vier valse bloembladen, die overgroeid zijn met kelkblaadjes, gekleurd volgens ras.

De tweede groep is veel kleiner en meer onopvallend, zit op de top van de bloeiwijze. Steriele bloemen vullen de rest van de panicle-ruimte. De meeste cultivars hebben witte bloemkronen, maar er zijn ook variëteiten met mooie blauwe, paarse, roze en karmozijnrode bloemen.

Waarschuwing! De cultuur is giftig, alle delen ervan zijn verzadigd met cyanogene glycosiden. Vermijd contact van baby's en huisdieren met de plant, vooral als u thuis kweekt.

Hortensia heeft een decoratieve uitstraling tot het einde van het seizoen. Als vruchtbare bloemen worden bestoven, worden zaaddozen in de vorm van een kruik gebonden, gevuld met kleine zaden met uitstekende ontkieming. Maar niet alle variëteiten van vruchten rijpen, er zijn cultivars, waarvan de bloeiwijzen geheel uit steriele bloemen bestaan. Zaadvoortplanting is geassocieerd met een lange ontwikkeling van jonge scheuten, daarom wordt het zelden gebruikt. Sneller om nieuwe mensen vegetatief te krijgen - stekken, de struik verdelen, gelaagdheid.

Witte doppen van een grootbladige variëteit (Macrophiles) hebben een functie die veel tuiniers aantrekt. De struik kan de kleur van de randen wijzigen bij het veranderen van de zuurgraad van het substraat. Teelt op zure grond leidt tot het verschijnen van aantrekkelijke blauwe en blauwe bloemen. Dit komt door het vermogen om aluminiumverbindingen te absorberen, die in een zure omgeving beschikbaar komen voor de plant.

Het is mogelijk om de zuurgraad van de grond te veranderen en de struiken te voeden met aluminium door aluminium kaliumaluin te introduceren. Er dient aan te worden herinnerd dat het substraat een buffersysteem is, d.w.z. constant ernaar streeft om de initiële waarde van de pH te bereiken. En dit betekent dat je, om de versiering te behouden, constant zulke verbindingen moet maken. Als de grond licht alkalisch is, worden de bloeiwijzen roze en paars.

Helaas behoort de macrofiele hortensia tot warmteminnende variëteiten en in de meeste klimaatzones van Rusland is deze niet geschikt voor de tuinbouw. Maar met de juiste zorg kun je het cultiveren als kamerbloem en experimenten uitvoeren, aluin toevoegen aan de ene kant van de struik en het intensief voeden met fosforhoudende meststoffen aan de andere kant. In plaats van de sneeuwwitte hoeden zal de kamerplanten dan ook genieten van veelkleurige knoppen.

Tip! Kaliummonofosfaat blokkeert de aluminiumstroom, wat leidt tot het verschijnen van roze bloemen.

Onder de meest winterharde leden van het geslacht, die in ruwe klimatologische omstandigheden kunnen worden gekweekt, zijn panicula en boomhortriën populair. We zullen terugkeren naar hun beschrijving. Dergelijke variëteiten zoals Petiolate, Sargent, bodembedekker en macrofiel (grootbladig) worden uitsluitend geteeld in streken met een mild klimaat.

Een Aziatische gast wordt gebruikt voor individuele en groepslandingen. Een struik kan een solist zijn op een groen grasveld, in het midden van een mengrens, of een buur worden van kortgroeiende coniferen, andere sierheesters. Van hortensia krijg je een mooie haag, bestand tegen stof. Onder de dikke groei van mooie looks Vinka en schaduw-tolerante gastheren.

Wanneer te planten

Planten - de belangrijkste factor die verantwoordelijk is voor de toekomstige levensduur van het plantenorganisme. De ontwikkeling van een persoon hangt af van deze gebeurtenis, want als je de regels voor het planten overtreedt, lijden de planten en kunnen ze zelfs sterven!

Het is erg belangrijk om het juiste moment voor de aanplant te kiezen, omdat elke regio andere klimatologische omstandigheden heeft. Bijvoorbeeld, in het zuiden is er een warme, lange herfst, een milde winter en een snelle, hete lente. Het is geen geheim dat voldoende vocht nodig is voor een betere aanpassing in een nieuwe plaats van jonge groei.

Als we het hebben over een "vat met water" - hortensia, heeft dit exotische vocht heel veel nodig. De zuidelijke lente kan de cultuur niet voldoende van de nodige vochtigheid voorzien, omdat het snel uit de grond verdampt, dus de zuiderlingen geven er de voorkeur aan om de meerderheid van de tuinbewoners in de herfst te planten.

Het is belangrijk! Alleen de grootbloemige variëteit (macrofiel) is zo grillig en thermofiel dat het in de herfst planten ervan niet wordt aanbevolen, zelfs niet voor de zuidelijke regio's.

Als we rekening houden met de regio's met barre klimatologische omstandigheden, is er al in oktober de adem van de naderende winter voelbaar, waarom tuinders het planten liever uitstellen tot de lente. Soms worden evenementen simpelweg aan het einde van de zomer gehouden en wordt er tijd besteed aan het rooten van de zaailing vóór het begin van de vorst.

Wat de regio's met een gematigd klimaat betreft, geven ervaren tuiniers ook de voorkeur aan herfstbeplanting, en beginners geven er de voorkeur aan om in het voorjaar planten niet te planten, zodat ze in de zomer sterker kunnen worden.

Voordelen van het planten van hortensia's in de herfst

Herfstplanten in vergelijking met de lente heeft verschillende voordelen:

 • als je in het najaar hortensia plant, dan bloeit volgend seizoen een gezond jong boompje met de juiste zorg en isolatie voor de winter,
 • Er verschijnt een breed scala aan lokaal (aangepast) plantmateriaal in de kwekerijen. In het voorjaar zijn de restanten uitverkocht, die vaak zwakker worden en in de winter langer rooien,
 • De combinatie van hoge luchtvochtigheid, natuurlijke neerslag en stabiele bodemtemperatuur is een optimale voorwaarde voor de groei van het netwerk van zuigwortels. Ze zijn verantwoordelijk voor het rooten en de voeding van planten,
 • de hoeveelheid water, vooral in het zuiden van Rusland, zal veel minder zijn, omdat het vaker regent in deze tijd van het jaar.

Het is belangrijk! Maar er is een daling in planten en een nadeel - de Aziatische gast zal een grondige opwarming voor de winter nodig hebben. Hoewel volwassen struiken van pluizige en boomachtige soorten bestand zijn tegen koud weer, is de jonge groei erg gevoelig voor hen.

Locatie selectie

Voor een succesvolle exotische teelt, is het nodig om de omstandigheden te herstellen waarin wilde verwanten van de cultuur groeien. Wat de Aziatische niet leuk vindt, zijn tocht en direct zonlicht. In dit geval moet de verlichting goed zijn, omdat haar familieleden in het struikgewas groeien. Het is noodzakelijk om een ​​struik te planten zodat de zonnestralen alleen 's morgens gevoelig gebladerte en bloemen raken. Met dit soort verlichting is het mogelijk om de decorativiteit en bloeiperiode te verlengen. In de volle schaduw zal de struik geleidelijk verdorren, de penumbra is optimaal.

Het is ook noodzakelijk om rekening te houden met de parameters van volwassen individuen, omdat sommige variëteiten 3 meter hoog worden en een kroonomtrek hebben van 1,5 meter. bodemoppervlak.

