Algemene informatie

Persimmon, vijg, granaatappel: buitenteelt

Pin
Send
Share
Send
Send


Fel oranje fruit, dat pas laat in de herfst en winter op de planken verschijnt, is niet zichtbaar in de tuinen van de middelste rijstrook. Hoe groeit persimmon? Waar is de geboorteplaats van deze plant en wat zijn de kenmerken van de teelt?

Habitat habitat inheems aan persimmon is subtropen en tropische regio's van Azië. Een uitgebreid geslacht van loofbomen van de Ebonov-familie omvat meer dan zevenhonderd soorten die worden gedistribueerd vanuit China en de Kaukasus naar Maleisië.

Waar groeit persimmon?

Een man heeft lang geleden de smaak van rijpe persimmon gewaardeerd, en tegenwoordig worden overal ter wereld verschillende plantensoorten gekweekt, waar klimatologische omstandigheden het toelaten. Dankzij de selectie en het uiterlijk van vorstbestendige zaailingen heeft persimmon zijn natuurlijke bereik aanzienlijk uitgebreid. Cultuur met een lang groeiseizoen heeft een plaats gevonden in de tuinen in Zuid-Europa, het Noord-Amerikaanse continent, in Japan en Australië.

Zoete vruchten komen het vaakst naar Russische winkels vanuit Turkije, Israël, de landen van de Transkaukasus en de Noord-Kaukasus, waar sinds onheuglijke tijden gecultiveerde bomen van het lokale, nogal pretentieloze type zijn gekweekt.

Sinds het begin van de vorige eeuw gekweekte kaki in de Krim. Een plantage van waardevolle fruitgewassen werd gelegd in de Nikitsky Botanical Garden. Het begon ook met een serieus wetenschappelijk onderzoek naar het fokken van nieuwe winterharde variëteiten aangepast aan de Russische omstandigheden.

Onder de prestaties van de Krim-fokkers van de variëteit Rossiyanka en Nikitskaya Maroon, met succes bevruchtend op het schiereiland en zonder enig verlies, blijven ze koud tot -25 ° C. Deze variëteiten maakten het mogelijk om persimmon te kweken in Oekraïne.

Hoe werkt de dadelpruimboom, bloemen en bladeren

De planten die het geslacht Persimmon vormen, zijn vrij grote bomen met een lange levensduur, die in gunstige omstandigheden een hoogte van 8 meter en een leeftijd van 500 jaar bereiken. Cultivars behouden tekenen van wilde voorouders. De bomen hebben een brede spreidende kroon met lange hangende takken.

De eigenaardigheid van de cultuur is de aanwezigheid van mannelijke en vrouwelijke planten, extern onderscheiden door de vorm en aard van bloemen. Om de opbrengst in de buurt van de plantage te verhogen met vruchtdragende bomen, worden daarom meerdere bestuivers geplant. Leer hoe je Persimmon kunt bloeien, dat kun je per foto. Vrouwelijke, enkele bloemen onderscheiden zich door brede kelkblaadjes en de vorm van de bloemkroon met een diameter van maximaal 2-3 cm.

Mannelijke bloemen zitten op scheuten op een hoop, soms in kleine bloeiwijzen van 2-5 stuks. Ze hebben een smaller, lijkend op glas, vorm en geelachtig witte bloembladen. In verschillende regio's kan bloeiperspectimon beginnen van maart tot mei.

Eenvoudige bladeren, afwisselend zittend op scheuten tot 7 cm lang, zijn te vinden:

 • op de ovaalvormige hartvormig,
 • op een lichtgroene kleur die tijdens het groeien donkerder wordt,
 • glad oppervlak met goed te onderscheiden adermaas.

In de herfst worden bomen geel en rood. Tegelijkertijd hebben de vallende bladeren praktisch geen invloed op het uiterlijk van de persimmonboom, omdat alle takken zijn bedekt met oranje, gele en bijna rode vruchten.

Kenmerken van persimmon fruit

Degenen die geïnteresseerd zijn in hoe een kaki groeit, zullen het nuttig vinden om wat informatie over de vruchten ervan te leren. In plaats van vrouwelijke bloemen aan het einde van de bloei, wordt een groen dichte eierstok gevormd, waarbinnen er tot 10 grote langwerpige zaden kunnen zijn. Naarmate het rijpt, worden de vruchten ovaal, puntig of afgerond in de vorm van een hart. Er zijn variëteiten met afgeplatte bessen.

Afhankelijk van de variëteit en het type varieert de kleur van rijpe persimmon van lichtgeel tot bijna bruin. De rijping begint in september en duurt tot december, daarom is de persimmon, wanneer hij wordt verbouwd in de Krim, Noord-Ossetië en in Oekraïne, soms bedekt met sneeuw.

Meestal worden in de tuinen Oosterse, Kaukasische en Amerikaanse dadelpruimen geteeld. Vooral populair bij tuinders en consumenten zijn variëteiten met zoete, niet-samentrekkende vruchten.

Iedereen die van de zoete smaak van persimmon houdt, is bekend dat de vruchten in twee categorieën zijn verdeeld.

 1. De eerste proeft zelfs niet te rijp. Ze hebben zachte, zonder uitgesproken vezels, het vlees, in rijp fruit wordt geleiachtig.
 2. In de tweede categorie persimmon worden vruchten pas eetbaar nadat ze zijn geraakt door de eerste nachtvorst of kunstmatige bevriezing. De pulp van dergelijke variëteiten is ruwer, het bevat meer vezels.

Beide soorten hebben hun voor- en nadelen. Persimmon met zachte delicatesse fruit kan lange opslag en transport niet verdragen. De minste schade aan de huid bedreigt de noodschade. Vaste, samentrekkende vruchten kunnen tot 30-40 dagen worden bewaard en kunnen na blootstelling aan temperaturen onder nul een nuttige delicaatheid genieten.

Hoe groeit persimmon: vereisten voor open grond

In de natuur groeit persimmon in warme gebieden met een lange warme periode van het jaar. Moderne vorstbestendige rassen toegestaan ​​om de noordelijke limiet van comfortabele groei naar de zuidelijke regio's van Rusland te duwen. Hoe persimmon te kweken in je achtertuin?

Als we waarnemen hoe een persimmon groeit in de Krim, aan de kust van de Zwarte Zee in de Kaukasus en Oekraïne, in Noord-Ossetië, dan kunnen bomen in open grond de voorkeur geven aan goed verlichte gebieden met bescherming tegen wind en wateroverlast in de lente en de herfst.

De cultuur is niet veeleisend voor het type en de samenstelling van de grond, terwijl een overmaat van de eierstok kan reageren op een overmaat aan organisch materiaal. Het belangrijkste is dat het krachtige wortelsysteem voldoende lucht en vocht krijgt.

Als de kaki in droge omstandigheden is, gaat de kwaliteit van het gewas achteruit, een langdurig gebrek aan vocht veroorzaakt een eierstok- en bladval.

In gebieden waar de persimmon in natuurlijke omstandigheden groeit, bloeien de bomen al in het warme seizoen en hebben de vruchten tijd om te gieten en praktisch te rijpen tot strenge vorst. In het noorden heeft persimmon bescherming nodig tegen bevriezing en het gevaar van voorjaarsoogsten. Dit geldt ook voor vruchtdragende bomen en planten gekweekt voor sierdoeleinden.

Zodat het oogsten van een boom van 6-10 meter hoog niet een riskant avontuur wordt, begint de kroon van persimmon zich te vormen vanaf de eerste jaren na het planten. Naast het beperken van de groei, wordt het snoeien van jonge, te dunne takken, vaak niet in staat om de ernst van de vrucht te weerstaan, en eerst in koude winters te bevriezen, uitgevoerd.

Hoe kun je jezelf laten groeien?

Eigenaar worden van zijn eigen vruchtdragende boom op de site is vrij eenvoudig. Koop hiervoor een vorstbestendige persimmon zaailing, plant deze en zorg ervoor totdat er helder rijp fruit verschijnt.

Persimmon kan worden vermeerderd door een rijpe vrucht uit de steen te laten groeien. Helaas behouden de zaailingen de variëteitseigenschappen niet, dus voor een overvloedige vruchtzetting en het verkrijgen van zoete bessen van de plant is vaccinatie vereist.

De beste populatie is Kaukasische persimmon, gekenmerkt door een verhoogde winterhardheid, lage bodembehoefte en uithoudingsvermogen. De boom heeft een krachtige, vezelachtige wortel, waardoor de plant de overslag gemakkelijk overdraagt ​​naar een grotere pot. In de lente, wanneer shtamb een dikte van 1 cm bereikt, kan een cultivar van welke aard dan ook op een sterke zaailing worden geënt. Op de volwassen boom is het handig om een ​​extra inenting van de bestuiver uit te voeren.

