Algemene informatie

Ageratum zaadteelt

Pin
Send
Share
Send
Send


Het wordt Houston's Ageratum, Ageratum Mexican of Long Flower genoemd. De semi-heesterplant, met een hoogte van 10 tot 55 cm, wordt als een jaar in ons gebied verbouwd.

Kleine bloemen, lila, blauw, blauw, wit of roze worden verzameld in kleine mandjes met een diameter van maximaal 1,5 cm.

Manden vormen op hun beurt bloeiwijzen. Er zijn veel van hen op een lage struik, en het verandert het in een bloeiende bal.

Bloeiende pracht begint aan het begin van de zomer en duurt tot de kou. In september kun je zaden van de plant krijgen.

Typen en variëteiten van ageratum

In de natuur zijn ongeveer 60 soorten ageratum bekend, maar slechts één wordt in de cultuur gebruikt, namelijk de Ageratum is Mexicaans. De plant is al meer dan 200 jaar bekend. Momenteel wordt het met succes gekweekt in voorsteden, gebruikt om bloembedden in stadsparken te versieren. Omdat er geen speciale zorg nodig is, creëert de plant een bloeiend tapijt van de vroege zomer tot de vorst.

Afhankelijk van de hoogte van de struik, kan deze in drie groepen worden verdeeld:

 • hoog, 55 cm
 • gemiddeld hoog, 30 cm
 • dwerg, 10-15 cm

Verschillende variëteiten maken het mogelijk om bloemen op de site in verschillende kleuren te laten groeien.

Blauwe nerts

Bush van gemiddelde hoogte, dicht bedekt met felblauwe bloemen, die worden vastgehouden op stevige, rechtopstaande scheuten. Bloei eindigt voor het begin van koud weer.

Blauwe mof

Deze variëteit ziet er perfect uit in laden van een balkon. De hoogte van de struik op 20-25 cm maakt het mogelijk om het op de voorgrond van bloembedden te gebruiken. Bovendien worden variëteiten met blauwe en lila bloeiwijzen minder blootgesteld aan zonlicht, ze behouden hun oorspronkelijke kleur tot het einde van de bloei.

Blue Fairy Tale

De ageratum van dit ras bloeit rijkelijk en continu op een perceel waar veel zon is. De plant is bestand tegen droogte. Sterke scheuten met afgeronde behaarde bladeren sieren de hoedjes van paars-blauwe bloeiwijzen.

De oceaan

Een ander ras met lichtblauwe bloemen. De plant, 15-20 cm lang, behoort tot de vroeg bloeiende soorten, dus de blauwe eilandjes in de bloementuin zullen aan het begin van de zomer verschijnen.

Noorderlicht

Hybride overblijvende plant met heerlijke paarse knoppen. Rechte stelen, ongeveer 25 cm, dichtbebost. Bloei is lang, ongeveer drie maanden.

Rode zee

De naam van de plant is gebaseerd op de kleurkarakteristiek van de plant. Zeer verzadigde rode of zelfs paarsrode bloeiwijzen houden sterke, groene scheuten aan.

Bonjour

Dit is een mengeling van kleuren. Door deze variëteit op het perceel te zaaien, ontvangt de tuinman een bloementuin met witte, roze, rode, blauwe en paarse bloemen. De bush hoogte van 20-25 cm is versierd met kleine geurige bloeiwijzen.

Witte bal

Compacte struik, met grote bladeren, bloemen bereiken 2 cm in diameter. De plant, 30 cm hoog, verdraagt ​​een knipbeurt en ziet er geweldig uit, zowel in een bloembed als in containers. Bloemen zijn wit.

Sneeuwbal

Nog een variëteit met witte bloeiwijzen, die bedekt zijn met een struik met een hoogte van 30 cm. De zuiverheid van de kleur maakt de plant een echte decoratie van de datsja. Ziet er geweldig uit in borders en bloembedden.

Ageratum boeket

Een mengsel van zaden van de hoogste variëteiten van ageratum, zodat ze kunnen worden gebruikt bij het ontwerpen van boeketten. Ageratum gaat goed samen met zinnia en rudbeckia, blijft lang fris en levendig. Vereisten in de zorg verschillen niet van andere variëteiten van ageratum.

Wanneer plant je ageratum zaailingen

Als je je eigen zaailingen gaat kweken, moet een tuinman weten dat 2-2,5 maanden voorbij gaan van zaaien tot het begin van de bloei. En op het moment dat zaailingen in de grond worden geplant, moet de kans op terugkeer van voorjaarsvorst volledig worden uitgesloten, aangezien deze warmteminnende plant zelfs geen onbelangrijke koude snaps verdraagt.

