Algemene informatie

Dille planten en verzorgen - in de lente, zomer en winter

Pin
Send
Share
Send
Send


In elke tuin kun je dille vinden. Kruidig ​​geurig gras met een massa nuttige eigenschappen kan als een onkruid zelfgezaaid op de plantage groeien. Maar meestal kiest de tuinman variëteiten en hybriden, bepaalt de plaats van de zaaicultuur. Het planten en verzorgen van dille in het open veld heeft kenmerken. Om veel geurende greens te krijgen, moet je de agrotechnologie van de plant kennen.

Hoe dille te groeien in het open veld

Elke plant is slechts een versiering van de tuin, als deze gezond en goed ontwikkeld is. Het hangt af van de aard van de bodem, de aard van drenken en voederen van dille. Op basis van kennis over de cultuur, wordt de plaats van zaaien geselecteerd.

Dus, voor dille vereist:

 • neutrale lichte grond
 • zonnige of licht beschaduwde plantplaats,
 • diepe bovengrond
 • matig water geven zonder stilstaand water
 • tijdige gebalanceerde voeding.

Tegelijkertijd ontwikkelt dille zich slecht en wordt rood op zure grond en wordt geel op alkalisch. Voor dillegezondheid is het noodzakelijk om een ​​goede humuslaag van grond te hebben. Bemesting met organische en minerale meststoffen bij de teelt van dille in het open veld zal helpen om veel vitaminegroenten te krijgen.

Voorwaarden voor het zaaien van zaden en de voorbereiding van de grond

Het zaaien van dillezaden om kruiden en zaden te produceren kan podzimnym en het vroege voorjaar zijn. Voor groen en parasols voor zouten, kunt u de zaden zaaien gedurende het hele seizoen tot half augustus. In de toekomst sterft een koudebestendige cultuur, die onder korte vorst valt, niet, maar verliest zijn decoratieve blad, deze wordt rood en gedroogd.

Dille mag niet op de grond worden geplaatst na het kalven en het maken van dolomietmeel. Het is onmogelijk om zaad te zaaien en in de toekomst met een bed van as tegen ongedierte te sprenkelen. Zure drassige grond is schadelijk voor dille.

Dille grond wordt bereid in een open ruimte naar de zon met een diepe graven. Tegelijkertijd moet voor elk vierkant van de aarde een emmer humus of compost, twee eetlepels superfosfaat en een lepel kaliumsulfaat worden gemaakt. Er wordt geen as aan het gewas toegevoegd. Met een hoge stand van het grondwater wordt het bed hoger opgetild. De voorgangers van dille kunnen elke plant zijn, behalve selderij.

Zaden ontkiemen bij een bodemtemperatuur van 5-7 graden, terwijl een korte temperatuurdaling behouden blijft. Voorafgaande bereiding van zaden voor snelle ontkieming bestaat uit de vernietiging van de bedekkende laag. Hoe dillezaden in de volle grond te planten, is afhankelijk van het seizoen. Dus, podzimny zaaien maakt zaden zonder voorbehandeling. Het is niet nodig om de zaailingen te versnellen met vroeg zaaien. In dit geval wordt de optimale tijd voor kieming gesuggereerd door de biologische kalender van de plant die van nature is ingesteld.

Als het zaaien later wordt uitgevoerd, wanneer terugkerende vorst niet mogelijk is, kunnen zaailingen eerder worden verkregen. Hiertoe is pre-seed binnen 4 dagen gekiemd. Op een warme plaats in een linnen doek zijn de zaden naklonut en verschijnen scheuten in een week. Je kunt het zaad van tevoren vasthouden in groeistimulerende middelen, as-extract. Water bij het weken van zaden wordt 2 keer per dag vervangen.

Als je dillezaailingen laat groeien, zal de plantontwikkeling versnellen. Zaailingen zijn geplant in de avond en in een paar dagen pritenyut. Overleven van planten is goed.