In de meeste delen van Rusland en in de buitenwijken is de teelt van persimmon in het open veld problematisch. Een korte zomer is niet genoeg om het fruit te laten groeien en rijpen, het risico op vorst is hoog tijdens en na de bloei, en in de winter is de vorst te sterk, zelfs voor resistente Krim-soorten. Daarom is persimmon beter gegroeid in een potcultuur. In dit geval is het gemakkelijk om voor een boom te zorgen die tot anderhalve meter hoog is en zelfs een goede oogst kan krijgen met goede verzorging.

Een landingsplaats kiezen

Wat is hiervoor nodig? Allereerst is het noodzakelijk om een ​​perceel te kiezen dat geschikt is voor het kweken van subtropische gewassen - op een plaats die goed verlicht is door de zon en beschermd is tegen de wind (je kunt hem beschermen met bosgordels of een hoge omheining).

Afzetting van het grondwater mag niet hoger dan 3 m naar het oppervlak zijn. De juiste keuze van de site - de sleutel tot succes. Percelen gelegen op plaatsen waar koude lucht zich verzamelt op de noordelijke en oostelijke hellingen, in balken, overstromingsgebieden zout, moerassig zijn niet geschikt voor zuidelijke culturen.

De beste locaties zijn zuidelijke, zuidwestelijke hoogten of vlaktes die minder blootstaan ​​aan herfst- en voorjaarsvorst.

Grondbewerking en planten

Het geselecteerde gebied moet worden bemest met humus, opgegraven, zaboronovat en zorgen voor irrigatie. Om dit te doen, kunt u een tank met een capaciteit van 3-5 m 3 op de site installeren en deze zwart schilderen, zodat de zon het water verwarmt. Gegoten uit de slang in de putjes of druppelen

Nu de grond is voorbereid, kunt u beginnen met het markeren van de plot voor het planten van putten. Als u van plan bent om bomen in één rij te planten, moeten de putten om de 3 meter worden aangelegd. Het midden van de landingsplaats is gemarkeerd met een pen. Ze graven putten van 70-80 cm diep en 50 × 50 cm breed, waarbij de bovengrond in de ene richting wordt weggegooid en de rest van de aarde in een andere. De uitgegraven landingsputten worden gevuld met kunstmest (8-10 kg oververhitte 3-jarige mest en 200 g nitroammofoski) worden met de grond vermengd, een emmer water wordt gegoten om de aarde "te precipiteren", de bovenste laag aarde wordt op 15 cm gegoten en de boom wordt zuidwaarts schuin naar het zuiden geplaatst (onder hoek van 35-45 °).

Voor het planten worden de wortels gesnoeid om hout te laten leven, rechtgetrokken en bedekt met de bovenste laag aarde. De landingsplaats wordt overvloedig bewaterd (3-4 emmers per put), wanneer het water wordt opgenomen, bedek het gat met aarde, zet het gemakkelijk plat met je voet, zodat er geen holten achterblijven tussen de wortels.

Het is beter om meerdere rijen op een vierkante cluster te laten landen. Nadat een rij jonge boompjes in een hellende positie (in het zuiden onder een hoek van 35-45 °) aan beide zijden van de stammen is geplant, worden houten palen van 1,5 m lang gehamerd (70 cm moet in de grond liggen, 30 cm op het oppervlak).

Vormen (trimmen) van de kroon

Onder de knopen van de staken plaatst u de lamellen en maakt u ze vast met draad, en worden de zaailingen met touw aan de lamellen vastgemaakt. Alvorens de zaailingen te bevestigen, worden ze gesneden om een ​​kroon te vormen. Voor subtropische planten kan de kroon zijn:

 • schuine ventilator,
 • geneigd en ijl,
 • met vele armen.

Nadat de zaailingen zijn gerepareerd, zijn ze bedekt met een zwarte film van polyethyleen. Meestal is de breedte 3 m. De film is doormidden gesneden en bedekt het wortelsysteem van bomen. De randen van de film worden ingedrukt met metalen staven of bestrooid met aarde. Na het planten worden zaailingen behandeld met een 3% -oplossing van Bordeaux-vloeistof om te beschermen tegen brandwonden en ziekten.

Wanneer het groeiseizoen begint, worden alle scheuten verticaal gericht in een ring gesneden en de rest wordt uitgedund, waardoor ze op een afstand van 10-15 cm van elkaar blijven.

Groene operaties dragen 3-4 sneden per seizoen, 2-3 jaar na het planten beginnen de meeste zaailingen vruchten af ​​te werpen. Het regelen van de lading, 2-3 vruchten moet worden overgelaten aan de granaatappel; 3-4 op persimmon; op de amandel-, vijgen-, feijoa en zizifus bomen, kunt u alle vruchten te redden, omdat ze zelfregulering van de oogst hebben.

De methode om bomen te vormen volgens mijn systeem is handig, betrouwbaar en toegankelijk voor elke tuinman. De takken van schuine bomen, geplant in een hoek van 35-45 °, zijn horizontaal gericht en bevinden zich op een afstand van 25-40 cm van de grond.

In de bodemluchtlaag is de temperatuur hoger, de luchtvochtigheid hoger, de wind veel zwakker. bladeren verdampen minder vocht. Zwarte film houdt warmte en vocht rond het wortelsysteem en voorkomt de ontwikkeling van onkruid.

Bodemwarmte en klimaat creëren gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van niet-winterharde rassen, zorgen voor tijdige rijping van hout, vroege start van de vegetatie, najaarsverharding, goede rijping van knoppen en scheuten, wat betekent stabiele, goede oogsten. Met deze aanplant komen bomen tot bloei in het 2-3e levensjaar.

Het enige nadeel is dat met een dergelijke rijvorming tussen de rijen het niet kan worden verwerkt door een tractor, hetzij door een helmstok met lage capaciteit, hetzij met de hand met een schoffel. Maar het is handig om te oogsten, snoeien en spuiten.

Zorg in de herfst en winter

In het najaar, na de oogst, worden bomen overvloedig gedrenkt en gevoed met fosfor-kalium-meststoffen om fruitknoppen en scheuten beter te rijpen. Wanneer de late herfst komt en de nacht begint, worden de bomen losgemaakt van de paal, worden de takken vastgebonden met een touw en vervolgens behandeld met nitrofeen (2-3 eetlepels per emmer water).

Om de fruitknoppen te beschermen tegen bevriezing in de winter, moeten bomen op de grond worden gedrukt, wat handig is met de schuine vorm van groeiende planten, en bestrooi met een laag aarde van 15-20 cm.

In het voorjaar worden de zaailingen geopend, bewegen langs de stam en opnieuw vastgebonden aan de constructie van de rails, en vervolgens behandeld met 3% Bordeaux-vloeistof (15 minuten om een ​​boom te verpulveren en 10 minuten om te openen).

51 reacties

Het zou wenselijk zijn persimmon, maar nu hebben we ofwel degene die "snot", of voor één beet erin slaagt om een ​​paar sokken in de mond te binden (

er is een Israëliër, die knapperig is als appels, maar smaakt naar degene die snot.

Dat is gewoon een Kinglet is geen aparte variëteit, maar gewoon een persimmon, gegroeid uit een bestoven bloem. En het rijpt eerder en breit niet.

Het was achter deze verklaring dat de post werd geopend. Bedankt voor het educatieve programma.

Was in september in Sochi. In het begin riepen ze me naar de tuin en behandelden me met vijgen rechtstreeks van de boom (!!). Het groeit als een peer, rijpt, breekt in een breed deel als een slordige bloem en onthult het ongelooflijk smakelijke en geurige roze met zaden. Vijgen! Ik at het alleen opgedroogd dood of in een computerspel, en toen was het zo goed als kauwen en kijken om niet te worden besmeurd met sap. Fruit met vuistgrootte! Hun geur is aangenaam, net als goede parfum, en de smaak is niet erger.

Na het eten van deze vreemde onwerkelijke kleuren ging ik verder. Ik zag een boom bedekt met rond groen fruit. Wel, denk ik, appel of kweepeer. Ik klim op een boom, ik scheur - een persimmon! Dadelpruim zijn moeder groeit op een boom voor mijn neus, een echte persimmon! Ik zag het alleen in de winkel met een prijskaartje! Hurmaaa.

Ze trok haar in het pakje en toen volgde ze de vensterbank van mijn koude stad. Delicious.

En die dag ging ik verder, goed gevoed, gelukkig en licht beledigd, dat voor iemand dergelijke wonderen in de orde van de dingen staan.

Beschrijving en nuttige eigenschappen

Hoe rijpe vruchten van een persimmon eruit zien, waarschijnlijk weet iedereen. Per slot van rekening verschijnen ze bij het begin van het seizoen op elke fruitteller. Maar de plant genaamd persimmon wordt lang niet allemaal gezien.

In tegenstelling tot mannen, worden de toppen van vrouwen gekenmerkt door een breed kelkblad en een langwerpige corolla-vorm. En bestuivers hebben geel-witte bloembladen die zijn gerangschikt in de vorm van een breed glas. Bloei begint in de lente en is afhankelijk van de klimatologische omstandigheden in de regio.