Bodem voor hortensia

Voor goed ontwikkelde Aziatische is het belangrijk om het juiste substraat ervoor te kiezen. Hortensia vraagt ​​niet alleen om de samenstelling van het substraat, maar ook om het pH-niveau. Voor de normale ontwikkeling van de struik vereist lichte aarde, rijk aan organische ingrediënten. Goed bodemvocht en ademend vermogen is belangrijk. Het optimale pH-niveau is 5,0-5,5. Cultuur tolereert absoluut geen kalk, plant struiken op alkalische bodems, u veroordeelt ze tot een langzame dood. Reeds met een toename van de zuurgraad tot 7,5 zullen exoten beginnen te lijden. Turfzandmengsel, gearomatiseerd met gelijke porties humus en bladgrond, is optimaal voor het kweken van een bloem. Ook geschikt zijn lichte, organisch-rijke lemmetjes met een zure omgeving.

Tip! Het bereiken van een geschikte zuurgraad is mogelijk door de introductie van bladhumus, naaldstrooisel, schaafsel of schors van naaldhout, evenals zure turf.

Waar zaailingen voor aanplant krijgen

Het is belangrijk om een ​​gezond plantmateriaal te herkennen, de volgende regels zullen u helpen:

 1. Haal de planten op tegen de leeftijd van 5 jaar, dan zullen ze volgend jaar bloeien. Deze leeftijd draagt ​​bij aan een goede aanpassing na het van boord gaan.
 2. Controleer de toestand van het aardcomna - de grond moet goed gehydrateerd zijn.
 3. Koop zaailingen alleen in een kwekerij of gespecialiseerde tuincentra. Het winkelpersoneel helpt je bij het kiezen van de juiste variëteit, geeft aanbevelingen voor het kweken.
 4. Houd rekening met de regels van zonering, omdat niet alle cultivars geschikt zijn voor teelt in moeilijke klimaten en een voldoende vorstbestendigheidsdrempel hebben.
 5. Het is beter om plantmateriaal te kiezen met flexibele scheuten, waarop geen schade is, sporen van ongedierte, het verloop van schimmelinfecties.

Maar als u de eigenaar bent van een luxe struik en een paar jonge individuen wilt krijgen, heeft u niet veel moeite nodig, omdat hortensia's zich goed reproduceren door vegetatieve middelen. De meest voorkomende kweekmethoden zijn stekken, snijden, de struik verdelen.

Snijden is erg handig om te combineren met het jaarlijkse snoeien. Het evenement vindt plaats in het vroege voorjaar, maar het plantmateriaal kan iets later worden verkregen.

Tip! Pak semi-houtachtige scheuten, te oude houtwortels erger, en de jonge is meer kans om te verslechteren tijdens het rooten.

U hebt een bijgesneden tak met een lengte van 2 internodiën nodig. Het is beter om de onderste snede onder een hoek te maken, zodat er 3 cm naar de knoop is. Behandel de groeischijven met een groeistimulator, maar deze procedure is niet nodig, omdat de stekken vrij goed wortelen. Plant de stekken in een kas, gevuld met een substraat van zand en turfmengsel. Leg een laag veenmos op de bodem van de tank, dit zal het vochtgehalte van de grond verhogen. Plantgoed wordt onder een helling geplant en wordt met 3 cm verdiept. Wortelwortels verschijnen 3-4 weken lang, het is altijd nodig om een ​​hoog bodemvocht en een temperatuurachtergrond van 20-22 ⁰C te behouden. Jonge scheuten groeien twee jaar op een trainingsbed en worden vervolgens op een vaste plek geplant.

Om de gelaagdheid te krijgen kies je voor flexibel gerijpte scheuten. Ze vallen in de groeven en laten de bovenkant van het hoofd boven de grond. Zorg voor een gekrulde tak met de koningin-moeder. Een jaar later wordt de tak afgesneden van de moedervloeistof en worden de lagen afgesneden, die wortels van de knooppunten hebben verwijderd. Ze groeien ook 2-3 jaar.

De verdeling van de struik wordt uitgevoerd tijdens het transplanteren van een volwassen plant. In het voorjaar moet de struik rond de kroon worden gegraven en de groef met turf vullen. In het groeiproces ontkiemen jonge wortels in turf, wat de extractie van de moederloog uit de bodem zal vergemakkelijken. Transplantatie van volwassen exemplaren wordt uitgevoerd met behulp van dezelfde technologie. In het najaar wordt de struik er uitgehaald en verdeeld in verschillende delen, zodat ze allemaal groeiknoppen en een ontwikkelde lob van wortels hebben. Secties worden behandeld met versnipperde houtskool en delenki worden onmiddellijk geplant op een vaste plaats. Als de jonge groei volgend jaar tot bloei komt, verwijder dan de bloemstengels zodat deze een sterk wortelgestel ontwikkelen.

Waarschuwing! Deze fokmethode is niet van toepassing op paniculaire variëteiten.

Hoe plant je in de herfst hortensia in de volle grond, zorg na het planten

Gebruik de volgende instructies om elk type hortensia te laten landen:

 1. Bereid landingsputten voor met een diepte en een diameter van een halve meter. Let op de stap tussen de planten van 3 m, bij het vormen van een haag, verkort de afstand tot 70-100 cm.
 2. Vul de geprepareerde put met een voedingssubstraat bestaande uit een mengsel van bladaarde en humus, gearomatiseerd met de helft van de hoeveelheid veen-zandmengsel.
 3. Voeg meststoffen toe aan de plantkuil - 20 g ureum en kaliumsulfaat, 50-60 g superfosfaat.
 4. Verlaat de grond 3-4 dagen, gedurende welke tijd het zal krimpen en kan worden geplant.
 5. Zet de zaailing in het gat, maak de wortels recht. Zorg ervoor dat de wortelhals 3 cm boven het oppervlak van de fossa uitsteekt.
 6. Los de voedingsbodem op, voorzichtig compact en giet overvloedig met zuur water. Nadat de grond is gekrompen, zal de wortelhals gelijkmatig uitkomen en de benodigde positie innemen gelijk met het oppervlak van de put.
 7. Mulch de boomstam met een mengsel van naalden en turf. De hoogte van de mulchlaag is 5-7 cm.

Verdere zorg voor de heesters is om het optimale vochtgehalte van de aarde te behouden, het irrigatieregime aan te passen, afhankelijk van de aanwezigheid van natuurlijke neerslag. Water voor irrigatie, gebruik rivier, regen of aangezuurde azijn, citroensap. In de herfstperiode neemt het risico op schimmelziekten toe, zodat u de struiken kunt irrigeren en spuiten met een zachtroze oplossing van kaliumpermanganaat. Kunstmest jonge scheuten zijn niet nodig, omdat je ze in het plantgat hebt gebracht. Nadat de bladeren beginnen om de struiken voor te bereiden voor de eerste overwintering.

Het is belangrijk! Een Aziatische gast heeft 40-50 liter water nodig voor irrigatie en twee keer per week water geven (zonder neerslag).

Timing en planten van paniculata in de herfst

Hydrangea paniculata is de Latijnse naam voor paniculaire hortensia. Haar wilde verwanten komen veel voor in de bossen van het Verre Oosten, in Japan en China. Rassenrassen uit wild verschillen in grootte. Wilde soorten worden vertegenwoordigd door bomen en struiken die oplopen tot 10 m, en culturele die het teken van 3,5 m niet overschrijden, daarom moeten ze strikt volgens het schema worden geplant.

De struik heeft een afgeronde kroon met een dichte bladverliezende dekking. Bladbladen zijn groen, dicht behaard aan de onderkant. De vorm van de bladeren is ovaal, tot 12 cm lang en vanaf half juni verschijnen dichte, bloemige bloeiwijzen met een lengte van 20-25 cm, die bestaan ​​uit kleine vruchtbare bloemen op de kruin en vrij grote (2,5 cm) steriele knoppen. Als de bloeiende witte bloemblaadjes roze worden. Decoratief effect blijft behouden tot half oktober, pluimen verspreiden een wonderbaarlijk aroma, trekken veel bestuivers aan.