Het zaaien moet worden uitgevoerd tot een diepte van 2 cm op de eerder gemorste hete oplossing van mangaangroeven. De afstand tussen de zaden is 5 cm, tussen de groeven is 20. U kunt dillezaden in de volle grond planten als een compactiecultuur tussen andere groenten, waardoor er voldoende ruimte overblijft voor de ontwikkeling ervan. Voor het ontvangen van greens gedurende het hele seizoen, worden dille gewassen gemaakt in twee weken. Een andere manier is het gebruik van variëteiten van verschillende rijpingsperioden, zaaiende struik twee jaar hybriden.

Groeiende dille in het open veld

Om dille goed te kunnen ontwikkelen, heeft het stikstofmeststoffen nodig. Maar pittige greens verzamelen nitraatverbindingen, waardoor het minder genezing krijgt. Daarom is het het beste om de plant gefermenteerd gedurende vijf dagen te voeden met brandnetelinfusie. Dit is een goed stikstofsupplement en tolereert geen bladluis. U kunt onmiddellijk de bescherming van de plant en de voeding ervan uitvoeren. Gebruik insecticiden in dille kan dat niet.

Om bladluikkolonies af te weren en te verwijderen op een groentebed, kan spuiten met een oplossing van een alcoholvloeistof worden toegepast. Als u 2 eetlepels Troy per 10 liter water gebruikt, zal spuiten de plaag veroorzaken. Alcohol mag alleen ruwe ethyl zijn, met geur of geur van de romp. Bladluizen zullen vallen, het moet bedekt zijn met aarde.

Een andere manier om de belangrijkste plaag van dille-greens te voorkomen, is het zaaien van een paar tijmstruiken waarvan de geur bladluizen wegjaagt. Bovendien kunt u vloeibare meststof organische meststof, salpeter gebruiken. Maar er moet worden opgemerkt dat schimmelziekten, rotten, zich ontwikkelen op natte, stikstofrijke bodems. Het is noodzakelijk om een ​​evenwicht te bewaren, niet te overvoeren, de plant niet te laten overstromen, na elke bewatering de grond los te maken en zuurstof naar de lagere lagen te brengen.

Hoe dille te groeien in de volle grond, als er veranderingen zijn in de kleur van opengewerkt gebladerte. Als de twijgen geel worden, moet je de plant met salpeter voeden, water geven bij de wortel. Rode onderste bladeren signaleren fosfordeficiëntie. Bush verwelkt, ondanks het besproeien, moet je de zieke plant verwijderen en de oorzaak vaststellen. Vaak is dit te wijten aan wortelrot met onjuiste zorg. Om zo'n plant te redden is al onmogelijk, je moet maatregelen nemen zodat de infectie zich niet verspreidt naar naburige struiken.

Nuttige eigenschappen van dille

Groenen kunnen worden gebruikt als ze groeien. Het gras krijgt het grootste aroma tijdens de vorming van de bloeiwijze, vóór de opening. Op dit moment en geoogst geurende greens voor gebruik in de winter. De stoffen in deze pittige greens hebben een gunstig effect op het lichaam in kleine hoeveelheden.

Naast koken, waar dille onmisbaar is, wordt het ook gebruikt voor medicinale doeleinden:

 • vermindert druk bij hypertensieve patiënten,
 • verbetert het spijsverteringskanaal,
 • heeft een analgetisch effect
 • verbetert het urogenitale systeem,
 • verbetert de lactatie.

Dilleolie en -zaden worden gebruikt met speciale eigenschappen bij het gebruik van beide geneesmiddelen. Je kunt de verse kruiden echter niet misbruiken, je kunt je lichaam op een lagere toon en slaperigheid brengen.

Dille: een beschrijving van kruidenkruiden

Dille (Anéthum) verwijst naar jaarlijkse parapluplanten. Dille heeft een donkergroene rechte steel (hoogte van 40 tot 150 cm), bedekt met zeer dunne groeven. Aan de bovenkant van de stengeltakken. De bladeren zijn vier keer geveerd (de laatste lobben hebben de vorm van draden). Van juni tot juli vindt er bloei plaats: dillebloemen worden verzameld in bloeiwijzen en vormen een grote paraplu (tot 15 cm) van 25-50 stralen. De kleur van de bloembladen is geel. Zaden (tot 5 mm lang en 3 mm breed) rijpen volledig in september.