Met het begin van de herfst beginnen de bladeren op de bomen te vallen, maar dit proces heeft geen enkele invloed op de decorativiteit van de cultuur. De takken zijn tenslotte gedecoreerd met grote oranje vruchten die hangen tot de kou. De kleur van hun huid kan, afhankelijk van de kenmerken van het ras, variëren van helder geel tot paarsbruin. Heel vaak is de Krim-kaki onder de sneeuw, omdat hij rijping duurt tot december.

Gebrek aan fruit alleen in hun neiging tot snelle achteruitgang. Harde exemplaren zijn winstgevender, omdat ze na de oogst anderhalve maand kunnen liggen, waarna ze nog lekkerder worden.

Volgens deskundigen bevatten de bessen veel bèta-caroteen, wat bijdraagt ​​tot de verbetering van het gezichtsvermogen en geen veroudering van de oogspieren toestaat. Bovendien zorgt de substantie voor de luchtwegen, reinigt deze en voorkomt de ontwikkeling van verschillende ziekten, waaronder seizoensgebonden.

Fruit dat essentieel is vergaard voor de volksgezondheid, sporenelementen en organische zuren, die het immuunsysteem versterken en een gunstig effect hebben op het proces van bloedvorming. We hebben het over het heden in de chemische samenstelling van de vruchten van calcium, kalium, ijzer, natrium, magnesium, jodium en fosfor. Bovendien is persimmon rijk aan retinol, ascorbinezuur, thiamine, visflavine en niacine.

Herbalisten zeggen dat persimmon-sappen en thee een uitstekend middel zijn voor acute luchtweginfecties, bloedarmoede en zelfs ziektes van het cardiovasculaire systeem. Ook hebben de adstringerende en bacteriedodende eigenschappen van de vrucht een goed effect op aandoeningen van het maag-darmkanaal.

Bessen worden ook met succes gebruikt als een antisepticum voor het genezen van wonden en brandwonden. Hun stukken vegen het gezicht af met een probleemhuid, acne of brede poriën. Bovendien heeft de vrucht een kalmerend effect op het zenuwstelsel, wat zorgt voor een goede nachtrust en een goed humeur.

Geschikte visies voor onze klimaatzone

Volgens de botanische classificatie behoort de persimmon (Diospiros) tot de Ebony-familie en is goed voor ongeveer 300 soorten. In de Krim-breedtegraden zijn de volgende soorten de interessantste:

  Oosters (Diospiros kaki) - het type is populair in de Chinese open ruimtes, het laadt meer dan duizend variëteiten. Maar ondanks de ruime keuze van lokale tuinders verkiezen alleen koudbestendig.

 • Kaukasische (Diospiros-lotusbloem) - is een krachtige bomen die zich tot 30 meter hoog ontwikkelen in hun geboortestreek Caucasus. Het wordt gekenmerkt door een verhoogde vorstbestendigheid. Vruchten van grote bessen met een scherpe smaak en donkere schil. Er zitten niet meer dan 4 zaden in hun pulp. De soort heeft geen gecultiveerde variëteiten, maar is een uitstekend materiaal voor de voorraad.
 • Виргинская (Diospiros virjiniana) — отличается не только североамериканским происхождением, а и среднерослым стволом, повышенной высокой урожайностью и выносливостью к холодам. Вид часто используют для подвоя, но при этом отмечается недолговечность молодого саженца и чувствительность к пересадкам, а также другим изменениям в условиях выращивания.
 • Вследствие любви крымских садоводов к кавказской и восточной разновидностям хурмы на свет появились искусственные гибриды, что отличались чрезвычайной морозостойкостью. Maar de variëteit Russische vrouw 18, gebaseerd op de maternale genen van de oosterse en maagdelijke soorten, is bijzonder populair op het schiereiland. De hybride wordt beschouwd als de meest winterharde en veilige winter zelfs bij -27 ° С.

  Hij is een beetje inferieur in dit aspect rassen Nikitsky kastanjebruine, Mount Goverla en Mount Roman-Kosh, die worden gekenmerkt door grote geurige vruchten met een verbazingwekkende smaak.

  De bekwame keuze van jonge boompjes bij aankoop

  Door de inspanningen van fokkers van de Nikitsky Botanical Garden, werd bewezen dat de plant goede opbrengsten kan brengen, niet alleen in de zuidelijke regio's van de Krim, maar op het hele schiereiland. En om kwalitatief hoogwaardig plantmateriaal te krijgen, is het belangrijk om eerst de specialisten van de plaatselijke kwekerij te raadplegen. Alleen zij zullen in staat zijn om het type persimmon te kiezen dat ideaal is voor uw nederzetting.

  Het is niet geschikt voor dergelijke aankopen van marktpleinen en tentoonstellingen. Op dergelijke plaatsen kunt u een wildernis of een variëteit krijgen die in uw eerste winter op uw site zal verdwijnen.

  Tegenwoordig zijn er verschillende kwekerijen op het schiereiland waar u zaailingen kunt kopen: in het dorp Semennoye, Nizhnegorsky District en in het dorp Novopavlovka, district Bakhchsarai. Het is ook mogelijk in het dorp Nikita en de stad Yalta, waar zich het Nikitsky Botsad-handelshuis bevindt.

  Verhoogde gevoeligheid heeft laterale processen van de wortels. Als ze verkeerd zijn uitgegraven, zullen ze binnen enkele uren sterven. Exemplaren met dode takken en verse stamwortels zijn redelijk geschikt om te planten, maar ze zullen veel later gaan vegeteren. Deskundigen adviseren om dergelijke momenten categorisch te behandelen en alleen de voorkeur te geven aan hoogwaardige zaailingen.

  Een plaats kiezen

  Een ruim perceel met een leem of zandig substraat op een plaats beschermd tegen heersende winden en tocht is ideaal voor een warmteminnende boom. Het is belangrijk dat in het geselecteerde gebied grondwater niet dichter dan 70 m van het aardoppervlak ligt.

  Anders zal het wortelstelsel, waarvan het grootste deel zich op een halve meter diepte bevindt, nat worden en de boom zal sterven. persimmon houdt van veel lichtdaarom zou de landingszone ervoor nergens door overschaduwd moeten worden. Anders worden de scheuten van de planten sterk vervormd en zal de eierstok voortijdig afbrokkelen.

  Ook moet bij het kiezen van een plaats voor het rooten rekening worden gehouden met de afstand van naburige gewassen. Voor de volledige ontwikkeling van laaggroeiende soorten persimmon duurt dit ongeveer 25 vierkante meter, maar voor snelgroeiende soorten is twee keer zoveel ruimte nodig. Gecompacteerde planten is alleen mogelijk in combinatie met kortlevende colonculturen.

  In de noordelijke delen van het schiereiland, is het raadzaam om de plant in de buurt van gebouwen te planten, wat het comfort en de veiligheid in de winter zal garanderen.

  Stap voor stap proces van het planten van zaailingen

  Jonge boompjes van alle soorten van deze plant in de zuidelijke delen van de Krim kunnen zelfs in november worden geroot. Het belangrijkste is dat de aarde geen tijd heeft gehad om af te koelen en er geen rijp is. Het wortelstelsel van de boom heeft immers tijd nodig om zich aan de nieuwe omstandigheden aan te passen. Maar in het noordelijke deel van het schiereiland is het planten van Persimmon beter om deel te nemen aan de lente, wanneer de dreiging van vorst voorbij is.

  Het is altijd nodig om het proces te beginnen met geavanceerd graven en bemesten van de grond. Meestal dragen in dergelijke gevallen organische en superfosfaten. Ook de aanpassing van de zuurgraad doet geen pijn, omdat de cultuur de voorkeur geeft aan een neutrale omgeving. Als de plot klaar is, graaf er dan op. bordes met afmetingen 60x60x60 cm.

  Vul het daarna met een laag drainage en een vruchtbaar bodemmengsel. Het is gemaakt van gelijke delen van humus, compost, rivierzand en turf. Bedek vervolgens met zwarte plasticfolie en laat enkele weken een specifiek microklimaat vormen. Alleen dan kan de afdekstructuur worden verwijderd en doorgaan naar de onmiddellijke landing.

  Eerst moet je een houten pen met een verbrande rand in het midden van de uitsparing rijden. Een dergelijke verwerking van houtmateriaal is belangrijk omdat het de vorming van rot voorkomt wanneer de drager ontleedt.

  Het is raadzaam om het open wortelstelsel opnieuw te inspecteren op beschadiging en uitdroging en het vervolgens te behandelen met een kleimassa. Na de uitgevoerde manipulaties worden de wortels van de plant in het plantgat neergelaten, recht gemaakt, overvloedig bewaterd en bedekt met vruchtbare grond. Zorg ervoor dat transplantaten een transplantatieplaats van 5 tot 10 cm hebben begraven.

  Seizoensgebonden zorgfuncties

  Veel beginners van tuinkwesties denken ten onrechte dat hoe nuttiger de plant is, hoe meer aandacht vereist is en sommige specifieke comfortvoorwaarden. En in feite slaat de kaki in flarden en vernietigt deze misvattingen en bewijst dat genie eenvoudig is. Beschouw in meer detail de zorg voor persimmon in de Krim.