Voor paniculaire variëteiten die worden gekenmerkt door een hoge vorstbestendigheid. De eerste bloei vindt plaats in 4-5 jaar, de struik leeft 50-60 jaar. Voortplanting wordt uitgevoerd met stekken en zaadmethode. Geschikt voor het maken van een heg, gasbestendig.

Het planten van paniculate soorten kan in de lente of de herfst zijn, het hangt allemaal af van het gebied van cultivatie. Zelfs op de noordelijke breedtegraden, tolereren jonge jonge boompjes, bij het organiseren van een schuilplaats, overwintering zeer goed. De optimale tijd voor de landing is eind september of begin oktober. Afhankelijk van de regio varieert - in het noorden worden ze geplant tot half september, in het zuiden na half oktober.

Tip! Koop alleen lokaal plantmateriaal dat in een kwekerij is geteeld. Geïmporteerde personen kunnen in de strenge winter overlijden, omdat ze niet zijn aangepast aan het klimaat.

Gepanelleerde look geplant met de hierboven beschreven technologie. Wanneer u een plaats kiest, moet u uw buren zorgvuldig selecteren op cultuur. De oostelijke gast heeft grote afmetingen en een oppervlakkig wortelstelsel dat zich tot ver buiten de contouren van de kroon uitstrekt. Met deze functie is het niet toegestaan ​​om in de buurt van bolvormige vaste planten (tulpen, gladiolen) planten te planten die jaarlijks worden geëxtraheerd. Het is beter om schaduwtolerante bodembedekkers te planten - steenhopen. Hydrangea zal alleen van zo'n buurt profiteren, omdat ze als levende mulch zullen dienen.

Wanneer en hoe een boomhortensia in de herfst te planten

Boomhortensia verschilt in compacte afmetingen van zijn zus. De groei van struiken niet meer dan anderhalve meter. Een onderscheidend kenmerk - donzige scheuten. Листовые пластинки яйцевидной формы с сердцевидным основанием, по краю проходят крупные зазубрины. Верхняя сторона листа зелёная, снизу листики сизые. Длина листа до 20 см.

Обильное цветение наступает к середине лета, впервые этот вид цветёт на четвёртом году жизни. Соцветия щиткового типа состоят из стерильных цветков диаметром 2 см. De weinige vruchtbare bloemen worden afgewisseld met steriel, vormen een bloeiwijze met een diameter van 13-15 cm.

Wees ervan bewust! De vorstbestendigheid van deze soort is zeer hoog, zelfs met het verschijnen van vorstscheuren, het is gemakkelijk te herstellen en bloeit in het huidige seizoen.

Timing en technologie van landen zijn onderworpen aan de hierboven beschreven regels. Bij het planten van meerdere personen een stap tussen hen observeren 1,5-2 m. Sommige tuinders worden geadviseerd om het eerste snoeien na het planten uit te voeren, waarbij er 3-4 knoppen op de shoot achterblijven. Voor jonge struiken is het beter om deze procedure te laten tot de lente, omdat de infectie gemakkelijk door de wond dringt, het levengevende vocht verdwijnt, wat de vorstbestendigheid vermindert. Ongeacht de regio, zo'n tuinman heeft een weersbestendigheid van het wortelsysteem nodig.

Hydrangea hortensia's planten in de herfst in de open grond variëteit Vanilla Frazie

Vanille Fraise vertaalt uit het Frans als aardbei vanille. De tweede naam van deze luxe hybride paniculata hortensia - Reni. Deze cultivar verscheen relatief recent op de markt, maar is al aan populariteit gewonnen door de unieke kleur van de bloeiwijzen.

De cultuur bereikt een hoogte van 150 cm, de omtrek van de kroon is 1,5-2 m. Het vormt een dicht kussen met grote, donkergroene, eivormige bladeren. De platen aan de onderzijde zijn licht behaard. Jonge boompjes ontwikkelen zich snel, passen zich goed aan een nieuwe plaats aan.

Wees ervan bewust! Vanilla Frazia heeft stevige, rechtopstaande scheuten die niet buigen onder het gewicht van zware doppen.

Afhankelijk van de zuurgraad van het substraat, varieert de kleur van de bloemkroon. Indien geplant op zure grond, zullen ze meer verzadigd zijn, met een omgeving dichtbij neutraal, de intensiteit van de kleuring is lager. Bloembedden verschijnen in juni, de periode van decoratie duurt tot het einde van het seizoen. Bloeiwijzen onderscheiden zich door grote maten - lengte 30 cm, breedte ongeveer 20 cm, piramidale vorm.

De dop bestaat volledig uit kale bloemen. De kleur van de knoppen aan het begin van de bloei is wit. Geleidelijk verandert de kleur in roze en dichter bij het vervagen wordt deze helder karmijnrood. De verandering in schaduw begint vanaf de basis van de dop. Om de productie van knoppen te behouden, wordt een derde van elke shoot jaarlijks verwijderd bij volwassen exemplaren. Het trimmen vindt plaats in het vroege voorjaar.

De cultuur is vorstbestendig, verdraagt ​​kou tot minus 30C. Op de noordelijke breedtegraden is de optimale planttijd in de volle grond medio september. Het ras legt geen speciale eisen aan de bodem, ze zijn hetzelfde als andere hydrangia's.

Vergeet niet om de site zorgvuldig te selecteren, plant niet een variëteit van Vanilla Frazies in de open zon, omdat de doppen kleiner zullen zijn en de periode van decorativiteit korter is. Je moet een cultivar niet planten naast onvolgroeide kerstbomen. Ze hebben een oppervlakkig wortelstelsel. Planten zullen conflicten hebben voor territorium, vocht en voeding. Plant een hybride op de gebruikelijke manier, zorg ervoor dat de wortelhals gelijk ligt met het oppervlak van het gat. Vergeet in de toekomst niet om vage hoeden te verwijderen voor de eerste sneeuw.

Waarschuwing! Voor Vanilla Frazie is een winteropvang nodig, die de takken beschermt tegen overbelasting door sneeuw en ijs. Het landen op plaatsen waar de sneeuw van het dak valt is onaanvaardbaar.

Tijd om hortensia's te planten: waarom vallen?

Struik geplant in de lente en de herfst. Maar veel tuiniers steunen de herfst met het planten van hortensia's. Dit geeft een onmiskenbaar voordeel, de bloei zal volgend voorjaar beginnen.

De landingsduur verschilt per regio. Op zuidelijke breedtegraden kan de landing worden uitgesteld tot het einde van de herfst, maar in het noorden is het beter om niet uit te stellen. In de herfst worden grote hortensiastruiken in de volle grond geplant. Jonge zaailingen getransplanteerd alleen in het voorjaar.

Het planten in de herfst kost minder tijd, zaailingen schieten sneller wortel. Maar pas geplante planten hebben beschutting nodig voor de winter. Het wordt een maand vóór de verwachte nachtvorst uitgevoerd.

In de herfst wordt de verzorging van hortensia tot een minimum beperkt. Ze heeft meestal voldoende regenwater, dus er is geen extra water nodig. Om schimmelziekten te voorkomen, wordt aanbevolen om de hortensia water te geven met een oplossing van kaliumpermanganaat. Als het weer nat is, wordt deze bewatering meerdere keren uitgevoerd.

Plaats voor het planten van hortensia

Het succes van groeiende hortensia's hangt grotendeels af van de juiste plaats. De struik geeft de voorkeur aan een gezellige en rustige plek, zonder tocht. Hydrangea groeit in de halfschaduw, waardoor de bloei kan worden verlengd. Bij het kiezen van een site voor het planten van hortensia's in de herfst, moet u rekening houden met de grootte van de struik. Volwassen plant bereikt 3,5 meter hoog en ongeveer 1,5 meter breed.