Het gehalte aan vitaminen B2, B6, C, A, P, PP, macro- en micronutriënten (magnesium, kalium, calcium, fosfor, enz.), Zuren (oliezuur, palmitinezuur, petroselinezuur), flavonoïden dille bezet een van de toonaangevende plaatsen in de tuin culturen. Het is vooral rijk (voornamelijk zaden - tot 4%) met essentiële oliën.

Weet je dat?Dille verbetert de bloedvorming in het lichaam, heeft een desinfecterend effect op het maag-darmkanaal, urinewegen, verbetert de spijsvertering, normaliseert de stofwisseling, vermindert de hoge druk. Anetin in dille, verwijdt bloedvaten, verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen. De combinatie van nuttige stoffen en eigenschappen, hun gemakkelijke verteerbaarheid maken dille even nuttig voor zowel kinderen als volwassenen.

Wat houdt van dille, een plek in de tuin kiezen

Dill verschilt niet grillig. Deze plant is bestand tegen koude (is bestand tegen lichte vorst en de zaden beginnen te herleven in de grond bij een temperatuur van +3 ° C). Als je een goede oogst van groene specerijen wilt bereiken, moet je er rekening mee houden dat hij van dille houdt, en de juiste teelt van dille betekent het scheppen van gunstige voorwaarden ervoor.

Het is belangrijk!Het toevoegen van bevroren dille aan salades zal de schotel bederven - een onaangename kruidige smaak en waterigheid zal verschijnen. Een aangename geur en smaak van salades zal worden gegeven door gedroogde (zoute) dille. Bevroren dille wordt gebruikt in soepen en sauzen.

Dille verlichting

Hoe de dille te zaaien? Er is niets ingewikkeld aan.

ten eerste, je moet zorgen voor de juiste verlichting. Helder zonlicht is wat dille willen. Open plekken zijn er geschikt voor. Bij voldoende licht heeft dille een smaragdgroene kleur, deze ontwikkelt zich normaal. Ideale omstandigheden - zonne-verlichting 12 uur per dag bij een temperatuur van 18 tot 25 ° C.

ten tweedeHet is noodzakelijk om te zorgen voor de beschikbaarheid van de nodige grond.

Welke grond geeft de voorkeur aan dille

Als u een perceel voor het planten van dille kiest, moet u er rekening mee houden dat de plant de voorkeur geeft aan neutrale bodems met goede ventilatie en hygroscopiciteit. Dille vereist geen speciale vruchtbaarheid van de grond (voor het planten geschikte gebieden waarop eerder geteelde kool, komkommers of andere groenten - vorig jaar aankleden zonder pretentieuze plant zal genoeg zijn).

Het is het beste om de bedden voor te bereiden op dille van tevoren (bij voorkeur in de herfst). Het is noodzakelijk om te graven, te bemesten (u kunt bemesten met mest, ureum, superfosfaat of kaliumzout - met een snelheid van 20-30 g per vierkante meter). Zo'n dressing van dille helpt een groot gewas oogsten.

Soms begint de dille van kleur te veranderen in geelgroen, de groei neemt af. Dit zijn tekenen van stikstof "verhongering" van de plant. De remedie hiertegen is de introductie van stikstofhoudende kunstmest (20 g per vierkante meter).