Door enkele eenvoudige berekeningen te maken, kan worden vastgesteld dat de meest geschikte tijd voor het planten van een gemiddelde half maart is. Het is toegestaan ​​om de ageratum op een later tijdstip te zaaien, maar in dit geval zal ook het begin van de bloei worden uitgesteld.

Voor degenen die hun werk graag vergelijken met de maan, kun je de aanbevelingen van de maankalender raadplegen.

Voor bloemisten, gunstige dagen zijn de volgende data:

 • 11-13 maart 16, 17, 21,
 • in april - 2, 6, 21-26,
 • in mei - 1-4, 21-26,

Groeiende ageratum thuis

De moeilijkheid van het zaaien van zaden ligt alleen in het feit dat bloemzaden erg klein zijn, en het is niet altijd mogelijk om ze gelijkmatig over het oppervlak van de grond te verdelen. Om het werk van de zaden gemengd met zand te vergemakkelijken.

Zaai in ondiepe containers met voedingsbodem, die uit gelijke delen van turf, zand en humus moet bestaan. Vóór het zaaien wordt de grond gedesinfecteerd met een oplossing van mangaan en goed bevochtigd. Nadat het mengsel van zand en zaden over het oppervlak is verspreid, worden ze lichtjes in de grond gedrukt en besproeid met een sproeiflacon.

Om overmatige verdamping van vocht uit de bodem te voorkomen, is het bedekt met glas of film. In het stadium van de kieming van planten zijn twee componenten belangrijk: de temperatuur van de grond moet 20-25 ° C zijn en de vochtigheid - 90-95%. De aanwezigheid van licht doet er niet toe in de periode totdat de zaden zijn ontkiemd.

De volgende ontwikkelingsfase duurt een week en bestaat in het verschijnen en vrijgeven van zaadlobben en de opbouw van het wortelsysteem. Op dit moment, voor spruiten belangrijke natte grond (zonder stilstaand water) en de temperatuur, die ten minste 25 ° C zou moeten zijn Al die tijd moet u gewassen, lucht controleren en condensaat uit het glas verwijderen.

Na het verschijnen van scheuten, samen met de vochtigheid van de grond en de temperatuur ervan, hebben de scheuten goede verlichting nodig. Tegen het einde van de derde week van het zaaien, moet een derde blaadje worden gevormd bij de zaailingen. Begin een duik van zaailingen start nadat het twee paar echte bladeren heeft gevormd.

Om gezonde en sterke planten te krijgen, moet dressing niet worden vergeten, het gebrek aan stikstof en minerale meststoffen zal de ontwikkeling van zaailingen vertragen. Het is beter om complexe meststoffen uit een gespecialiseerde winkel te gebruiken, volgens de gebruiksaanwijzing.

Met betrekking tot de ageratum wordt vaak een tweevoudige spikepik gebruikt. Dit komt door kleine scheuten die onpraktisch zijn om direct in grote containers te planten. Voor de eerste transplantatie zullen er voldoende kopjes van 5x5 cm zijn en naarmate deze opgroeien, kan de zaadcontainer worden vergroot.

10-14 dagen voordat zaailingen worden overgebracht naar de volle grond, moet deze worden uitgehard. Door dit proces kan de plant geleidelijk wennen aan de omstandigheden van zijn verdere groei.

Het landen van de ageratum in de open grond en ervoor zorgen

Eind mei, nadat je de weersvoorspelling voor de lange termijn hebt geleerd, kun je beginnen met het planten van zaailingen in bloembedden in de datasja. De grond moet tegen die tijd worden voorbereid. Kleine putjes worden bewaterd en de plant wordt erin gerold, de overblijvende ruimte wordt gevuld met aarde, enigszins verdicht en gemulkt. De afstand tussen hoge struiken van ageratum wordt gehouden op 20-25 cm, en 15 cm is genoeg voor ondermaatse.

De plaats waar de ageratum wordt geplant moet zonnig zijn, zelfs lichte schaduw leidt tot uitrekking van de scheuten. Dit vermindert op zijn beurt de intensiteit van de bloei.
Hoewel het meest arbeidsintensieve en tijdrovende proces van het kweken van zaailingen achterbleef, was het voor de tuinman nog niet tijd om achterover te leunen.

Tijdens de groei in het open veld heeft de bloem twee of zelfs drie toplagen nodig.