  Om de opbrengst van de plant te verbeteren, moet de tuinman zorgen voor de nabijheid van de persimmon met mannelijke en vrouwelijke bloemen, omdat het zeer zelden gebeurt dat biseksuele knoppen op de boom worden gevormd. Kenmerkend is dat deze nuances direct afhankelijk zijn van de verscheidenheid aan culturen.

  Persimmon zal zich comfortabel voelen in een matig vochtige omgeving. In het beste geval kan een teveel aan water een intensieve ontwikkeling van scheuten uitlokken, waardoor de voeding van de greens wordt beroofd. Als gevolg hiervan kun je zonder een gewas achterblijven. Wortelrot is ook mogelijk, omdat vocht en warmte de reproductie van schimmel- en bacteriële ziekten bevorderen.

  In de kustgebieden van het schiereiland voor de lucht karakteristieke mariene vocht, die van invloed op de frequentie en de hoeveelheid bodemvocht vereist. Experts zeggen dat jonge bomen, vooral in het eerste levensjaar na het planten in de lente, om de 14 dagen water moeten geven.

  En volwassen bomen kunnen eenmaal per maand worden bevochtigd. En de praktijken in de Krim adviseren elke keer, alvorens de persimmon water te geven, om het vochtgehalte in de grond te controleren. Maak het gemakkelijk met een kleine speld.

  Jonge zaailingen gedurende de eerste drie jaar na het planten beperken de hoeveelheid voedingsstoffen. Dit wordt gedaan door de bereide organische oplossingen en mineraalcomplexen op een afstand van 60-80 cm van de stam te maken. "Overbevoed" -specimens ontwikkelen zich slecht en herstellen lang na de resulterende stress. En volwassen planten die ouder zijn dan 8 jaar worden bevrucht volgens de kroonprojectie.

  De eerste smeden kapsel aan jonge persimmon bomen moeten worden georganiseerd voor 2-3 jaar na het planten. Experts adviseren om niet misleid te worden door de primaire vruchten die verschijnen op de 3-4-jarige levensduur, maar serieus de vorming van takken te benaderen. Anders zien de bomen er slordig uit, hun vruchtbare deel concentreert zich vanuit het midden op perifere scheuten, wat vroeg of laat zal leiden tot het afbreken.

  Groeiende kaki in de Krim is mogelijk in de vorm van een struik, die zich ontwikkelt tot een maximale hoogte van 4 meter of een boom die zich uitstrekt tot een niveau van 12 m. Ongeacht de gekozen vorm, verwijder de top van de zaailing op 80 cm van de wortelhals de volgende lente na het planten. Selecteer vervolgens het volgende jaar 3-4 skeletale takken van de eerste orde en snij al het andere af. Op de dikke centrale scheuten, laat 2 knoppen, en op de dunne - 5 elk.

  Het verder snoeien van de boom, die al in de vruchtgangstad zou moeten zijn, bestaat uit het kammen van de jonge groei tot het niveau van 2 zijknoppen. Elk jaar zal het nodig zijn om de volgende laag van skeletachtige takken te vormen, verlatend 50-60 cm van vorige.

  Alle scheuten van persimmon tuinders conditioneel onderverdeeld in 2 groepen:

  • fruit lager - ze zijn binnen 10-25 cm, het geaarde deel van de eierstok is gevormd op hen,
  • vet - hun lengte is vanaf 30 cm en meer, tijdens het snoeien moeten dergelijke exemplaren met de helft worden ingekort.
  Elk jaar is het belangrijk om alle gebroken, dode, beschadigde en bevroren takken uit de plant te verwijderen. Als een volwassen plant met onbekende oorzaken de opbrengst verlaagt en tot stilstand komt in de ontwikkeling, heeft deze verjongende reiniging nodig. Het bestaat uit het zagen van hout tot 3-4 jaar lang. Sommige beoefenaars adviseren om deze snoei van persimmon om de 3 jaar in de Krim te herhalen.

  Voorbereiding op de winter

  Dit punt moet speciale aandacht krijgen. Als volwassen bomen van vorstbestendige rassen veilig kunnen overwinteren op het schiereiland, dan jonge zaailingen vereisen speciale training.

  Onmiddellijk na het rooten, adviseren deskundigen om de stam op te stapelen met primer, en als de vorst nadert, verberg de plant onder de houten kist en giet de grond, het zaagsel naar binnen of warm het van binnenuit op met schuimplastic. De pristvolnye cirkels van de plant worden gemulleerd met een dikke laag turf of humus.

  In de daaropvolgende winters is het ook belangrijk om te zorgen voor de overwintering van de romp en skeletale takken. Deskundigen adviseren over de schuilplaats om het reflecterende materiaal extra in te delen.

  Aan de zuidelijke oevers van de Krim worden oude bomen beschermd door mulch en kalkwit. Maar tegelijkertijd is er schade aan de stam, zelfs op vorstbestendige soorten, wat zich uit in de scheiding van schors van hout en de dood van het cambium.

  Fokkers Nikitsky Botanical Garden trekken de aandacht van beginnende tuiniers naar het belang van de genetische kenmerken van de onderstam en de telg. En ook aanbevelen:

  • anderhalve maand voor het einde van het groeiseizoen van de plant om te stoppen met water geven,
  • in het vroege najaar, voed de boom met fosfor-kalium-mengsels of minerale complexe stoffen met het label "herfst".

  Ziekten en plagen

  Gekweekt op de Krim, wordt persimmon beschouwd als een milieuvriendelijk product, omdat het praktisch niet wordt behandeld met pesticiden. In hun toepassing is er absoluut geen behoefte, omdat de cultuur zich onderscheidt door zijn uithoudingsvermogen aan ziekten en plagen van fruitgewassen.

  Met onjuiste zorg zijn bedorven infecties mogelijk, evenals de ontwikkeling van schurft en fomopsis. Om de boom te redden in dergelijke gevallen is zeer eenvoudig met de hulp van aanpassing van zorg en Bordeaux-mengsel. Voor de definitieve eliminatie van ziekteverwekkers zal voldoende zijn en 2 sprays. Als alternatief, de medicijnen "Ridomil", "Skor" en "Fundazol."

  Rupsen die parasieten opzuigen, in het bijzonder mijten en schaalinsecten, kunnen zich soms op jonge bladeren nestelen. Om zich te ontdoen van kwaadaardige insecten helpen insecticiden "Aktara", "Aktellik." Kaukasische persimmon soorten hebben vaak last van wortelkanker, daarom is in eerste instantie een zorgvuldig onderhoud en competente landbouwpraktijken vereist.

  Oogst en opslag van het gewas

  Kaki bessen worden met de hand uit de boom verwijderd, zachtjes scrolend. Voor het gemak van het oogsten, is het raadzaam om van te voren op duurzame ladders of standaards in te slaan. Tijdens het werk moet erop worden gelet dat de schil van de vrucht niet wordt beschadigd. Sommige tuinders gebruiken snoeischaar die gewoon de stengel snijdt.

  Geschild fruit wordt aanbevolen om voorzichtig te worden gelegd in dozen gedesinfecteerd met kaliumpermanganaat op zaagsel voor bevloering. Bessen worden strak geplaatst, met de eerste rij stekken naar beneden gericht en de tweede rij naar boven. Daarna moet je een laag zaagsel plaatsen en het lamineren herhalen.

  Het is wenselijk om de container in een kelder of een andere ruimte op te slaan waar de temperatuur niet hoger is dan 1 ° C en de vochtigheid van de lucht binnen 85% varieert.

  Persimmon voor het menselijk lichaam is een echte bron van nuttige stoffen, vitamines en sporenelementen. Het wordt ook gebruikt voor behandeling en gewichtsverlies. Als er een mogelijkheid is om een ​​soortgelijke boom te krijgen, gebruik deze dan onmiddellijk. En je zult er geen spijt van krijgen. Cultuur veroorzaakt helemaal geen problemen, maar tegelijkertijd zal het de gastheren overvloedig belonen met nuttige en voedzame vruchten.

  Kaukasische Persimmon (Diospyros-lotusbloem)

  De natuurlijke habitat is de Kaukasus. Bomen zijn krachtig, bereiken een hoogte van 30 m.


  Kaukasische Persimmon (wild)

  De vorstbestendigheid van het bodemgedeelte is ongeveer -22. -24 ° C en wortels rond -10. -12 ° C Vruchten tot 20 g in gewicht, scherp, wanneer rijp - bijna zwart, met kleine zaden in een hoeveelheid van maximaal 4 stuks.

  Zaailingen van deze soort worden gebruikt als een voorraad voor gekweekte variëteiten. Hun wortelsysteem is vertakt, vezelig. Zaailingen verdragen de transplantatie goed, groeien op bijna elke bodem, zijn voldoende droogtebestendig en geven geen zaailingen in de tuin. Er zijn geen cultivars.