Een belangrijke factor bij het kweken van hortensia is de grond. Struik geeft de voorkeur aan lichte en voedzame mengsels. Grondbewerking moet vooraf worden gedaan. Hydrangea behoort tot vochtminnende planten, dus de grond moet vocht opnemen. De toevoeging van humus, bladaarde, zand en turf aan het mengsel zal helpen om het land dat te arm is van samenstelling te verrijken. Om het substraat voor aanplant alle benodigde voedingsstoffen te hebben, voegde het superfosfaat, ureum en kaliumsulfaat toe.

Waar hortensa-boompjes krijgen?

Je kunt kant en klaar plantmateriaal kopen in elke speciaalzaak, maar voor degenen die graag hun eigen bloemen willen laten groeien, moet je weten wat de reproductie van hortensia's is.

Struik gepropageerd op verschillende manieren:

Hydrangea stekken

De beste tijd voor transplantatie is half juli. Stekken worden gesneden uit de zijscheuten, die voldoende zijn voor elke plant. Kies opnamen zodat ze niet te hard zijn. Hardhouten stekken wortelen minder goed, maar te zwakke, brosse scheuten zijn niet geschikt voor kweek.

Rooting stekken van hortensia wordt uitgevoerd in de long en voedingsbodem. Om de bodemvochtigheid te verhogen, wordt er veenmos aan toegevoegd. Bereide stekken behandeld met het medicijn "Kornevin". De container is gevuld met het substraat, goed bewaterd en stekken zijn geplant.

De diepte van het planten stekken van ongeveer 2-3 cm, de afstand tussen de zaailingen worden overgelaten tot 5 cm. De stekken zijn schuin geplant. Het hele bewortingsproces duurt niet meer dan 3-4 weken. De temperatuur in de ruimte waar de stekken zich bevinden, mag de 20 graden niet overschrijden.

Bos opdelen

Volwassen struiken kunnen worden vermeerderd door de struik te verdelen tijdens transplantatie. Geplant hortensia in de open grond in de herfst, waardoor zaailingen sneller kunnen settelen. De moederstruik is gegraven en verdeeld in verschillende delen, die elk verschillende vervangende knoppen moeten hebben.

Zaadvoortplanting wordt zelden gebruikt.

Hoe hortensia te planten in de herfst in de volle grond + foto

Voor het planten moeten de zaailingen een aanvoeropening maken. Het moet overeenkomen met de grootte van het wortelstelsel. De diepte en breedte van het gat is ongeveer 50 cm. De afstand tussen de planten is voldoende voor hun ontwikkeling. Als je plant een hortensia plant, dan heeft ze ongeveer 2,5-3 meter nodig. Voor de vorming van een haag tussen struiken verlaat tot 70 cm.

Vooraf voorbereide putten zijn gevuld met turf, humus en zand. U kunt ook minerale meststoffen toevoegen.

Het is belangrijk!Hortensia tolereert helemaal geen kalk. Vermijd daarom het in de grond te brengen voor beplanting.

De zaailing bevindt zich in een voorbereide plantkuil, maakt de wortels recht en besprenkeld met aarde. In dit geval moet de wortelhals zich op de grond bevinden. Het kan niet worden verdiept. Na het planten in de herfst worden hortensia-boompjes overvloedig gedrenkt en gemouleerd met turf, naalden of zaagsel.

Hortensia: hoe voor te bereiden op de winter?

Het proces van het maken van hortensia's voor de winter is niet erg ingewikkeld, maar eerder tijdrovend. Alle soorten struiken hebben betrekking op vorst op een andere manier. Vooral vorstbestendige rassen vereisen geen beschutting, maar in de noordelijke regio's is het beter om het niet te riskeren.

• Voordat de shelterprocedure wordt uitgevoerd, moet u alle onderste bladeren van de plant verwijderen. Dit versnelt het rijpen van de scheuten en vermindert de effecten van lage temperaturen op hen.

• Herfstsnoeien hortensia. Dit moet worden gedaan in de periode van eind augustus tot oktober.

• Bij het begin van aanhoudende vorst moeten struiken tot een hoogte van 30 cm worden weggestopt.

In Siberië heeft hortensia een grondiger verzorging nodig. In het najaar wordt de plant gevoed met mineralen en vervolgens afgedekt.

• Alle scheuten worden op de grond gebogen, nadat ze eerder een plank eronder hadden geplaatst.

• Top met een struik bedekt met droog gebladerte of zaagsel.

• Vervolgens worden houten schilden boven de struik geïnstalleerd en bedekt met tafelzeil.

In deze vorm zal hortensia zelfs de meest strenge winter verdragen.

Hoe hortensia in de herfst te snoeien

Hydrangea moet het hele seizoen worden gesnoeid om het decoratieve effect niet te verliezen. Snoeien in de herfst is anders dan andere. Het is ontworpen om het overwinteren van hortensia's te vergemakkelijken. Verschillende soorten struiken gesnoeid op hun eigen manier. Jonge scheuten van pluimveehortensia worden ingekort tot vier knoppen. Hydrangea hortensiastruiken worden onderworpen aan radicale snoei. Alle scheuten worden op maaiveld gesneden.

Waar te planten - kies een plaats

Vroeg in de warme herfst in de tuin, kies een perceel beschermd tegen de wind voor hortensia. Deze struik verdraagt ​​kou goed, maar als een sterke trek wordt toegevoegd aan de vorst, is het bevriezen van takken en bloeiende knoppen mogelijk. Je moet het niet dicht bij de stenen muren en hekken planten, zo'n buurt leidt ook tot het bevriezen van de struik.

Houd er bij het finaliseren van de landingsplaats rekening mee dat hortensia een grote struik is en een gebied van minstens 1,5 m diameter nodig heeft voor een gratis en harmonieuze groei. Idealiter wordt de gekozen plaats tot de middag verlicht door de zon en 's middags is het in de schaduw. Als dit niet mogelijk is, maakt het niet uit, de hortensia groeit goed in de schaduw. Als het gebied is bedoeld voor het planten van struiken, wordt de hele dag dag overspoeld met zonlicht, dan moet er regelmatig worden gedrenkt.

De beste grond voor hortensia

Bij het voorbereiden van de grond, moet men zich houden aan twee onvoorwaardelijke taboes, dit zijn:

1. Verbod op het planten van hortensia's in kalksteengrond. Een teveel aan kalk in de grond leidt tot de ziekte van chlorose, verslechtering van het uiterlijk van de struik, waardoor het aantal bloeiwijzen wordt verminderd.

2. De eliminatie van koeienmest als meststofgrond.

Het ideale land voor hortensia is zuur of neutraal, los en vruchtbaar. Deze voorwaarden komen overeen met leembodems.

Om de leem losheid en lichtheid te geven tijdens het bereiden van het grondmengsel, wordt hoogveen toegevoegd. Als de grond alkalisch is, wordt het aangezuurd door te mengen met dennennaalden of met de schors van naaldbomen. Om een ​​uitgebalanceerd grondmengsel voor het planten van hortensia's te krijgen, meng je 2 delen humus, 2 delen tuinaarde, zand en turf (elk 1 deel).

Met behulp van experimenten met de zuurtegraad van de grond krijgen ervaren tuinders de nodige bloemen in hun tuinen. Iets alkalische grond geeft de bloemen een roze tint, zuur helpt om hun kleur in blauw te veranderen.