 • De eerste kan een week na de transplantatie worden uitgevoerd.
 • De tweede moet komen tijdens de ontluikende periode. Bij behoefte aan de derde topdressing zal de tuinman worden bepaald tijdens de bloei van de ageratum.
 • Als de bloemen niet helder genoeg zijn of de kleur van de bladeren de rijkdom aan kleuren heeft verloren, is voeren niet overbodig.
 • In alle gevallen is de beste optie complexe minerale meststoffen.

Waarschuwing! Het gebruik van verse mest of andere meststoffen met een hoog stikstofgehalte is onaanvaardbaar. Het overschot zal leiden tot een snelle opbouw van scheuten, en de bloei zal te laat zijn en niet zo overvloedig.

Het water geven van planten wordt uitgevoerd terwijl de grond droogt. Als op de plaats van zware leembloemen minder vaak water wordt gegeven, vereist zandige leembodem vaker water. Alles moet een maat zijn, de plant kan niet worden gegoten, het is gemakkelijker verdraagzaamheid te verdragen dan overmatig vocht.

Om een ​​compacte en langbloeiende struik van Ageratum te creëren, is snoeien vereist. Het verwijderen van vervaagde knoppen stimuleert de opkomst van nieuwe bloemen, en dit zal doorgaan tot de vorst. De beste optie is om een ​​deel van de ontsnapping te verwijderen.

Bij het verlaten van een paar internodiën aan de basis vormt de tuinman een weelderige plant, waardoor de scheuten zich niet uitstrekken.

Met het aanbreken van de herfst kan de tuinman de meest sierheester achterlaten om naar zijn huis te brengen. De plant zal de hele winter niet bloeien, maar in de lente heeft de tuinman een geweldige kans om groene stekken van hem te snijden en te rooten.

In het najaar, na het verplanten van een bloem in een pot, moet deze een week in een koele kamer worden gehouden, dit zal stress verminderen. Vervolgens komt de plant een periode van rust, die zal doorgaan tot de lente. En in maart kun je doorgaan met knippen.

De scheuten die schuin worden gesneden, worden behandeld met groeistimulanten (Kornevin, Heteroauxin) en op een vochtig substraat geplaatst. Top jonge boom moet worden bedekt met een glazen pot. Het zal de voorwaarden scheppen voor een minikas, en de transparantie ervan zal de doorgang van licht niet voorkomen.

Een schuine snede vergroot het snijoppervlak van voedingsstoffen en vocht uit de grond. De groei van wortels duurt ongeveer 3 weken. En binnen een maand zullen er nieuwe scheuten verschijnen op de ageratum.

Als de plannen van de tuinman niet de voortplanting van ageratum omvatten door stekken, dan kan het in de grond als geheel worden getransplanteerd, waar het zal bloeien zoals andere planten.

De methode van vermeerdering van planten door stekken geeft sterkere en meer ontwikkelde struiken. In de volle grond worden bloemen die zijn gegroeid uit stekken geplant in dezelfde tijd als de zaailingen die zijn verkregen door de zaadmethode.

Zorg voor de bloem in de zomer is eenvoudig en vereist een minimum aan tijd en arbeid van de tuinman. Maar soms wordt een azeratum beschadigd door een ziekte of een insect, en de tuinman zal wat kennis nodig hebben om dergelijke problemen te voorkomen en te bestrijden.

Ziekten en ongedierte ageratum

De meest voorkomende oorzaak van ziekte is een overtreding van de regels van de landbouwtechniek. Overmatige oorzaken van bodembevochtiging wortelrot van een plant. De bloem vervaagt langzaam, bloeiwijzen en bladeren beginnen af ​​te brokkelen. Bij het eerste teken van een laesie moet het van het bloembed worden verwijderd. De resterende planten worden behandeld met fungiciden, hiervoor zijn Fundazol en Oxyhoma geschikt.

Er is geen manier om komkommermozaïek op ageratum te genezen. Het verschijnen van gele vlekken op de bloembladeren, die geleidelijk groter worden, geeft de aanwezigheid van deze virale ziekte aan. Als u deze tekens zonder aandacht laat, zal het blad snel zijn kleur volledig veranderen. Bovendien zal er een infectie van naburige planten zijn, wat hoogst ongewenst is. Bloemen met een mozaïek van komkommer moeten van de wortel worden verwijderd en, het beste van alles, worden verbrand.

Zachte tropische plant weerloos en aangevallen door kleine insecten.

Microscopische grootte van spint Geef de tuinier geen kans om zijn uiterlijk op de bloem te bepalen. En slechts een dun web dat een bloem weeft, dient als een signaal voor het verschijnen van een plaag. Bladeren vormen kleine heldere vlekken, die in omvang toenemen als de plant niet wordt behandeld met acariciden. Dit kan Akarin, Apollo, Nissoran zijn.