  Virgin Persimmon (Diospyros virginiana)

  Virginia (of Virginia) Persimmon komt uit Noord-Amerika. Bomen zijn middelhoog, tot 20 m hoog, met vorstbestendigheid tot -35 ° C. Het wortelsysteem is bestand tegen bevriezen tot -15 ° C, dus zaailingen van deze soort worden aanbevolen om te gebruiken als een voorraad om cultivars in meer noordelijke gebieden te promoten.


  Virgin Persimmon. Foto: Gphoto, en.wikipedia.org

  Een andere waardevolle eigenschap van de dadelpruim-maagdenpis als een voorraad is dat deze goed groeit op zware, klei-vochtige bodems, en heeft ook een langere periode van natuurlijke winterslaap, wat niet leidt tot een voortijdige start van de sapstroom van de cultivar als gevolg van lange winterdooiers.

  Opgemerkt moet worden dat de gecultiveerde rassen gekweekt op het:

  • tolereren een transplantatie slechter (vanwege de eigenaardigheid van het vormen van zwak vertakte wortelwortels)
  • vochtiger,
  • zich langzamer ontwikkelen
  • minder vruchtbaar,
  • minder duurzaam.

  Er zijn cultivars genoemd in Amerika kaki (persimmon - persimmon).

  Oosterse persimmon (Diospyros kaki)

  Oosterse Dadelpruim begon uit China te verspreiden. Momenteel bekend meer dan duizend variëteiten met verschillende biologische en handelskenmerken. Wij zijn geïnteresseerd in variëteiten met vorstbestendigheid van ten minste -17 ° C, waarvan sommige hieronder worden opgesomd.


  Oosterse persimmon in Japan. Foto: Geomr, ru.wikipedia.org

  In de naoorlogse jaren in de USSR in de staat Nikitsky Botanical Garden, door de gerichte selectie van A.K. Pasenkov, voor de eerste keer in de wereld, werd het verkregen interspecifieke hybride van oosterse en virginian persimmonen uit zijn zaailingen werd de beste gekozen, later 'Russische vrouw. De vorstbestendigheid is -26 ° C.


  Aan de linkerkant: vruchten van de variëteit van de Russische vrouw. Rechts: 'Nikitsky kastanjebruin'. Foto: scbook.nbgnscpro.com

  Vervolgens kreeg de medewerker van het GNSS Alexander Naumovich Kazas de variëteit 'Nikitsky maroon', die bij bevriezing nog meer vorstbestendigheid vertoonde. De smaak van 'Nikitsky bordovoy' vooral lof.

  Constante variëteiten

  K const rassen omvatten waarvan het fruit, ongeacht de bestuiving en de vorming van zaden, pulp kleurverander niet. Ze zijn onderverdeeld in twee subgroepen: taart en zoet.

  K taart Constante variëteiten omvatten:

  • 'Hachiya' ('Hachia')
  • 'Tanenashi' ('Tanenashi')
  • 'Gosho' ('Gosho')
  • 'Saijo' ('Soyo')
  • 'Seedless' ('Seeds')
  • 'Tsuru' ('tsuru')
  • 'Costata' ( 'Kostata)
  • 'Yemon' ('Emon')
  • 'Aizumishirazu' ('Izumishirazu')
  • 'Dream'
  • 'Russische vrouw'
  • 'Nieuw'
  • 'Nikita kastanjebruin'
  • 'Meader'
  • 'John Rick' ('John Rick')
  • 'Weber' ('Weber')

  De scherpte in hun fruit verdwijnt pas na volledige biologische rijping in het proces van rijping en verzachting van de pulp.

  K zoet Constante variëteiten omvatten:

  • 'Jiro' ('Jiro')
  • 'Krymchanka 55'
  • 'Finding'
  • 'Kiara'
  • 'Meoce Saukun'
  • 'Mishirazu' ('Mishirazu')
  • 'Fuyu' ('Fuyu')
  • 'Twintigste eeuw'

  De vruchten van deze variëteiten, ongeacht de aanwezigheid van zaden erin, worden zoet nadat ze de karakteristieke variëteitkleur hebben gekregen: al tijdens het verwijderen, zelfs hard, zonder verzachting in het bed.


  Oosterse persimmon variëteiten 'Jiro'. Foto's van growables.org

  In de USSR volgden ze een iets andere classificatie en verdeelden ze alle variëteiten in 3 groepen:

  1. tannidnye (of constant), wat overeenkomt met de constante taart,
  2. bestannidnye (of zoet), wat overeenkomt met een constante zoete,
  3. variërend (of Korol'kovaof chocolade).

  Rassen en vormen van oosterse persimmon

  Onder de geïntroduceerde en ontvangen door fokkers, het volgende variëteiten en vormen van oosterse persimmon:

  • 'Seedless' ('Seeds') - constant, middenseizoen, fruit is afgerond - vierhoekig, roodoranje, heel zoet, weegt 90 - 150 g.
  • 'Aizumishirazu' ('Izumishirazu') - constant, laatrijp, vruchten zijn vlak afgerond, oranje, wegen 60 - 140 g.
  • 'Tanenashi' ('Tanenashi') - constant, middenseizoen, fruit is afgerond - conisch, geeloranje, met een gewicht van 80-260 g.
  • 'Hachiya'(Hachia)- constant, laat rijpend, kegelvormig fruit met een zwarte punt op de vershinka, oranje, heel zoet, met een gewicht van 60-200 g

  Eastern Persimmon, grade 'Hachia'

  • 'Costata' ( 'Kostata) - constant, zeer laat rijp, vruchten zijn conisch geribbeld, oranje, met een gewicht van 40-120 g.
  • 'Tsuru-hooks' - constant, zeer laat rijp, cilindrisch fruit met een conische vershinka, oranje, met een gewicht van 50-130 g.
  • 'Tamopan big' - constant, zeer laat rijp, fruit plat met een vernauwing, donker oranje, met een gewicht van 150-270 g.
  • 'Dream 459' ('Kuro-kum' x 'Fuyu') - constant, halverwege het seizoen, zijn de vruchten afgerond plat, roodoranje, met een gewicht van 45-200 g. Enkel monomeer.
  • 'Satellite' - constant, halverwege het seizoen, zijn de vruchten geribd, oranje, met een gewicht van 40 - 100 g, en een enkele huis is een goede bestuiver voor oosterse persimmon.
  • 'Zenji-Maru' - variërend, halverwege het seizoen, fruit is rond, oranje, weegt 20 - 100 g. Single-head is een goede bestuiver voor oosterse persimmon.
  • 'Kuro-godfather' - variërend, halverwege het seizoen, zijn de vruchten vlak afgerond, oranje, met een gewicht van 40-70 g.
  • 'Hiakume' - variabel, laat rijpend, oranje fruit, met een gewicht van 60-220 g. Vaak, zonder bestuiving, wordt de eierstok volledig doorspoeld.
  • 'Yankin-Tsuru' - variërend, laat rijpend, vruchten zijn cilindrisch of ovaal, oranje, wegen 50-90 g.
  • 'Shagotsu-hooks' - variërend, laat rijpend, zijn de vruchten breed-conisch, donker oranje, wegen 80-210 g.
  • 'Ukrainka' - variërend, vroeg rijp, cilindrisch fruit, oranje, heel zoet, met een gewicht van 40-100 g. Eenhuizige variëteit.
  • 'Dawn 187' - variabel, halverwege het seizoen, fruit is afgerond plat, soms geribbeld, oranje, weegt 50-200 g
  • 'Chocolade 326' — варьирующий, среднеспелый, плоды округло-конические, оранжевые, весом 45-150 г.
  • 'Дочь Сабурозы' — варьирующий, среднеспелый, плоды овально-яйцевидные, оранжево-красные, весом 35-90 г.
  • 'Звездочка' — варьирующий, позднеспелый, плоды округлые, оранжевые, весом 60-120 г. Мужские цветки образуются через год.
  • 'Превосходный' ('Chinebuli', 'Jiro' ('Giro'), 'Delicious' ('Delicious') - ongeduldig, laatrijp, vruchten vlakovaal, vierhoekig, oranje, met een gewicht van 60 - 220 g Mannelijke bloemen worden in een jaar gevormd.
  • 'Fuyu' ('Fuyu') - ongeduldig, laat rijpend, zijn de vruchten rond-plat, rood-oranje, wegen 30-110 g. Eenhuizige variëteit.

  Oost-Dadelpruim, rang 'Fuyu'

  • 'Ishi schopt haar giro' - kloon van 'Excellent'. De vruchten zijn groter, ongeduldig.
  • 'Krymchanka 55' - ongeduldig, halverwege het seizoen, fruit is rond, donker oranje, weegt 60-120 g, heel zoet.
  • 'Finding' - ongeduldig, laat rijpend, vruchten zijn rond, geeloranje, wegen 30 - 150 g. Eenhuizige variëteit.

  kenmerken

  Russische vrouw bleek als gevolg van kruising Persimmon maagd en oostelijk.