Dille planten: hoe de zaden te bereiden

De praktijk leert dat zelfs beginners al vroeg in de dille kunnen groeien. Voordat je de zaden plant voor het planten, moet je de variëteit van dille selecteren. Dille variëteiten variëren in veroudering:

  vroege variëteiten - rijpen op 30-35 dagen, paraplu's vormen snel, zeer pretentieloos, geurig, maar u zult er niet veel groen van krijgen (Redut, Dalny, Gribovsky, Grenadier)

middelgrote variëteiten - 10-15 dagen later rijpen, tot 10 bladeren op de stengel, meer vruchtbare greens ("Alligator", "Umbrella", "Kibray", "Amazon", "Richelieu"),

late variëteiten - het tijdstip van rijping is 70 dagen, meer dan 10 bladeren worden gevormd op de stengel, geven hoge opbrengsten van groen ("Kutuzovsky", "Rijp", "Ozornik").

Bij het kiezen van zaden moet er rekening mee worden gehouden dat we dille zaaien in de volle grond. Vroegrijpe variëteiten zijn meer koudbestendig, ze zullen vorst gemakkelijk verdragen tot -4 ° С. Late rassen - meer thermofiel.

Essentiële oliën in zaden remmen het spugen en kiemen. Het verminderen van hun concentratie voordat ze dille in de volle grond zaaien, zal de kiemtijd aanzienlijk verkorten. Hiervoor heeft u nodig:

  maak een stoffen zak en vul hem met zaden,

onderdompelen in heet water (60 ° С) gedurende twee minuten. Warmtebehandeling desinfecteert plantmateriaal van mogelijke infectie,

laat zaden gedurende drie dagen in water (water moet 3-5 keer per dag worden vervangen, met zaadwassen),

verwijder de zaden, verspreid een half uur in de lucht. Daarna zijn ze klaar om te landen.

Weet je dat?Het gebruik van een compressor voor het aquarium en beluchting van gedrenkte dillezaden helpt driemaal om de voorbereidingstijd voor het planten te verkorten.

Wanneer en hoe dille te planten

Dille gezaaid in elk seizoen (tijdens de oogst). Het hangt allemaal af van de weersomstandigheden en temperatuur.

Om dille goed te zaaien, heb je nodig:

  op een vlak oppervlak van het voorbereide gebied, maak de groeven 2 cm diep. Voor het gemak kunt u een lange plank gebruiken (de afstand tussen de twee groeven moet minstens 20 cm zijn)

nadat je de grond goed hebt bevochtigd, zaai je de voorbereide zaden. Dillezaden worden meestal gezaaid met een snelheid van niet meer dan 1 g per vierkante meter (zodat de planten elkaar niet overstemmen),

bestrooi met grond en lichtjes gecompacteerd (voor goed contact van zaden met de grond). De eerste twee dagen van het planten van zaden hoeven niet te worden bewaterd - water kan ze wegwassen, het voorkomen ervan verdiepen,

Een duidelijk antwoord als je dille in de volle grond kunt planten, nee. De eerste veerontscheping wordt vaak uitgevoerd na het wegvallen van sneeuw en in de herfst - begin november en later.

Weet je dat?De helende eigenschappen van dille worden actief gebruikt in de cosmetologie. Dille is een onderdeel van verschillende cosmetica. Met behulp van dille-infusies (kruiden en zaden) kun je zakken onder de ogen verwijderen. Bevroren dillewater maakt de huid wit en verfrist de huid.

Wanneer moet je dille planten in de lente

De zaaitijd van de dille in de lente hangt volledig af van de weersomstandigheden - als de lente warm en vroeg is, zijn de datums eerder. Ervaren tuiniers raden aan om na 20 april te zaaien.

Na het ontkiemen van de zaailingen moeten ze verdund worden zodat er geen verdikking is (de afstand tussen de scheuten moet van 5 tot 10 cm blijven).

Het is belangrijk!Dille reproduceert perfect door zelf te zaaien - je hoeft het moment niet te missen, anders wordt de hele tuin volgend jaar beplant met dille. Ervaren tuiniers adviseren: om spontaan zaaien met dille te vermijden, rijpt u de manden met gaas.