De witte vlieg is een heel kleine vlinder die op een gewone mol lijkt.. Het is onmogelijk om het niet te merken. Witte motten zullen tijdens elke beweging in de buurt van de plant de lucht in vliegen en als ze de ageratumstruik hebben gekozen, zullen ze de larven er zeker opzij zetten. Zij zijn het die de grootste schade toebrengen aan de bloem, zich voeden met het sap van haar scheuten. De plant verzwakt en stopt met groeien. Insecticiden worden gebruikt om de wittevlieg te bestrijden: Tanrek, Aktara, Bankol.

Hoe ageratum te kweken van zaad?

De eerste stap is het kopen van zaden van een vertrouwde fabrikant. Als de zaden enkele maanden vóór het zaaien worden geoogst, moeten ze op een koele, droge plaats worden bewaard.

Voor de vroege start van het bloeiende bloemen-agrarium, moeten plantenzaden binnen 8-10 weken ontkiemde zaden binnenshuis zijn voordat ze in de lentetuin worden geplant. Hiervoor moet je indoor potten voor zaden maken. Containers moeten worden gevuld met aarde tot driekwart van het volume, waardoor voldoende drainage ontstaat. U moet de grond met uw vinger naar beneden duwen - maak een glad oppervlak.

Zaden moeten niet dichter dan 1,5 cm worden geplaatst. Tijdens de ontkieming hebben de Ageratum-zaden licht nodig, dus ze zijn niet bedekt. Water wordt op het oppervlak van het zaad gespoten. De grond en zaden worden gedurende de kiemperiode vochtig gehouden.

Dienbladen met zaden worden op een warme mat geplaatst en naast een heldere lichtbron geplaatst, maar niet onder de directe zonnestraling. De temperatuur in de kamer moet op 24 graden worden gehouden. Planten ontkiemen binnen 5-10 dagen. Dunne zaailingen kunnen één voor één naar de tuin worden overgeplant.

De grond onder de zaailingen wordt vochtig gehouden tot de dag de luchttemperatuur in de tuin 20-21 graden Celsius is. Daarna kunnen ze in de tuin worden overgeplant op een goed verlichte plaats met uitstekende drainage.
Planten worden regelmatig water gegeven totdat ze goed zijn geacclimatiseerd.

Plant tijd agoratum direct in de grond

De zaden van de ageratum kunnen direct in de grond worden gezaaid zodra de aarde opwarmt en het gevaar voor vorst overgaat. Ondanks het feit dat de plant niet wispelturig is, is het beter om te kiezen voor een goed vruchtbaar gebied met goede drainage. Zaai de kleine ageratum-zaden in vochtige grond en druk ze voorzichtig tegen het grondoppervlak.

Zaden worden op een afstand van 15 cm van elkaar gezaaid. Zaden na het zaaien kunnen lichtjes worden besprenkeld met licht zand. Zaden, zoals jonge planten, hebben vochtige grond nodig. Desondanks verdragen volwassen planten goed droge omstandigheden. Ageratum groeit goed, zowel op de rijke bodem als arm aan organische grond.

Er zijn praktisch geen problemen in de vorm van ziekten en plagen. Planten kunnen mijten aantrekken waartegen lichte insecticiden of insectendodende zepen kunnen worden gebruikt.

Advies van een specialist:

Het is mogelijk om de vertakking van planten te stimuleren en het aantal bloemen te vergroten door de toppen van jonge planten te knijpen, dit zal helpen om mooie ageratumstruiken te vormen.

In het midden van de zomer is het de moeite waard om de planten te voeden met wateroplosbare meststoffen om weelderige groei te stimuleren.

Verdorde bloemen moeten tijdig worden verwijderd, dit geeft de planten een nette uitstraling en verlengt hun bloei. Witte agarathumbloemen worden bruin als ze verwelken, wat niet zo duidelijk is in blauwe kleuren.

Ageratum Beschrijving

Planthoogte - van 10 tot 60 cm, van de wortel groeit veel rechtopstaande, licht behaarde scheuten. Heldergroene bladeren met gekartelde randen hebben de vorm van een diamant, ovaal of driehoek.