  De onderscheidende kenmerken omvatten:

  • vorstbestendigheid (vorstbestendig tot -35 graden),
  • draagt ​​fruit ongeacht de vloer van de boom,
  • na 2 jaar is er de eerste oogst,
  • boom in het groeiproces heeft geen verwerkingschemicaliën nodig.

  De boom is klein of middelgroot, maar kan 5-6 meter worden. Dadelpruim bloeit gelijktijdig met druiven, dat wil zeggen, begin juli.

  Bloemen alleen voor vrouwen. Vruchten worden geeloranje, klein, met een kleine hoeveelheid stenen.

  Ze voelen stevig aan en hebben een scherpe smaak. Het is pas na het "afbreken" onder bepaalde omstandigheden dat de persimon een zachte structuur en een zoete smaak verkrijgt.

  Groeiende kaki in de tuin wordt aanbevolen in de volle grond. Voor het planten zijn geselecteerde jonge zaailingen geselecteerd (niet ouder dan 2 jaar).

  Oudere zaailingen overleven de transplantatie mogelijk niet. Voor het planten, is het noodzakelijk om de zaailing zelf te bereiden: plaats hem enkele uren in water met een wortelsysteem.

  De landingsplaats is als volgt gereed: een gat wordt uitgegraven met benaderde parameters 60x60x60, in gelijke verhoudingen gevuld met zand, grond en kunstmest om uit te kiezen. In de komende jaren moet je geen kunstmest gebruiken, zodat de zaailing alle krachten gebruikt om de groei te versnellen.

  De landingsplaats wordt binnen een dag of twee voorbereid. Gedurende deze tijd heeft ze de tijd om op te warmen en gelijkmatig te luchten.

  Hierna kunt u het proces van landing uitvoeren. Om de jonge jonge boom tegen de wind te beschermen, is het aan te raden een hoge pen te installeren waaraan de kaki vastzit. Een meer gedetailleerd en visueel proces van het planten van persimmon zaailingen kan worden bekeken op de video.

  Zorg voor de Russische vrouw is niet moeilijk, maar hier zijn enkele functies.

  Dadelpruim Russische vrouw houdt van losse en enigszins zure grond. Overweeg dit, maak op tijd de grond rond de boom los. Om de grond aan te zuren, kunt u gewone azijn verdund in water gebruiken.

  Na het planten moet je constant Persimmon water geven. Het verdraagt ​​perfect een teveel aan vocht, zonder zijn aanwezigheid kunnen jonge bomen afsterven. Daarom, aan het begin, heb geen medelijden met het water.

  Hetzelfde geldt voor lage temperaturen. Hoewel de Russische vrouw in staat is om temperaturen van -35 graden te weerstaan, hebben jonge jonge boompjes op de leeftijd van 2-3 jaar bescherming nodig. Daarom, in de winter, sluit en isoleer de persimmon voorzichtig.

  Aanbevelingen voor groei

  Tips voor de zorg voor Russische Persimmon:

  • In de eerste jaren van het leven van de boom is het noodzakelijk om onnodige takken te snoeien. Onnodige takken worden opgevat als scheuten en takken die onder een hoek van meer dan 30 graden groeien. Ze hebben de neiging zich te mengen in de groei en verzorging van persimmon,
  • Het wordt aanbevolen om persimmon in het voorjaar te planten, maar het kan ook in de herfst worden gedaan,
  • aangezien de Rus een hybride is, heeft ze geen extra bestuiving nodig,
  • jaarlijkse voeding van de boom - een voorwaarde voor de verzorging van persimmon. Het is echter vermeldenswaard dat jonge zaailingen niet overvoerd moeten worden,
  • Persimmon wordt beschouwd als een hoge boom, die kan uitgroeien tot 6 meter. Houd bij het kiezen van een site voor uitstappen rekening met dit feit en kies een open gebied,

  • de vrucht van persimmon geeft in de regel 2-3 jaar. Maar wacht niet tot een overvloedige oogst vóór de vijfde,
  • gemiddeld kan 50-60 kg gewas uit een boom worden geoogst.

  oogst

  Verzamel persimmon met de hand terwijl je over de stengel scrolt. Soms kunnen bomen de eerste uitsnede laten vallen..

  Wees hier niet bang voor. Dit betekent dat de persimmon niet genoeg kracht heeft gekregen. In de daaropvolgende jaren zal dit niet nog een keer gebeuren.

  Houd er rekening mee dat:

  1. Onder natuurlijke omstandigheden worden persimmon-vruchten lang bewaard. Daarom moeten ze worden bewaard in een geventileerde, donkere kamer waar een hoge luchtvochtigheid wordt gehandhaafd. Onder dergelijke omstandigheden wordt Persimmon zacht, rijpt en verliest het de scherpte.
  2. Fruit kan worden ingevroren, gedroogd, gekookte compotes, enz. Als gevolg van deze behandeling verliezen ze hun smaak en nuttige eigenschappen niet.

  Veel beoordelingen van de Russische vrouw variëteit zeggen dat het niet alleen een persimmon is, maar een "geschenk van God". Persimmon Russische vrouw vereist geen speciale zorg. Daarom, als je iets ongewoons in je tuin wilt laten groeien, kun je deze boom veilig planten.

  Zo diversificeer je het bereik, krijg je waardevolle ervaring en exotisch fruit op je site. Een groot aantal variëteiten van persimmon zullen u helpen bij het kiezen van een ras dat ideaal is voor uw smaak en het lokale klimaat.

  Hoe Russische persimmon te kweken, zie het advies van de tuinman in de volgende video:

  De geënte planten beginnen al op de leeftijd van 4-5 jaar vruchten af ​​te werpen, terwijl die op basis van zaden groeien - in het beste geval 7-8 jaar.

  Wanneer de persimmon rijpt?

  Onder natuurlijke omstandigheden van groei, bijvoorbeeld in Abchazië, wordt het geoogst aan het einde van de herfst of zelfs aan het begin van de winter. Veel hangt af van de variëteit. Er zijn vroege, middelgrote en late variëteiten. In centraal Rusland is het logisch om alleen vroeggroeiende variëteiten te laten groeien. Het gebeurt zo dat in een gebied dezelfde variëteit vroeg of laat rijpt, veel hangt af van de weersomstandigheden.

  Soms oogsten ze na de eerste vorst, zodat de astringency in de vrucht verdwijnt. Daarom is het persimmoneseizoen niet alleen de herfst, maar ook de winter. Vruchten kunnen eraf vallen zodra ze rijpen, maar vaker houden ze zich stevig vast aan de takken en moeten ze met de hand worden geplukt.

  Waarom produceert dadelpruim geen fruit?

  Persimon heeft om verschillende redenen geen vruchten afgeworpen:

  • Op de site groeit een boom met alleen vrouwelijke of alleen mannelijke bloemen.
  • De plant is overvoerd met stikstofhoudende meststoffen of groeit op een te vette en humusrijke grond.
  • De boom is niet voldoende geïsoleerd voor de herfst-winterperiode en de bloemknoppen bevriezen.

  Waarom werpt dadelpruim vruchten?

  Fruit brokkelt vroegtijdig af als:

  • De site groeit niet als geschikte bestuiver.
  • Agrotechnische teelt wordt niet waargenomen: de boom mist licht, vocht of voeding.
  • Als de plant ziek is of wordt aangevallen door ongedierte, valt ook de eierstok.
  • Plotselinge temperatuurdalingen kunnen ook ervoor zorgen dat fruit valt.

  Waarom krullen en drogen bladeren?

  • Overmatig of onvoldoende water geven. Met overmatig vocht op de wortels van de plant kan wortelrot en andere ziekten ontwikkelen. Met onvoldoende - de bladeren ontvangen niet de benodigde hoeveelheid voedingsstoffen en daarom zijn ze verwrongen.
  • Bij onvoldoende licht vouwen en vallen de bladeren.
  • Het ontbreken van sporenelementen in de bodem.

  Hoe bewaar ik dadelpruim om te rijpen?

  Het gebeurt vaak dat je een gewas moet oogsten dat nog niet gerijpt is. Persimmon wordt goed bewaard en gedistribueerd, als u het in een koele droge (niet lager dan 0 ° C en niet hoger dan 3-5 ° C) een goed geventileerde ruimte bewaart. In dergelijke omstandigheden kan het gedurende enkele maanden worden bewaard.

  Tip: kies voor langdurige bewaring alleen intact fruit, zonder vlekken en scheuren.

  • Om het rijpingsproces te versnellen, kunnen bananen en ander fruit dat ethyleen produceert naast de vruchten van persimmon worden gezet, wat bijdraagt ​​aan een snellere vruchtrijping.
  • Bovendien heeft opslag bij hogere temperaturen ook een gunstige invloed op het rijpingsproces van persimmon.
  • Soms wordt de methode van kalk gebruikt: groen fruit wordt een paar dagen ondergedompeld in een 10% kalkoplossing.
  • Rijpe vruchten kunnen worden ingevroren, gedroogd of smakelijke jam worden gemaakt.

  Waar groeit persimmon?