Dille planten in de zomer

Zomerlanding heeft bepaalde kenmerken. Dit is een kans om elke dag verse greens te krijgen (het is genoeg om elke 10-15 dagen een nieuwe portie zaden te zaaien). Een ander kenmerk is dat in de zomer de tuinbedden allemaal worden verdeeld, bezet door andere planten. Er zijn vragen of het mogelijk is om dille en peterselie, dille en andere groenten samen te planten. Dille kan het niet goed vinden met sommige planten, bijvoorbeeld met venkel, bonen. Met anderen (kool, komkommers, tomaten, uien, selderij) - is vriendelijk, beschermt met zijn oliën tegen ongedierte (bladluis, rupsen), verbetert de smaak, verhoogt de vruchtperiode. In plaats daarvan gebruikt dille de vruchtbare grond van zijn buren.

Hoe dille te zaaien vóór de winter

Zeker populaire beplanting dille in de herfst. Het doel van de herfstbeplanting is om de vroegst mogelijke oogst van groen in de lente te verkrijgen. Bij aanplant in de herfst moet er rekening mee worden gehouden dat:

  zaden moeten 1-1,5 cm dieper worden gelegd dan in de lente,

zaadsnelheid stijgt met 25%,

het gebied is bedekt met mulch voor de winter,

Om te bepalen wanneer u in de herfst dille wilt zaaien, moet u niet vergeten dat u moet zaaien voordat het begin van de bevriezing en het invriezen van de grond.

Het is belangrijk!Als de dille grond niet vochtig genoeg is, kan het de "overgang" van dille in de stengel en bloemen versnellen.

Winter is ook het moment waarop je dille kunt zaaien. Bereid hiervoor een plaats in de tuin (verwijder bijvoorbeeld de sneeuw). Dillezaden zijn verspreid over het geklaarde gebied (er is geen voorbereidende voorbereiding van het zaad nodig). Humus gemengd met de grond wordt bovenop de zaden gelegd en bedekt met sneeuw (als de sneeuw smelt, zullen de zaden geleidelijk beginnen te ontkiemen). In het geval van strenge vorst, kan het gebied worden bedekt met een film.

Dille planten in de winter en in de winter stelt u in staat een of twee weken te winnen bij het verkrijgen van de eerste oogst van greens.

Kenmerken zorg voor dille, hoe een rijke oogst te krijgen

Dille, geplant in de volle grond, vereist meer aandacht voor zichzelf dan groeien in een kas. Men moet rekening houden met de voorkeuren van dille (zonlicht, lichte neutrale bodems en vocht) en zich houden aan verschillende regels:

 • feed (indien nodig),
 • water (niet overvloedig, maar regelmatig),
 • maak de bedden los
 • tijd om te wieden en uit te dunnen (dit is vooral het geval bij dillebeplanting met een stevig tapijt),
 • niet planten in de buurt van "onvriendelijke" planten - komijn, venkel, enz.

Oogsten en opslag

Voor dagelijks gebruik wordt dille het best geplukt op jonge leeftijd, wanneer de hoogte van de stelen 17-25 cm is, dit gebeurt ongeveer 30-40 dagen na het planten. Met het begin van de bloei verslechteren smaakgroentes.

Dille wordt op verschillende manieren verzameld:

 • het uitscheuren van de wortel van de hele plant
 • bladeren van de stengels breken,
 • verdunnen met tapijtzaaien. Hogere planten worden geselecteerd, de rest blijft voor opfok,
 • oogsten van grondstoffen (stengels, paraplu's) voor het inblikken - aan het begin van de wasrijpheidsfase (50-70 dagen na opkomst).