De onderste bladeren op de bladstelen bevinden zich tegenover, de bovenste (zittend) zijn afwisselend geplaatst. Kleine takken van beide geslachten van witte, roze, violette en blauwe bloemen vormen bloeiwijzen in de vorm van geurige manden met een diameter van 10-15 mm, die de schildachtige complexe bloeiwijze vertegenwoordigen. Na de bloeiperiode worden vruchten gevormd - pentaëdrische wigvormige achene, waarin kleine zaden rijpen. Het planten van ageratum wordt gemaakt door zaden en vereist niet veel inspanning. Laten we in meer detail bekijken hoe ageratum uit zaden kan groeien.

Ageratum: waar en wanneer zaaien

Van plan om een ​​ageratum te planten in je achtertuin kan worden gekweekt uit zaden. De tijd dat je zaad moet planten - eind maart.

Een van de hoogtepunten is de keuze van een geschikt substraat. De optimale oplossing voor het planten is het gebruik van een voedingsstoffenmengsel van turf, humus en zand in een verhouding van 1: 1: 1.

Groeiende ageratum uit zaad: zaaischema

Toen we zaailingen op ageratum plantten, kwamen we erachter dat dit het einde van maart is. Het volgende belangrijke punt is het zaaischema. In de landingsplaats moet de afstand tussen de dichtstbijzijnde rijen 7-10 cm zijn.

Kleine zaden moeten zorgvuldig worden gezaaid, vermijd verdikking. In het geval van problemen, kunnen ze worden gemengd met zand voor meer uniform zaaien. Na ontkieming worden ze verdund, waarbij er tussen elke sterkste scheut een afstand van ongeveer 2 cm overblijft.

Zaailingen van grote soorten ageratum, gekweekt uit zaden, worden getransplanteerd in de open grond volgens het 15-25 cm-schema, compactere variëteiten - volgens het 10 cm-schema voor de vrije ontwikkeling van een bossige struik.

Eerste fase

De herplantingsbox is gevuld met het substraat, er worden zaden in gezaaid, licht bestrooid met aarde, bevochtigd met een sproeiflacon en afgedekt met een film of glas voor een betere ontkieming.

De doos wordt in een warme kamer geplaatst. In de eerste fase van de zorg voor de ingezaaide zaden, wordt aanbevolen om te zorgen voor een luchtvochtigheid van 95% en een bodemtemperatuur van 22-26 graden.

Tot de eerste scheuten verschijnen, de grond met een ageratum, de zaailingen worden gekweekt door zaden, moeten bevochtigd worden met een spray als het droogt, en de shelter wordt verwijderd voor een tijdje luchten.

Tweede fase

Na 12-17 dagen na het planten van de ageratum-zaden verschijnen er scheuten. De tweede fase van zorg voor zaailingen duurt ongeveer een week of twee.

В это время следует поливать рассаду агератума из семян и поочередно через каждые три дня вносить калиевые и азотные удобрения, а также проветривать, снимая пленку на несколько часов.

Третий этап

Третий этап ухода за рассадой агератума в домашних условиях продолжается 6-12 дней. В этот период сеянцам все также требуется повышенная влажность, создаваемая пленочным укрытием, которое периодически нужно снимать для проветривания.

De bodemtemperatuur moet overdag 20 graden zijn, en 14 ° С 's nachts. Deze fase vereist voldoende verlichting van de zaailingen, het is logisch om een ​​container met een agetumnom goed verlichte dorpel te plaatsen.

Vierde fase

Na de vorming van de eerste blaadjes komt de laatste, vierde fase van zorg voor zaailingen. Op dit moment moet de temperatuur van het substraat op het niveau van 19-21 ° C zijn, waarna de filmbedekking uiteindelijk wordt verwijderd.

Zaailingen van ageratum tijdens deze periode van cultivatie vereisen meer zeldzame voeding met een interval van vijf dagen. De watergift moet tijdig en voldoende zijn en de grond rond de zaailing moet periodiek ondiep worden losgemaakt.

Hoe ageratum in open grond te transplanteren, de regels voor het plukken van een bloem

Ageratum, dat later in de open grond zal worden overgeplant, moet je twee keer duiken. De eerste pluk wordt uitgevoerd nadat het vijfde blad op de zaailingen verschijnt, ze worden overgeplant in een ruimere houder of vergelijkbare groottes, maar met een grote afstand tussen de planten.

15 - 20 dagen na de eerste, wordt het tweede plukken van elke zaailing in een afzonderlijke kop of een andere individuele houder uitgevoerd. Op dit moment hebben zaailingen regelmatige watergift en voldoende verlichting nodig.

De grond voor het planten is goed losgemaakt, er zijn gaten in gemaakt voor weelderige struiken van de ageratum met een interval van 25 cm van de dichtstbijzijnde plant, voor kleinere en kleinere planten - 10 cm.