  Elke ondersoort en variëteit heeft zijn voor- en nadelen, sommige bomen kunnen normaal alleen leven en zich ontwikkelen in landen met een zeer warm, vochtig klimaat, en sommige zijn bestand tegen ijzige winters en kunnen mensen van zwaardere klimatologische zones met een oogst behagen.

  Warmteminnende variëteiten groeien succesvol en produceren vruchten op industriële schaal in de Krim, Abchazië, Georgië en Dagestan. Krasnodar regio is ook een vrij geschikte regio voor het kweken van dit gewas. Trouwens, in Gelendjik kan persimmon zelfs zonder onderdak groeien. In de Kaukasus en Oezbekistan groeit de wilde persimmon in bijna elke tuin, zijn vruchten zijn klein, maar het wordt als zeer nuttig beschouwd.

  Elk jaar trekt deze cultuur verder naar het noorden. Veel amateurs kweken al succesvol winterharde variëteiten in de regio Moskou, in de regio Rostov en in de regio's Volgograd, Belgorod, Tsjeljabinsk en Ryazan. Lange tijd en vrij succesvol wordt de persimmon gekweekt in Oekraïne, en de laatste tijd zelfs in Wit-Rusland.

  Persimmon - een zeer plastic plant. Twee identieke jonge boompjes van dezelfde variëteit kunnen zich op verschillende manieren vertonen. De plant is heel anders dan de gewone peren en appelbomen. Daarom, die tuinlieden die in centraal Rusland wonen en op weg zijn om te groeien in hun tuin persimmon, moet je rekening houden met een aantal kenmerken van het kweken van deze cultuur in het open veld.

  Zijn er grote vruchten, koudebestendige rassen?

  Natuurlijk wil ik echt dat de vruchten groot zijn en meer lijken op de vruchten die we in de schappen van winkels zien. Hybride variëteiten zijn al geproduceerd die de beste eigenschappen van Virginia en Oosterse dadelpruim combineren. Variëteit Rossiyanka onderhoudt vorst tot -26 o C. En meer recent bracht een amateurtuinier uit de regio Belgorod V. Evdokimov een nieuwe vorstbestendige variëteit, die hij Belogorie noemde.

  Bovendien is er een zeer interessante variëteit gefokt in de Krim, die Nikitsky kastanjebruin wordt genoemd. Zoals te zien is op de foto, onderscheidt het zich tussen de andere variëteiten door de grootte van het fruit en de kleur van de pulp. De vruchten smaken heerlijk en de volwassen boom is bestand tegen temperaturen zo laag als -28 o C.

  Daarom is het veilig om te zeggen dat de persimmon, net als veel van de eens zo strikt zuidelijke planten, heel goed mogelijk is om zelfs in het midden van Rusland te groeien in zijn datsja.

  Ondanks het feit dat dadelpruim vrij vroeg begint te bloeien, leeft hij lang, en heeft hij meer dan 50 jaar vrucht. Met goede landbouwpraktijken, de juiste vorming van de kroon en een tijdige verjongende snoei - zelfs langer. De opbrengst van een grote volwassen boom in de zuidelijke regio's kan 200 kg per seizoen bereiken.

  Fokken van dadelpruim onder de zware omstandigheden van centraal Rusland is natuurlijk moeilijk, maar zeer interessant en veelbelovend. Geen enkele instructie kan de persoonlijke ervaring vervangen, maar we hopen dat ons advies zal helpen grote fouten in de teelt van persimmon te voorkomen.

  Als je goed voor deze cultuur zorgt, zal hij zeker heerlijk fruit bedanken. Het uur is niet ver wanneer het voedsel van de goden in Siberië en de Oeral zal groeien, en niet alleen in Sochi!

  BELANGRIJK! * Geef bij het kopiëren van artikelen van het artikel aanActieve link naar de bron: https://nausade.ru/sad/hurma_vyrashchivanie_v_otkrytom_grunte.html

  Als je het artikel leuk vindt en hieronder een reactie achterlaat. Jouw mening is belangrijk voor ons!

  Soorten persimmon virginskaya

  • 'Meader' - constant, zeer vroeg rijp, vruchten zijn vlak afgerond, donkeroranje, geurig, wegen 30-50 (zeer zeldzaam tot 100) g.
  • 'John Rick' - constant, vroeg rijp, vruchten vlak afgerond, oranje-donkerrood, klein.
  • 'Weber' - constant, vroeg rijp, fruit rond, donker, klein.

  Hybride rassen Nikitsky botsad

  • 'Russische 18' - constant, middenseizoen, fruit is vlak afgerond, oranje heel zoet, geurig, weegt 45-60 g.
  • 'Nikita kastanjebruin' - constant, halverwege het seizoen, zijn de vruchten platrond, roodachtig kastanjebruin, zoet, geurig en wegen ze 50-150 g.
  • 'Mount Goverla' - constant, middenseizoen, fruit is vlak afgerond, oranje, aangename eigenaardige consistentie, met een gewicht van 60-300 g.
  • 'Mountain Roman Kosh' - set, halverwege het seizoen, fruit is vlak afgerond, oranje, weegt 70-200 g
  • 'Mount Rogers' - constant, middenseizoen, fruit is vlak afgerond, oranje weegt 40-150 g.
  • 'Nieuw' - constant, middenseizoen, middelgrote vruchten. Eenhuizige variëteit, goede bestuiver voor alle soorten persimmon.

  Voorwaarden voor rijping

  Tegen de tijd van rijpen, of beter gezegd het verwijderen van fruit, wordt persimmon verdeeld in drie groepen van variëteiten:

  1. vroeg, schot (in het zuiden) van half september tot half oktober,
  2. de mid - van oktober tot begin november,
  3. later - rijping van de tweede helft tot het begin van december.


  Persimmon Harvest

  De rijpingstijd wordt aanzienlijk beïnvloed door de weersomstandigheden. Vruchten kunnen iets vroeger dan de gewenste periode worden verwijderd, ze kunnen in het bed worden gebruikt, maar dan is de kwaliteit slechter.


  Vruchten kunnen vóór de gewenste periode worden verwijderd, ze rijpen in rijping, maar de kwaliteit zal slechter zijn

  Want kaki wordt gekenmerkt door het feit dat zijn planten drie soorten bloemen vormen: vrouwen, heren en (zeer zelden) - biseksueel.


  Kaki bloemen

  Andere variëteiten vormen alleen vrouwelijke bloemen, het is: 'Hiakume', 'Izumishirazu', 'Sidles', 'Gosho Gaki', 'Hachia', 'Tanenashi', 'Tamopan' ('Tamopan'), 'Tsuru', 'Meoce Saukun', 'Emon' 'Tsurunoko', 'Kostat', 'Russian', '' Nikitsky maroon 'en anderen. Sommigen van hen kunnen onder gunstige agronomische omstandigheden vruchten produceren zonder bevruchting.

  Andere variëteiten behalve de vrouwelijke vorm en mannelijke bloemen - jaarlijks en in grote hoeveelheden: Shagotsu gaki, Nakhodka, Gayli, Zenji maru, Dream, Novelty, Sputnik.

  Er vormen zich variëteiten samen met vrouwelijke en mannelijke bloemen, maar periodiek, in 1-2 jaar: 'Star', 'Fuya', 'Giro', 'Pretty'.

  Er dient rekening mee te worden gehouden dat bestuiving de consistentie van de vruchtvlees en de smaak ervan aanzienlijk beïnvloedt. Vruchten met zaden zijn altijd smakelijker dan pitloos. Interessant is dat zelfs in dezelfde vrucht met 1-2 zaden, de pulp rond de zaden altijd zachter en smakelijker is dan in het deel waar geen zaden zijn.

  Dadelpruimvruchten met zaden zijn altijd smakelijker dan pitloos

  Voor meer opbrengst en hoge kwaliteit fruit de meeste soorten hebben bestuiving van vrouwelijke bloemen nodig. Er zijn echter variëteiten die vrucht goed en zonder bevruchting dragen, zaadloos fruit vormen. Op basis hiervan kunnen persimmon variëteiten worden onderverdeeld in drie groepen:

  1. Rassen die bestuiving vereisen: 'Hiakume', 'Gosho Gaki', 'Zenji Maru', 'Tiedimon', 'Aman Kaki', 'Tract Kaki', 'Huro Kum', 'Tsurunoko', 'Kaki Mela', 'Yankin Tsura', 'Step Osu Gaki, Gaile, Maru, Ezo Ichi,
  2. Soorten fruiting zonder bestuiving: 'Sidles', 'Tamopan Big', 'Tanenashi', 'Gosho', 'Kostat'.
  3. Rassen in de tussengroep: 'Hachia', 'Adreula', 'Giro', 'Ayzumishirazu', 'Emon', 'Soyo', 'Nikitsky maroon', 'Rossiyanka' en anderen.

  De bomen van de tussenliggende groep variëteiten produceren fruit zonder bemesting. Maar om de opbrengst te verhogen, evenals de grootte van het fruit te vergroten en hun smaak te verbeteren, bestuiving vereist. Dergelijke variëteiten als 'Hachia', 'Izumishirazu', vormen na bestuiving van bloemen zaad zoeter fruitdan zaadloze vruchten.