Surplus dill kan worden opgeslagen voor toekomstig gebruik:

 • invriezen (spoelen, water verwijderen, snijden, in de container doen en invriezen.) Dilleblokjes maken - een mengeling van fijngehakte dille en gekookt water - kleine deegblokjes vullen. Een interessante optie is om ze te gebruiken bij kookcursussen en cosmetische doeleinden),
 • zouten (was de dille, droog het met een servet, snijd en leg lagen met zout in een pot en sluit.) Bewaar op een koele plaats Er zijn veel minnen: zout absorbeert sap, dille verliest smaak en sommige eigenschappen, maar het staat je toe dill op te slaan zonder een vriezer),
 • vacuüm (gebruik van speciale vacuümverpakking),
 • marineren (giet dille-twijgen met marinade - 0,5 l kokend water, 1 eetlepel azijn 6% en 1 eetlepel tafelzout, 10 minuten steriliseren in een waterbad en oprollen).
 • natuurlijk drogen (droog onder een luifel met goede ventilatie) Kan in een kamer worden gedroogd, fijn worden gesneden en op een blad worden uitgesmeerd, af en toe worden geroerd Bewaren in glazen potten met een luchtdicht deksel, papieren zakken).

Из всех способов заготовки укропа на зиму наиболее «нежный», при котором аромат и большинство полезных веществ и свойств сохранится, — естественная сушка. Сушка укропа в духовке полностью убивает все полезные свойства и аромат растения.

Когда сеять укроп

Культура неприхотливая, можно высевать весь год, зимой – в теплице или дома, поставив емкости с растением на подоконнике. Выращивание укропа имеет несколько особенностей, и для получения урожая нужно их знать.

Bij het planten van dillezaden hangt het van het seizoen af:

 • In het vroege voorjaar - nadat de sneeuw smelt. Zaden ontkiemen bij een temperatuur van 3 ° C, de greens groeien bij 15-20 ° C. Scheuten tolereren vorst tot -4 ° C. In verschillende regio's van Rusland kan dit half maart - begin mei zijn.
 • In de zomer kan dille zo vaak worden geplant als nodig is om greens of paraplu's te verkrijgen, elke 15-20 dagen. Het probleem kan alleen liggen in het gebrek aan ruimte, maar is gemakkelijk op te lossen door greens naar andere culturen te ploegen. Het is wenselijk om de zaden voorlopig voor te bereiden om snel naar boven te komen en een oogst te produceren.
 • In de herfst zaaien ze winterdille in de volle grond vanaf half oktober tot en met het eerste decennium van november. Het moet ongeveer 2 weken voor de vorst blijven, maar niet meer zodat de zaden geen tijd hebben om te ontkiemen.
 • In de winter worden groenten in een kas of op een vensterbank gekweekt. Oefenen met zaaien op de grond vrijgemaakt van sneeuw. De bovenkant moet worden gemulleerd met voedingsisolatie, zoals droge mest.

Voorbereiding van bedden

Voor de landing heb je een open plek nodig, in extreme gevallen gedeeltelijke schaduw. Cultuur tolereert geen overvocht, daarom mag het niet worden gezaaid in de buurt van grondwater of waar water stagneert. Geschikte voorlopers zijn aardappelen, knoflook, komkommers, kool, uien. Het is raadzaam om niet te planten na wortels, peterselie, pastinaak, komijn.

Neutrale bodems zijn noodzakelijk voor de zuurgraad, op andere wordt groen groen (zuur) of geel (alkalisch). Om een ​​groentegewas te krijgen, moet je weten hoe je dille in de verkeerde grond ervoor kunt telen. De grond kan worden gedeoxideerd door additieven zoals krijt, dolomietmeel, kalk, minstens 2 weken vóór het zaaien te maken.

Voor het kweken van dille in het open veld zou in de herfst moeten zijn om de overblijfselen van de vorige planten te verwijderen. Als het organische materiaal niet wordt beschadigd door ongedierte, kennelijk niet met iets is geïnfecteerd, kan het worden verbrand en kan de as worden gebruikt als meststof of achterblijven op de compost.

Voeg voor de winter ureum, kaliumchloride, superfosfaat aan de grond toe. Tot de lente worden schadelijke stoffen geneutraliseerd, de bodem is verrijkt met stikstof, kalium, fosfor. Organische meststoffen (mest, humus, houtas) worden ook in de herfst op de bedden aangebracht.