Het gat is overvloedig bewaterd, een Ageratum-zaailing is erin geplaatst, het is gevallen, de grond is verdicht en opnieuw water gegeven. Verdere verzorging van de bloem is drenken, de grond losmaken, onkruid verwijderen en elke 2-3 weken bemesten.

Zaaien van ageratumzaden voor zaailingen in februari

Alvorens direct door te gaan met het zaaien van ageratum op de zaailingen, is het noodzakelijk om de optimale timing te bepalen voor het plaatsen van de zaden in de grond. Deze voorwaarden worden individueel berekend, op basis van het tijdstip waarop u de zaailingen wilt ontvangen die klaar zijn om in de grond te worden geplant.

Wanneer moet je ageratum op zaailingen zaaien zodat het sterk en mooi blijkt te zijn? Experts raden aan om midden maart zaden te zaaien, in extreme gevallen kun je tot het eerste decennium van april wachten. Het zaaien van ageratum op zaailingen in februari zal toelaten om bloeiende planten te ontvangen in de vroege tot midden mei.

Het is belangrijk om bij te houden hoeveel zaden precies op één "stoel" vallen, omdat ze erg klein zijn en het vrij moeilijk is om deze indicator bij te houden. Men schat dat er in één gram zaad ongeveer zes of zevenduizend zaden zijn. Een te dichte aanplant van zaden zal ertoe leiden dat de struiken van de Agratuma zaailingen te dik worden en moeten worden uitgedund, wat niet altijd pijnloos is voor de kiemen.

Voor het kiezen van de grond voor het planten van zaailingen moet speciale aandacht worden besteed aan de zuurgraad ervan. Deze indicator moet in het bereik van 5,5 tot 6,2 liggen.

Voordat het zaaigoedagatum op zaailingen wordt gezaaid, moet het substraat worden bevochtigd. Dit zal helpen om een ​​ontkiemende omgeving te creëren. Het is echter nog steeds niet nodig om de grond met te veel water te laten overstromen.

Het is handig om zaden in aparte kleine cellen te planten, bijvoorbeeld in "stencils" van eieren, omdat dit het proces van het verdunnen van zaailingen aanzienlijk vereenvoudigt. Ze kunnen echter ook in algemene containers van geringe diepte worden gezaaid. Je moet het plantmateriaal niet te diep begraven, het volstaat om het lichtjes met aarde te trekken.

Een beter begrip van het zaaien van ageratum op zaailingen zal de onderstaande video helpen:

Zorg voor ageratum van zaailingen

Wanneer de zaailingen van de ageratum verschillende bladeren zullen krijgen, moeten jonge planten in een ruimere houder worden overgeplant. Water dat de ageratum nodig heeft in de ochtend. 14 dagen voor de geschatte planttijd moeten zaailingen op straat worden gezet, zodat ze kunnen acclimatiseren. Sommige tuinders verlaten zelfs 's nachts containers met een plant in de open lucht, maar hier is het noodzakelijk om de temperatuur te bewaken. Als er een mogelijkheid is tot cold snap, dan moeten ageratum jonge boompjes worden opgewarmd.

Zaailingenageratum in de grond planten

De ageratumbloem kan buiten worden geplant nadat het risico op nachtvorst is verstreken. Op de site moet je een plaats kiezen, schoongemaakt van de wind, en met veel zonlicht. Door een Ageratum in de schaduw te planten, groeit de plant in de lengte, en in plaats van een mooie, nette struik, krijg je een onaangename landing.

De grond moet goed worden afgetapt, voedzaam en niet te zuur zijn. Alvorens een Aheratum te planten, is het nodig om de grond goed los te maken, om meerdere gaten te maken, met een onderlinge afstand van 15 cm .Zaailingen worden op dezelfde diepte bijgezet waarop ze in dozen groeien als zaailingen. De eerste bloemen op ageratum verschijnen na 60 dagen.

Feeding ageratum (kunstmest)

Als meststoffen kunt u minerale of natuurlijke meststoffen gebruiken, deze worden eenmaal per paar weken aangebracht.

Het wordt afgeraden om verse mest te gebruiken, die de ageratum kan beschadigen. Overvoeding van de bloem leidt tot het feit dat het weelderig groen produceert, maar een dergelijke plant zal niet bloeien. Het wordt aanbevolen om de bloeiwijzen tijdig te verwijderen. En voor een mooie en overvloedige bloeiende struiken moet worden onderworpen aan systematische snoeien. Na deze procedure gaat ageratum naar groei en begint meer magnifiek te bloeien.