  Beïnvloed door bestuiving de kleur van de pulp verandertin sommige variëteiten heeft het een donkerbruine kleur: ofwel rond de zaden ('Hachia', 'Izumishirazu'), of door de hele vrucht ('Zengi' is synoniem met 'Zengimaru', 'Zanjimaru'). In de variëteiten 'Twentieth Century' en 'Fuyu' verschijnen alleen kleine bruine puntjes, terwijl de hoofdkleur van de pulp oranje blijft.

  Er is waargenomen dat bij vruchten met onrijpe zaden de kleur van de pulp niet verandert en alleen als de vruchten en zaden rijpen, begint deze geleidelijk donkerder te worden.

  Over het algemeen bevruchting van persimmon bloemen is niet alleen afhankelijk van de opbrengst, maar ook van de kwaliteit van het fruitdaarom is het aanbevolen om bij het leggen van een persimmontuin een bestuivingsboom te planten voor elke 8-9 bomen met functioneel vrouwelijke bloemen. Bij het ontbreken van de mogelijkheid om een ​​bestuiver te planten, zal de verwerking van persimmon bloemen, en dan de vruchtzetting (als ze beginnen te vallen) nodig zijn gibberelline wateroplossing.


  Dadelpruim Ovarium

  De concentratie van de oplossing zal empirisch moeten worden gekozen, voornamelijk vanwege de kwaliteit van het op de markt gebrachte fytohormon. Bij onregelmatige bodembevochtiging is behandeling met gibberelline verplicht.

  Selectie en zaailingen planten

  U moet zaailingen van de fabrikant kopen. Sommige adressen staan ​​in de bijlage. onthouden: alleen de fabrikant kan u uw adres en garantie geven! Koopend bij handelaren in de markt, kun je zelfs persimmon niet kopen, en als persimmon, dan wild. Zelfs een jonge boom die op de tentoonstelling is gekocht, komt mogelijk niet overeen met het genoemde ras en is mogelijk niet voldoende vorstbestendig voor uw klimaatzone, dat wil zeggen dat het in de allereerste winter zal bevriezen.


  Persimmon bomen

  Persimmon zaailingen open wortelstelsel moet worden verworven in het najaaren hoe minder tijd er is verstreken na het graven, hoe beter. In het geval van persimmon moeten bij het juiste graven dunne vertakte wortels worden bewaard, die erg gevoelig zijn voor zowel het drogen (ze sterven binnen 1-2 uur) als voor overvochtigheid. Als de vezelige wortels nog steeds sterven, maar de stamwortels gezond zijn, dan is de zaailing heel geschikt om te planten, maar deze zal laat in de lente beginnen te groeien, misschien zelfs in juli.

  In de zuidelijke regio's naar een vaste plaats kan worden geplant tot november, maar het is beter eerder, terwijl de aarde warm is, wortelt de wortel in de grond.

  In meer noordelijke gebieden (en in het zuiden, als ze niet binnen het opgegeven tijdsbestek konden worden geplant), is het raadzaam de landing in de lente uit te stellen na het passeren van de dreiging van strenge vorst.

  Regels voor het planten van persimmon zaailingen

  1. При посадке обязательно нужно установить опорный кол.
  2. Место прививки, если она сделана на корневой шейке, заглубить ниже уровня земли на 5-10 см.
  3. Om het breken van vezelachtige kleine wortels tijdens grondverdichting te voorkomen, moet het jonge plantgoed tijdens het planten niet in het midden van het plantgat worden geplaatst, maar tegen de muur worden geplaatst, waarbij de wortels worden rechtgetrokken, die met aarde moeten worden geperst.
  4. Direct na het planten in de herfst, steel de steel, en als het koud wordt, doe je een doos en vul je het met warmmakend materiaal, je kunt zelfs landen.
  5. In volgende jaren van groei in de winter, isoleer de stammen en skeletale takken, en breng een reflecterende laag aan op de bovenkant. In de zuidelijke regio's kun je het witwassen beperken met kalkmortel, maar het moet opgemerkt worden dat na een lange warme periode aan het begin van de winter, gevolgd door een scherpe afkoeling, zelfs zeer koude resistente variëteiten van de Dadelpruim kunnen worden beschadigd in de vorm van schorsdetachement van hout waarbij cambium binnen 20 cm daarboven afsterft onder het niveau van sneeuwbedekking.
  6. Pristvolny-cirkel om de mulch te verwarmen met geïmproviseerd materiaal. Dit is vooral belangrijk als de bouillon Kaukasische persimmon serveert.

  Persimmon is een zeer snelgroeiende cultuur: een Kaukasische dadelpruim geënt op een bestand kan beginnen met vruchtlichamen in het tweede jaar na het planten op een vaste plaats, en maagdelijk vee op een stam - voor 3-4 jaar. 'Nikitsky kastanjebruine' is opmerkelijk vanwege zijn vroegrijpheid.

  Kroonvorming

  Maar vlei jezelf niet en word betrokken bij het primaire gewas, belangrijker een kroon vormenanders zullen de bomen er slordig uitzien, de vrucht zal naar de buitenrand en naar boven bewegen en de takken zullen afbreken.


  De vorming van persimmonkroon is erg belangrijk voor de ontwikkeling en de vruchtzetting

  Als de belangrijkste vorm van de kroon, raden experts aan verandering van leider, dat wordt gekenmerkt door duurzaamheid, goede verlichting en een kleine hoogte van bomen. Het interval tussen de skeletachtige takken in zo'n kroon is 20-40 cm. Hun aantal kan 4-6 stukken zijn.

  • Lente van het eerste jaar de groei van de zaailing wordt op een hoogte van ongeveer 80 cm gesneden. Door de val groeit een verlenging van de voortzetting van de centrale geleider van de bovenste knop, en van de laterale knoppen bevinden twee bladeren zich radiaal, één ter hoogte van de stam (ongeveer 50 cm), de andere is 20-40 cm hoger van het. Scheuten van de rest van de nieren moeten voortdurend de nieren zelf knellen of verwijderen.
  • Volgend voorjaar de centrale geleider wordt op een hoogte van ongeveer 1,5 m gesneden en de zijtakken worden gesneden, waarbij de semi-skeletale takken 40-50 cm zo dicht mogelijk bij de stam achterblijven.
  • In de zomer stimuleer de ontwikkeling van een paar tegenovergestelde skelettakken, die loodrecht op het vlak van de onderste twee takken moeten staan. Op dezelfde manier vormt een andere laag, dan wordt de centrale geleider verwijderd met de overdracht naar de zijtak.

  MD Omarov (All-Russian Research Institute of Floriculture and Subtropical Crops, stad Sochi) beveelt aan een kroon te vormen palmetto, wat de opbrengst aanzienlijk zal verhogen. Zo'n kroon is verplicht in het kweken van muren (je kunt er meer over lezen in het artikel Groeiende fruitbomen op een trellis).

  De meeste deskundigen zijn het erover eens dat een gecultiveerde variëteit geënt op een hoge (meer dan 1 m) stam van een maagd kaki meer bestand is tegen lage temperaturen in de winter en vermijdt schade aan de rijp van de stam. Voor industriële plantages kan dit waar zijn, maar in huis tuinen, onder de aandacht van een tuinman, is er altijd de mogelijkheid om romp en skelet takken te beschermen tegen kritisch lage temperaturen. Bovendien, als een koude winter gebeurt, zal een lange sjtamb een cultivar niet redden, en het is mogelijk dat het zal lijden. Maar als het jonge boompje is geplant met de diepte van de entplaats, dan zullen vanuit de slapende knoppen in het ondergrondse deel nieuwe scheuten groeien, van waaruit het mogelijk zal zijn om een ​​nieuwe kroon te vormen.

  toepassing

  De adressen van sommige wetenschappelijke instellingen, experimentele boerderijen, tuinders, waar u een kleine hoeveelheid plantmateriaal voor de variëteit kunt kopen:

  • Handelshuis in Nikitsky Botanical Garden, Nikita village, Jalta, Republic of Crimea. Tel: + 380654-335597.
  • All-Russian Research Institute of Floriculture and Subtropical Crops, Fabritius Street, 2/28, Sochi, Krasnodar Territory, Rusland, 354002.
  • Bogdanovsky Yuri Evlampievich, st. Panova, 59, Feodosia, Republiek van de Krim.
  • Gerasimov Gennady Kornilovich, st. Fontannaya, 45, dorp Nizhnegorsky, Republiek van de Krim. Tel: +380973576249, +380631145970, +380669968914. +79788443893 (MTS of Russia)

  Gecompileerd uit toegankelijke publicaties en persoonlijke ervaring Gennady Kornilovich Gerasimov in 2002 met aanvullend onderzoek op 15 juli 2012.

  Bekijk de video: Fruitarier toont rijpe en niet-rijpe kaki's en fruitvoorraad. (September 2020).

  Загрузка...

  Pin
  Send
  Share
  Send
  Send