Wil je een tweekleurige heester krijgen? Vertraag de helft van de grond onder de hortensia met naalden, schors en verrotte bladeren in de herfst. Experimentele tuiniers bewonderen het ongewone resultaat al volgend voorjaar. Houd in gedachten dat dergelijke ervaringen mogelijk zijn met bloemen met bloeiwijzen van blauwe of roze tinten. De witte zuurgraad van de zuurgraad van de bodem heeft geen effect.

Landings tijd

Door het koude noordelijke klimaat kun je vorstbestendige soorten kweken, maar deze worden uitsluitend in het voorjaar in het noorden geplant. In de zuidelijke regio's en Centraal-Rusland zijn voor het planten van niet-pretentieuze hortensia's geen speciale voorwaarden vereist, dit werk wordt in de lente en de herfst gedaan. De uitzondering is de grootbladige hortensia. Om deze warmteminnende struik te planten, moet je erop kunnen vertrouwen dat de delicate takken, knoppen en bladeren de rijp niet zullen beschadigen. De herfst met zijn onverwachte vorst is niet de beste tijd voor het planten van grootbladige rassen.

Gaat u in het najaar een hortensia planten? De eerste en belangrijkste voorwaarde is op het juiste moment op de juiste plaats landen. Hydrangea had tijd om te nemen, plant het in het vroege najaar, in de eerste helft van september. Dan heeft ze genoeg tijd om te rooten.

Wees vooral voorzichtig bij het kiezen van zaailingen voor het planten. Om hortensia in staat om zich te vestigen en uitgroeien tot een goede struik, moet zijn wortelsysteem goed ontwikkeld zijn. De afmetingen van het ondergrondse deel mogen niet minder boven de grond zijn.

Als een plantgoed dat volledig bedekt is met grote bladeren en veel bloeiwijzen een kleine wortel heeft, is dit een duidelijk teken dat de struik werd gehouden op zeer effectieve meststoffen en intensieve druppelirrigatie. Een dergelijke hortensia past zich zowel in het voorjaar als in de herfst moeiteloos aan nieuwe omstandigheden aan, zelfs de dood ervan is mogelijk.

Over het planten van hortensia's in de herfst in meer detail

Zodat de wortels van de struik gemakkelijk kunnen worden neergelegd en de meest comfortabele positie voor hen aannemen, wordt een gat uitgegraven met een diameter van 0,5 m en een diepte van 0,5 - 0,7 m.

Als er meerdere struiken zijn en het doel van de tuinman is om een ​​bloeiende haag te planten, graven de graven in stappen van 1,5 m voor alle soorten hortensia, behalve voor paniculaat.

Grote struiken van paniculaire hortensia ontwikkelen zich goed en interfereren niet met elkaar op een afstand van ongeveer 2,5 m.

Het centrale deel van de put is gevuld met een voorbereide grondmengeling, waaruit zich een heuvel tot de rand vormt. Een jong boompje wordt op een heuvel geplaatst, de wortels worden voorzichtig verspreid en uitgelegd en richten ze in verschillende richtingen. De put is bedekt met aarde, waardoor de wortelring niet meer dan 2 tot 3 cm diep kan doordringen. De grond rond de stam is goed aangedrukt en overvloedig gedrenkt.

Goede watergift en kunstmest - overvloedige bloei

Hortensia is een van de meest vochtinbrengende planten. Het is geen verrassing, want om een ​​overvloedige bloei te behouden, die van de lente tot de herfst duurt, is vocht uiterst noodzakelijk. Gedurende de gehele bloeiperiode worden zaailingen overvloedig water gegeven, ten minste 40 liter water onder één struik. Een regenachtige herfst volstaat met wekelijkse irrigatie.

Was de herfst warm, zonnig en droog? Wij zorgen voor een zaailing die twee keer per week wordt bewaterd. Water voor dit doel we nemen kraanwater gescheiden of regen, anders wordt de hortensia vatbaar voor de ziekte van chlorose.

Het probleem van water geven helpt bij het oplossen van mulchen. Dit is een vrij dikke (7-10 cm) laag van boomschors, naalden of turf, opgestapeld rond de stam. Mulch vermindert niet alleen de behoefte aan frequent water geven van struiken, maar vertraagt ​​ook de groei van onkruid, beschermt de wortels tegen oververhitting.

In het najaar moet de mulchlaag onder de bloem worden vernieuwd, dit gebeurt eind oktober - begin november, wanneer de negatieve luchttemperatuur wordt vastgesteld.

Om een ​​echt mooie struik te laten groeien, kan kunstmest niet werken. Feed plant ondersteuning bij het planten. Het zou 20 g kalimeststof en 60 g superfosfaten moeten krijgen. Deze meststoffen worden aangebracht op het grondmengsel dat bedoeld is om de put te vullen. Let op: in de herfst wordt hortensia niet bemest met stikstof.

5 hoofdveredelingsmethoden

 1. graftage. Deze prachtige manier, goede zaailingen geven, is niet van toepassing in de herfst. Goede broedresultaten door stekken brengt in de zomer.
 2. De verdeling van de struik. De beste fruitmethode geeft de herfst. De hortensia die bestemd is om te delen, wordt uitgegraven en verdeeld in afzonderlijke jonge boompjes. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat elke zaailing wortels en scheuten van hoge kwaliteit heeft. Bij het opsplitsen van een struik is wortelschade onvermijdelijk. Bij het planten van zaailingen vergeet niet om de beschadigde wortels te strooien met gebroken steenkool.
 3. Bush-stekken het is tijd om in de herfst te koken. De laaggroeiende scheuten van de hortensia worden naar de grond gebogen en in een ondiepe (10-15 cm) groef geplaatst die is uitgegraven. De tak is versterkt met metalen clips in de grond, de groef is bedekt met losse aarde. Knijp de bovenkant van de tak en laat het boven het oppervlak. In het late najaar, aan de vooravond van de vorst, is gelaagdheid bedekt met gevallen bladeren of vuren bladeren. Vóór de lente worden de lagen gesneden, gegraven en verdeeld in afzonderlijke scheuten met nieuwe wortels.
 4. Offspring. In de loop van de tijd wordt een goede groei gevormd rond elke struik. In de herfst produceert het goede zaailingen. Als u deze fokmethode gaat gebruiken, moet u er rekening mee houden dat dit veel zorg vereist. De wortels van de struik zijn zacht, gemakkelijk te beschadigen. Neem daarom vóór het scheiden van de zaailingen voorzichtig de bovenste laag aarde weg. De volgende stap is om de ontsnapping te scheiden en deze op een nieuwe plaats te laten landen.
 5. Zaailing toevoegen - Een methode waarmee je tot 10 nieuwe kunt krijgen van een enkele hortensia die je in de winkel hebt gekocht. Bereid in het najaar een diepe greppel voor met een lichte helling. Daarin, plaats een zaailing, waarin alle onvolwassen scheuten worden voorgesneden en bladeren worden afgescheurd. Leg de wortels van de zaailing van de diepe kant van de greppel, graaf erin, leg de scheuten in een waaier, bedek het met aarde, bedek het met droge bladeren. In het voorjaar, nadat je het jonge plantje hebt opgegraven, zorg je ervoor dat elke ontsnapping goede wortels heeft en klaar is om te planten.

Hoe hydrangea te transplanteren

Je struik is verkeerd geplant, wil je hem op een andere plek planten? Zo'n aanplant gebeurt pas in de herfst, maar de voorbereiding ervan begint in de lente met het opgraven van een struik met een greppel, het vullen met compost en regelmatige irrigatie. Tijdens de zomermaanden geeft de plant nieuwe wortels vrij in vochtige compost. In het najaar binden ze de takken, graven ze in de aarde rond de rand van de greppel en verwijderen ze voorzichtig van de grond. Tegelijkertijd hebben nieuwe wortels de neiging niet te beschadigen en snijden de oude gewoon weg.