Ageratum-ziekten en hun behandeling

Bloem - zeer zacht en vaak blootgesteld aan allerlei ziekten. De meest voorkomende aandoening is wortelrot, die helaas ongeneeslijk is. Om dit probleem te voorkomen, kunt u preventieve maatregelen gebruiken:

 • voor het planten een lichte grond kiezen,
 • controle water geven
 • regelmatig losmaken van de grond.

De laatste gebeurtenis helpt vertragen het proces van verdamping van water uit de bodem.

Vaak heeft ageratum hier last van komkommer mozaïek en bacteriële verwelking. Deze ziekten worden veroorzaakt door onjuiste verzorging van bloemen.

Ageratum zaailingen - hoe groeien ageratum zaailingen - de basisregels

Soms, als je een mooie bloem ziet, lijkt het erop dat dit een zeer zeldzame soort is, maar het blijkt dat dit een bekende plant is die constant in de oren klinkt.

Ageratum alleen uit de categorie van dergelijke.

Het kweken en vermenigvuldigen ervan is niet moeilijk, de zorg vereist geen speciale vaardigheden en de bloemen zijn mooi en weelderig, in staat om zowel hun eigenaars als "toeschouwers" lang te behagen.

Hoe zaailingen ageratum praten hieronder groeien.

Ageratum - onderscheidende kenmerken en populaire ondersoorten

De plant is een struik met kleine bloemen, meestal blauw of paars, maar er zijn ook roze of witte kleuren.

Struiken zijn zowel hoog als kort.

De bloemen zelf zijn geclusterd en hebben een aangename geur.

Meest populaire variëteiten:

 • Alba (ruitvormige bladen, witte bloemen, hoogte tot 20 cm, bloeiperiode van juli tot oktober),
 • Zomerse sneeuw of witte ballon (25 tot 40 cm lang, witte bloemen)
 • Blauwe nerts (de bladeren zijn rond, de bloemen zijn blauw, bloeien, net als de variëteit Alba),
 • Vuurroze (bloemen van lila tinten, in hoogte tot 30 cm),
 • Blue Logun (lichtpaarse bloeiwijzen, niet meer dan 25 cm hoog, bloeien vanaf juli),
 • Blue Angel (blauwe bloeiwijzen, hoogte niet meer dan 18 cm)
 • Beieren (blauwe en witte bloemen, kan 30 cm worden)
 • Rode Sia (ongebruikelijke rode kleur van bloemen, hoogte tot 60 cm, bloei vóór vorst),
 • Blausternchen (lila-blauwe bloemen, niet meer dan 15 cm lang, bloeit van juni tot oktober)
 • Kleine Dorrit (lichtblauwe bloemen, bladeren zijn rond en tegelijkertijd ruitvormig, ongeveer 20 cm hoog).

Hoe plant je ageratum zaailingen?

 • Wanneer plant je ageratum zaailingen?

Zaden kunnen worden geplant in de volle grond, maar het is het beste om zaailingen te laten groeien (dit is het beste om dit in maart-april te doen).

 • Grondmengsel voor zaailingenagata

Grondmengsel voor de teelt: 3/6 deel graszodenland + 2/6 deel turf + 1/6 deel rivierzand + 2 eetlepels. houtas (de hoeveelheid wordt berekend op een emmer voorbereide grond).

In het algemeen moet de grond vers worden genomen, dat wil zeggen een die nog niet eerder is gebruikt voor het planten.

Nadat het mengsel in de doos is gegoten, moet je een laag rivierzand toevoegen (ongeveer 1 cm).

Vóór het zaaien wordt de grond gedesinfecteerd met een oplossing van mangaan en goed bevochtigd.

 • Hoe plant je ageratumzaden voor zaailingen?

Bloemzaden zijn erg klein en het is niet goed om ze gelijkmatig over het oppervlak van de grond te verdelen, om hun werk te vergemakkelijken, worden de zaden vermengd met zand.

Nadat een mengsel van zand en zaden op het oppervlak is verstrooid, worden ze lichtjes met een hand op de grond gedrukt en uit een sproeifles gespoten.

Vervolgens wordt de grond bedekt met glas of film en ontkiemd bij een bodemtemperatuur van 20-25 ° C, en vochtigheid - 90-95%.

 • Wanneer zaden van ageratum ontspruiten?

Zaden beginnen in twee weken te ontkiemen.

Al die tijd moet u gewassen, lucht controleren en condensaat uit het glas verwijderen.

Na het verschijnen van scheuten hebben de scheuten goede verlichting nodig.

Het gebeurt dat de zaden geen langverwachte scheuten geven. Om dit te voorkomen, kunt u de zaden vooraf controleren op ontkieming.