Laatste - planten in de open grond struik, gewonnen uit de grond. Чтобы посадить гортензию немедленно, не допуская травмирования растения, приготовьте яму и питательную почвенную смесь заранее. Осенью кустарник легче приживается на новом месте, если провести ему омолаживающую обрезку.

Особенности проведения работ

Чтобы культура ежегодно радовала декоративным цветением, необходимо учесть несколько факторов:

 • Возраст саженцев. Отлично укореняются 4-5 летние растения. Plantgoed wordt verkregen door het verdelen van volwassen struiken, beworteling van stekken of enten, uitgevoerd in de lente en de zomer.

Landing-technologie

Een goede plantehydrangea omvat de volgende stappen.

 • Graven van gaten. De diepte moet overeenkomen met de lengte van het wortelsysteem en twee keer zo breed zijn als deze.

 • De put is gevuld met grondmengsel bestaande uit 2 delen humus en aarde, 1 deel turf en zand. Als de humus kan worden gebruikt compost verkregen uit mest of rot gebladerte. Het is noodzakelijk om 20 g ureum, kaliumsulfaat en driemaal meer superfosfaat toe te voegen voor elke 10 kg. Bereide putten moeten 2-3 dagen blijven staan.
 • Het planten van struiken. Om het uit te voeren, wordt er een berg grond gevormd op de bodem van de put, waarna een geselecteerd hortensia-boompje op de top wordt geplaatst en de wortels rechtmaakt. Giet in een emmer water, nadat het is opgenomen, besprenkel met aarde op de wortelhals, giet het opnieuw. Bij bodemdaling worden nieuwe grond toegevoegd.

Waarschuwing! Mulchingsnaalden kunnen de zuurgraad van de grond verhogen, waardoor een stabiele en heldere kleur van bloemknoppen wordt gegarandeerd.

Goed uitgevoerd in de herfst plant hortensia geeft uitstekende resultaten. De struiken wortelen goed in de nieuwe plaats en het volgende jaar zijn ze dol op bloei. Anders zal het succes van groeiende hortensia's afhangen van de zorg en naleving van landbouwtechnologie.

Welke plek in de tuin koos je voor hortensia?

Kenmerken van herfstplanten van hortensia in de regio Moskou, in Siberië, in de Oeral, in het Krasnodar-gebied

De landing van de luxe Aziatische in verschillende klimaatzones gebeurt met dezelfde technologie. Voorwaarden voor het planten en de voorbereiding van struiken voor de winter verschillen.

De buitenwijken liggen aan de rand van een gematigd landklimaat. Deze zone wordt gekenmerkt door koude winters, die vaak beginnen met een gebrek aan sneeuw. En in de winter zal de regenval niet te groot zijn. Geplant hydrangei struiken van het midden tot het einde van september. Binnen een maand zullen ze wortel schieten en klaar zijn om overwinterd te worden. Na de eerste vorst worden de overblijfselen van het gebladerte verwijderd, vervaagde bloemstelen worden gesneden. Voor een succesvolle overwintering is dekking niet genoeg. Het is het beste om de takjes voorzichtig te buigen en er planken of lapnik onder te leggen. Van tevoren is de wortelhals opgerold tot een hoogte van 20 cm, de takken zijn omwikkeld met lutrasil, bedekt met zaagsel of bedekt met lapniktakken.

Siberische nachtvorsten komen in paniek en boomzusters verdragen goed. Elke tuinman weet dat een grote sneeuwbedekking de struiken betrouwbaar beschermt tegen bevriezing. Dit is precies zoals de winter in Siberië wordt gekenmerkt. De lente in deze regio wordt beschouwd als de beste tijd om te planten, maar in het vroege najaar kunt u ook heesters planten. Om de scheuten te beschermen tegen sneeuw en ijs, na het afsnijden van vervaagde vegetatie, trek ze samen met een bundel en buig naar de grond. Vergeet niet om de vloer van planken of vuren takken te maken en de boomstam vooraf te vullen met een hoge laag humus (20-30 cm).

Wees ervan bewust! Humus beschermt de wortels van het oppervlak tegen bevriezing.

Verpakte strengen omwikkeld met afdekmateriaal. Om de toppen te bevriezen, vult u de scheuten met vurenpoten. Als een koude en kleine sneeuwwinter wordt voorspeld, bouw dan een luchtdroge schuilplaats. Hoe dit te doen, zult u verder leren.

De Oeral is een regio met een harder klimaat dan het naburige Siberië. Bergketens dragen bij tot de ongelijke verdeling van neerslag, zelfs binnen hetzelfde gebied. De adem van de winter is hier al vroeg in oktober gevoeld, dus je moet de landing niet uitstellen. Meestal wordt het uitgevoerd eind augustus of begin september, hoewel veel tuinders liever niet haasten en de zaailing verlaten om in de kelder te overwinteren voordat de lente komt.

Direct na het planten moet de wortelhals met droge humus tot een hoogte van 25-30 cm worden opgetrokken.Zodra de eerste nachtvorst voorbij is, wordt er een luchtdroge beschutting voorbereid. Bind de takken aan elkaar, bind met touw. Pack schiet met twee lagen dichte lutrasil. Plaats een fijnmazig plastic gaas rond de bus, laat een opening van 15 cm aan elke kant van de struik. Wikkel het net in met polyethyleen, laat de ventilatieopening aan de onderkant open voor luchten. Het is gesloten na stabilisatie van koud weer. Vul de frame-ruimte met droog gebladerte. Wanneer de sneeuw smelt, wordt het frame verwijderd en wordt het afdekmateriaal pas midden mei verwijderd.

Tip! In plaats van mesh kunt u plastic bogen of wapening gebruiken. Bouw er een hut uit, wikkel hem eroverheen.

De lange warme herfst van het Krasnodar-gebied en de milde winter dragen bij aan de goede ontwikkeling van de meeste soorten hydrangia. Minder vorstbestendige rassen worden beter geplant in de lente, zodat ze de tijd hebben om sterker te worden, en boom en paniculaire hortensia worden geplant in het eerste decennium van oktober. Het is niet nodig om te proberen, vooral met beschutting, volwassen exemplaren zullen goed overwinteren na het doorzoeken van de wortelmanchet. De jonge scheuten buigen de takken voor verzekering en omwikkelen zich met afdekmateriaal.

Veelgemaakte fouten bij het planten van hortensia's en hoe ze te vermijden

Teelt van de oosterse gast begint met planten. Niet elke plant kan fouten van een beginner vergeven, dus het is het beste om zich aan bepaalde regels te houden:

 • kies een plaats in de halfschaduw, zodat de bloeiwijzen groter zijn, en de decoratieve periode langer is,
 • niet planten op alkalische bodems, hortensia kan hiervan afsterven,
 • observeer het landingsschema, zodat elke kopie voldoende ruimte heeft
 • een gezond plantmateriaal selecteren dat is aangepast aan de klimatologische omstandigheden in de regio,
 • Sta niet toe dat de wortel van de baarmoederhals binnendringt, de cultuur zal je niet vergeven voor deze vlek,
 • Vergeet niet de hoge behoefte aan vocht, geplant struikgewas moet periodiek worden geïrrigeerd,
 • Zorg ervoor dat je jonge scheuten onderbrengt voordat je overwintert.

Afhankelijk van de regels en technologie tolereert hortensia in de herfst planten. Als u uit een winterslaap ontwaakt, zal een exotische gast u belonen voor de moeite van grote, geurige wolken van bloeiwijzen.

Bij het planten van hortensia in de volle grond in de herfst volgens de maankalender

In 2018 zijn de volgende dagen gunstig voor de herfstplanting:

 • September: van 10 tot 19, 23 en 24, van 26 tot 30,
 • Oktober: van 1 tot 3, 8, van 10 tot 16, van 20 tot 23.

Planten storen niet in de dagen van de volle maan en de nieuwe maan.

In het voorjaar van 2019 wordt het aanbevolen om de hortensia op dergelijke data in de grond te planten:

 • April - 7 en 8, 20 en 21, van 24 tot 26, 29 en 30,
 • 1, 4 en 5, 17 en 18 mei, van 21 tot 23, van 26 tot 28.

Naleving van de bepalingen van aanplant en andere werken met planten in overeenstemming met de maankalender kan de tuinman om problemen met huisdieren te voorkomen. Op gunstige dagen tolereren bloemen en zaailingen gemakkelijker transplantatie en snoeien, en geoogste zaden vertonen hoge kieming.

Planttijd van hortensia, afhankelijk van de regio

Het klimaat in ons land is divers en de timing van het planten van hortensia's in de herfst in open grond kan aanzienlijk variëren.

In de middelste zone en de buitenwijken hydrangea paniculata en boomplant in september. Dit gebeurt afhankelijk van het weer, aan het begin en in het midden van de maand.

In de regio Leningrad wordt de struik vroeg en half september in een bloementuin geplaatst. Het vochtige klimaat in de regio van hortensia's is alleen goed. Dit is een zeldzame plant die van vocht in de bodem houdt.

In de Oeral en Siberië, met hun korte herfst, is het klimaat niet bevorderlijk voor het in de herfst planten van hortensia's. Hoewel ervaren tuinders wijzen op de mogelijkheid om de plant eind augustus te planten, mits deze is ontwikkeld: de stam en takken zijn volledig gerijpt en hebben een goed wortelgestel.

In deze regio's voor de winter is het nodig om de hortensia te verwarmen met dennenappels, gevallen bladeren, houtspaanders en lutrasil.

Ten zuiden van Rusland wordt gekenmerkt door een lange warme herfst en een zachte winter. In deze streken wordt hortensia geplant in oktober. En zelfs jonge hortensia's met grote bladeren zullen wortel schieten als ze in de herfst planten.

In Oekraïne is het klimaat vergelijkbaar met het weer in de zuidelijke regio's van Rusland, de data voor de landing van vaste planten in het najaar zijn hetzelfde. Dit is het einde van september - oktober.

In Wit-Rusland wordt hortensia van half september tot begin oktober in open terrein geplaatst, afhankelijk van het constante weer.

Een tuinman die zijn planten serieus neemt, moet een notitieboekje starten om het weer te observeren. Aanzienlijke weersomstandigheden worden er jaarlijks bijgebracht: de sneeuw smelt in de lente, het einde en het begin van de vorst, de hoeveelheid neerslag, de maximale en minimale temperaturen gedurende het jaar. Analyse van deze waarnemingen zal helpen bij het bepalen van gunstig tijdstip voor aanplant en ander werk met planten in een bepaald gebied.

Goede hortensia's in de herfst

De eerste stap in het werk aan het planten van hortensia in de herfst in de volle grond zal de keuze zijn van een plek voor een struik. Vaste plant houdt van de zon en warmte, het wordt geplaatst in de bloementuin in de buurt van het huis of hek, aan de zuidkant. De muur is in dit geval bescherming tegen de koude wind en een extra batterij zonnewarmte.

Soms wordt de hortensia op het gazon geplaatst, op een open zonnige plek. Het is onwenselijk om het in de buurt van andere struiken en bomen te planten - de planten zullen met elkaar concurreren om vocht en voeding.

Op een plaats kan de hortensia-struik 10 jaar of langer groeien.

Samenstelling van de bodem

Voor planten bereiden grond, geleid door dergelijke eisen:

 • losse structuur
 • vocht- en luchtdoorlatendheid,
 • hoog humusgehalte.
 • De ideale grond voor hortensia is een vruchtbare leem met een neutrale of licht zure reactie.

Door de zuurgraad van de grond te veranderen, kun je de verandering in kleur van de bloembladen van grootbloemige hortensia's beïnvloeden. Op neutrale gronden zijn de bloemen wit of crème, op zuurblauw, op licht alkalisch roze.

Maak op zware leem zand - tot 10 kg in het landingsgat en giet de drainage uit geëxpandeerde klei, steenslag of kiezels. Hoogveen en humus worden toegevoegd aan lichte zandgronden.

Wat zou een boompje moeten zijn

Wat moet er uitzien als een hortensieboomplantuin, bestemd voor aanplant:

 • zaailengte van 50 tot 90 cm
 • leeftijd niet jonger dan 3 jaar
 • ten minste twee jonge live-opnamen met goed ontwikkelde knoppen,
 • blaffen zonder schade
 • wortels leven, goed ontwikkeld.

Voor het planten wordt aanbevolen de zaailing te laten weken in een oplossing van het fungicide (Maxim, kaliumpermanganaat, fytosporine) om te beschermen tegen schimmelziekten.

Hydrangea paniculata planten

In het gekozen gebied wordt een landingsplaats van 40 cm bij 50 cm en een diepte van ongeveer 40 cm opgegraven.De afstand tussen de hortensiastruiken tijdens een gewone landing mag niet minder zijn dan anderhalve meter.

De put is gevuld met grond die bestaat uit de volgende componenten:

 • bladaarde of modderige humus 2 delen,
 • rotte mest of compost (minstens 3 jaar oud) 1 deel,
 • zand 1 deel,
 • turf 1 deel.

10 g van dit mengsel voegt 20 g kaliumsulfaat, 60 g superfosfaat, toe.

Stadia van het planten paniculaire hortensia in de herfst in de open grond:

 1. De voorbereide putten worden een paar dagen achtergelaten om de aarde en kunstmest op te lossen.
 2. Hydrangea zaailingen worden geplaatst in het midden van de put op de gevormde heuvel zodat alle wortels gelijkmatig kunnen worden verspreid. De wortelhals van de struik moet 2 - 3 cm boven het niveau van de grond zijn.
 3. Nadat de wortels in slaap vallen, wordt de zaailing overvloedig bewaterd en mulcht de aarde met turf, houtspaanders en sparrennaalden.

Terwijl de zaailing op een nieuwe plaats wordt aangepast, is het noodzakelijk om de grond vochtig te houden. Het gebrek aan vocht beïnvloedt de hortensia is nadelig. Het is nuttig om de plant water te geven met aangezuurd water, door 20 g citroenzuurpoeder toe te voegen aan een gieter van 10 liter.

Kenmerk van het planten van hortensiaboom

In tegenstelling tot paniculaire variëteiten, vereist boomhortensia meer ruimte. Het wordt geplant op een afstand van 2 m of meer van andere grote planten.

De wortelhals van de zaailing wordt gelijk met het oppervlak van de aarde gelaten, zonder deze te verdiepen of te verhogen.

Water gevende zaailingen hebben alleen verdedigd en niet koud water nodig. Als de mulch op de grond niet van toepassing is, is het na het besproeien nodig om de grond los te maken.

Andere manieren om hortensia te planten

Als je in de tuin van een volwassen hortensiastruik bent, kan deze worden vermeerderd door een paar nieuwe planten te krijgen. Vaste plant kan worden vermeerderd door zaad, de struik, ondergroei en stekken verdelen. Hieronder beschrijven we elk van deze methoden voor het planten van hortensia's in de herfst in de open grond.

De zaadmethode is de langste en minst voorkomende bij amateur-tuinders. Verse hortensiazaden worden in de herfst gezaaid op een speciaal voorbereid tuinbed.

In het voorjaar zorgen ze voor de spruiten die verschijnen, net zoals voor zaailingen: water, onkruid, bemesting.