Dit gebeurt eenvoudig: verschillende zaden uit de verpakking worden tussen de lagen van een vochtig servet op een schaal geplaatst, waarna de schotel wordt verpakt in cellofaan en een afgesloten film. Na 4-8 dagen moeten zaailingen verschijnen, op voorwaarde dat het "experiment" op een warme plaats wordt bewaard en de vochtigheid van de servetten wordt gehandhaafd. Als ongeveer 30% van alle zaden is ontkiemd, dan is het hele lot nutteloos, het is beter om niet te planten, want het kan nutteloos zijn.

Reproductie Ageratum stekken

Dit is de minst populaire methode, maar deze wordt ook gebruikt.

Voor de nachtvorst (ongeveer in oktober) worden moederstruiken (de sterkste en meest resistente) opgegraven.

Nadat ze zijn overgeplant in potten en op een warme plaats hebben gezet.

Rond maart-april worden de struiken in een broeikas (kas) overgeplant zodat ze ontkiemen.

Wanneer moet je ageratum zaailingen duiken?

Duik zaailingen in de grond kan zijn in het derde decennium van mei.

Ongeveer een week nadat de scheut verschijnt (er verschijnen slechts twee paar echte bladeren), kunnen ze in potten worden geplant.

Gebruik vaak een tweevoudige pick-spruit.

Dit komt door kleine scheuten van de bloem, die onpraktisch zijn om direct in grote containers te planten.

Vanaf het begin is het mogelijk om een ​​kop in kopjes van 5x5 cm uit te voeren en naarmate de zaailingen groeien, kan het in een grotere container worden getransplanteerd.

Direct voor het planten moet je de zaailingen in de lucht uitschakelen om te acclimatiseren.

Hoe kiemen agratum in de grond planten?

Voor het planten, is het noodzakelijk om deuken goed los te maken en te graven op een afstand van 10-15 cm (voor hoge soorten 20-25 cm).

De diepte kan hetzelfde worden gemaakt als in de zaailingcontainers. Morsen alle putten met water en wacht tot het wordt geabsorbeerd.

Qua grond is de ageratum niet grillig, maar zal deze beter groeien in een voedzame, goed doorlatende toestand.

De site past helder verlicht, niet schaduwrijk, zonder tocht.

Als je een bloem in de grond plant, moet je van tevoren nadenken over de "samenstelling".

Als u dit bijvoorbeeld voor decoratieve doeleinden doet, bedenk dan welke andere bloemen hierna zullen groeien en hoe ze moeten worden gelokaliseerd.

Verzorging van ageratum in de tuin

Over het algemeen vereist dit type Astrovisten geen speciale zorg, maar er zijn nog steeds enkele aanbevelingen.

Met de naleving van eenvoudige regels zal de plant verrukt zijn van weelderige en mooie bloei:

 1. Watergift: overvloedig (tolereert droogte goed, maar kan sterven als het wordt gegoten).
 2. Topdressing: organische en minerale meststoffen eens in de drie weken (de eerste paar keer een kleine dosering zodat het niet werkt, zodat de bladeren sneller groeien en weelderiger worden dan de bloemen).
 3. Knipbeurt: maak de gedroogde delen periodiek schoon en knip de gebroken of zwakke spruiten af ​​(op den duur verwijderde onnodige onderdelen dragen bij aan snellere groei en weelderige bloei).
 4. Nadat het water is voltooid, moet de grond rond de bloem worden losgemaakt. Tegelijkertijd is het noodzakelijk om de grond "onkruid" te geven en alle onkruid en onnodig grassprietje te verwijderen. Na alle procedures wordt mulchen uitgevoerd (besprenkeld met turf of zaagsel).
 5. Ageratum is een eenjarige plant, daarom overleeft het de overwintering niet. Naast de winter kunnen ziekten (wortelrot of bacteriële verwelking) en plagen (spintmijten, bladluizen en nematoden) het doden. Dit alles kan worden voorkomen door zorgvuldige zorg voor de bloem en tijdige verwerking.

Ageratum is een prachtige decoratie van een decoratief bloembed of een kleine voortuin, en een goede ageratumzaailing zal je hiermee helpen!

Met het aantal soorten kun je degene kiezen die geschikt is voor jou of degene die je het leukst vindt.

Ondanks het feit dat de plant eenvoudige zorgregels heeft, zou je hem niet moeten "runnen", omdat hij verkeerd kan beginnen of niet magnifiek kan groeien.

Bekijk de video: Ageratum Blue Horizon (September 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send