Verdeel de struik bij het verplanten van hortensia's (behalve paniculaire variëteiten) in de herfst op een nieuwe site. De uitgegraven plant is in delen verdeeld zodat elk deel van de wortelstok groeipunten heeft ontwikkeld. Bezuinigingen op de wortels besprenkeld met poederkool.

Aan het einde van de zomer of herfst is het mogelijk om de wortelgroei te scheiden van de volwassen struik. Om dit te doen, van de basis van de bush otberebayut bodemlaag van 5-7 cm. De scheuten worden afgesneden van de bush, proberen de wortels van de moederplant niet te beschadigen. De jonge struik is geplant om op een bed te groeien met losse en voedzame grond.

Na 2 jaar wordt de versterkte zaailing getransplanteerd naar een vaste plaats.

In september kunt u stekken uit de struik knippen. Twijgen, 10 cm lang, worden gesneden van de niet-verstijfde onderste scheuten, van de zonnige kant van de struik.

De punt van het snijden wordt afgesneden, de bladeren worden gedeeltelijk gesneden om verdamping van vocht te verminderen. De bovenste snede op het handvat is geseald met was of gewone klei.

Het plantmateriaal van hortensia uit stekken wordt vooraf in de grond geplant. In het najaar worden stekken in kisten of potten geplant en de winter thuis gehouden. Grondmix voor hen wordt bereid uit een mengsel van turf, aarde voor azalea's en zand.

De stekken worden ondergedompeld in de grond niet dieper dan 3 cm .De afstand tussen de takken is 5 cm. Na het planten, is het grondoppervlak bedekt met droog, schoon zand, 2 cm dik.

Ongeveer een maand worden de stekken een keer per week bewaterd en periodiek besproeid. Dan verwijderen ze de kas, tegen de tijd dat het wortel schiet, is het niet nodig. Nu, tot het voorjaar, bevatten jonge planten zoals gewoonlijk kamerplanten: ze geven water, maken de grond los, voeden ze.

Schuilplaats hortensia voor de winter

Jonge planten moeten worden ingepakt voor het begin van de wintervorst. Het verlaten van deze operatie is alleen mogelijk in de zuidelijke regio's van het land.

Met het begin van het weer, met een dagtemperatuur van -2-5 graden, wordt de struik weggestopt met zaagsel, turf, strooien tot een hoogte van 30 cm.

Hydrangea sche scheuten worden met een bundel gebonden of individueel gebogen naar het oppervlak van de grond en in deze positie gefixeerd. Vuren takken, jute of agrofabric zijn verspreid over hen.

In het voorjaar wordt het asiel verwijderd, waardoor de plant niet kan verdrinken.

Hydrangea care met de komst van de lente

Met het begin van warme dagen wordt het asiel geleidelijk aan van de struiken verwijderd. Kleine voorjaarsvorstjes van hortensia doen geen kwaad.

Met het ontwaken van de plant, wordt het gevoed met stikstofmeststoffen om de groei van scheuten en gebladerte te versnellen. Gebruik een oplossing van kippenmest in een concentratie van 1 tot 17 of ureum (eetlepel per emmer water).

In het midden van de zomer is het handig om de struik te voeden met minerale meststoffen met micro-elementen (ijzer, magnesium). Het is handig om een ​​speciaal complex voor azalea's of hortensia's te kopen. Sommige tuinders beoefenen meerjarige besproeiing met roestig water.

Snoei hortensia uitgevoerd in de lente, onmiddellijk nadat de sneeuw gesmolten. Vorm struiken, vanaf 4 jaar oud. Verwijder zwakke en beschadigde takken, oude worden gesneden tot tweederde van de lengte.

We hebben je verteld over het planten van hortensia's in de herfst in de volle grond. We hopen dat deze informatie je bloembedden nog beter zal maken.

Korte beschrijving

De familie Hortense, die ook hortensia's heeft, heeft ongeveer 70-80 soorten. De meesten van hen groeien in Oost-Azië. In de vorm van heesters groeien ze tot 3 meter. Er zijn vertegenwoordigers van deze cultuur, vergelijkbaar met wijnstokken. Ze twijnen de bomen met scheuten tot 30 meter. Deze planten zijn:

Liefhebbers van hortensia's cultiveren vaak bladverliezend. Struik begint te bloeien in het vroege voorjaar en de bloei gaat door tot het begin van de herfst. Bloemen zien eruit als bolvormige bloeiwijzen, verzameld aan de uiteinden van de stengel. Ze verschillen in verschillende kleuren.

De meest voorkomende zijn wit, rood, lila, roze, blauw. Kleur hangt altijd af van het type bloemcultuur.

Na de bloei verschijnen de planten afzonderlijke zaaddozen. Ze bevatten een groot aantal zaden.

Voordelen van Autumn Planting

De plant kan worden geplant in het voor- en naseizoen. Desondanks betwijfelen veel tuinders of het beter is om hortensia in de herfst of de lente te planten. In veel opzichten zal de landingsduur afhangen van de klimatologische omstandigheden.

Voor koude gebieden is het het beste om dergelijk werk in het voorjaar uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat de zaailing goed wortel kan schieten voor een warme periode. Daarna zullen de jonge planten niet bang zijn voor de winterkou. Het is vooral belangrijk om dit in het voorjaar te doen, als het plantmateriaal niet sterk is.

Alle vertegenwoordigers van de Hortensia behandelen tegen vorstbestendige typen. Ze zijn ook schaduwtolerant, dus reageren ze slecht op direct zonlicht. Om deze reden raden ervaren tuiniers aan om meer te leren over hoe je hortensia goed kunt planten in de herfst. Het reproductieproces in deze tijd van het jaar komt bij dergelijke bloemen veel beter voor dan in het voorjaar.

In deze tijd van het jaar is de bodem vochtiger omdat het vaker regent, met minder zonne-energie. Geplant struiken snel wortel schieten en vergeleken met de lente aanplant, de ontwikkeling ervan gebeurt veel sneller. Лучшее время для средней полосы и регионов с умеренным климатом для высаживания гортензии считается сентябрь.

Voorbereiding op de winter

Очень важно обработать растение перед зимовкой от вредителей. Если такую процедуру не выполнить, то они могут поселиться в коре кустарника и зимовать там до весны. Обработка проводится после того, как опадут листья.

Многие садоводы спорят по поводу обрезки. Sommigen geloven dat het beter is om te spelen in de lente, terwijl anderen adviseren om de struik in de herfst te maaien. Het voordeel van de herfstknipbeurt wordt geassocieerd met de inactieve fase van ontwikkeling, dus het sap zal niet opvallen.

Deze procedure is van twee soorten, ongeacht het type hortensia.

Het eerste type snoeien is geschikt voor grootbladige vertegenwoordigers, het onderscheidt zich door sanitaire en cosmetische eigenschappen. Alleen droge, oude, gebroken en dode takken, gedroogde bloeiwijzen worden verwijderd.

Het tweede type kapsel is vereist voor planten. waarin de bloeiwijzen worden gevormd op de jonge scheuten van het lopende jaar. Dit is vooral van toepassing op boomachtige en panische hortensia's. Het wordt aanbevolen om bomen te maaien na 4 jaar leven. Alleen oude en zieke scheuten die uit één knop groeien, worden uit de pluim verwijderd.

In september zou je moeten nadenken over het voorbereiden van hortensia's op overwintering. Alle jonge planten hebben beschutting nodig voor de winter. Vanuit de struik is het nodig om alle bladeren te verwijderen, behalve de bovenkant, om de groei en rijping van jonge scheuten te versnellen. Zorg ervoor dat bush de samenstelling van kalium en fosfor moet voeden.

Bekijk de video: Hoe kan ik een hortensia verplaatsen? - (September 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send