Dille houdt van lichte, losse grond die rijk is aan voedingsstoffen. In zware zal langzaam groeien, ziek worden, zal de oogst klein zijn. Om de structuur van zware grond te veranderen, kunt u rivierzand gebruiken (1 emmer per 1 m²). Samen met hem compost in de grond brengen, waardoor de losheid toeneemt en de vruchtbaarheid toeneemt.

Voor het planten van dille in het land, moet de grond worden opgegraven tot 25-30 cm, eerder verspreid op het oppervlak van toekomstige bedden van kunstmest. Grote klontjes draaien, breken. Voor dille, die gepland is om in de lente in de volle grond met zaden te worden geplant, wordt een dergelijke voorbereiding uitgevoerd 2 weken voordat de winter zaait of als de bedden worden bevrijd van de planten die erop groeien.

Keuze uit dille

Hoe een goede dille te kweken - kies een ras dat geschikt is voor de gegeven klimatologische omstandigheden en de tijd van het jaar. Rassen verschillen in tijd van verbouwen en planten, uiterlijke kenmerken, omvang. Er zijn 3 groepen:

 1. Early - Gribovsky, Grenadier, Redoubt. Komt snel tevoorschijn, volledig ontwikkeld in 35 dagen na het verschijnen van de eerste scheuten. Wordt gebruikt voor het verwerken van paraplu's voor kruiden, het verkrijgen van vroege greens. Bloei snel, maar je kunt slechts 6-7 takken op de greens van de plant gebruiken. Om snelle scheuten te krijgen, is het beter om dillezaden te zaaien vóór de winter of in het vroege voorjaar, zodra de sneeuw smelt.
 2. Middenseizoen - Ambrella, Richelieu, Kibray. Volwassen 10-12 dagen later dan vroeg. Dit zijn universele variëteiten gekweekt voor groen en paraplu's. Nieuwe takken groeien ongeveer 3 weken, waarna de plant een paraplu gooit.
 3. Late rijperij variëteiten - Alligator, Frost, Amazon. Bush, geef groen voor een lange tijd, laat een paraplu niet lang hangen. Het is niet nodig om de zaden te zaaien vanwege de constant groeiende nieuwe twijgen. Veeleisende klimatologische omstandigheden en bodemvruchtbaarheid. Voor hoge opbrengsten is het beter eerst zaailingen in een kas te laten groeien en vervolgens over te brengen naar de bedden.

Voor de teelt van dille uit zaden in de volle grond vóór de winter worden vroege rassen gebruikt. Ze zijn erg pretentieloos, stijgen snel op. De eerste oogst zal 2 weken eerder zijn dan die in het vroege voorjaar is gezaaid, maar de opbrengst van dille is laag omdat het snel bloeit en niet langer nieuwe takken produceert.

Tip! De houdbaarheid van dillezaden voor het planten is slechts 2-3 jaar, het is beter om niet meer dan één jaar te bewaren. Goede zaden hebben een sterke geur, koel en vochtig aanvoelend.

Bush-variëteiten worden in de winter in kassen gekweekt. Ze kunnen worden gebruikt voor het kweken van venkel uit zaden op de vensterbank. Late-seizoen meer veeleisende zorg, dus thuis geef een goede oogst. Bij het raam groeit een grote vertakkende struik, die alle nieuwe bladeren geeft.

Hoe dille te zaaien

Om een ​​goede teelt van dille in het open veld te verkrijgen, moet u de regels van teelt en verzorging volgen. Het is belangrijk om een ​​geschikte plaats te kiezen (licht, niet overstroomd) om de grond van tevoren klaar te maken (te graven, te bemesten), overvloedig water te geven.

In sommige gevallen bereidt u de zaden eerst voor op planten, bijvoorbeeld om te groeien in een kas of op een vensterbank, om de rijping van in de zomer geplante planten te versnellen en om een ​​vroege oogst te krijgen. Maar onbehandelde zaden verdragen beter weersveranderingen.

Voor het zaaien van dille in de lente in de volle grond is zaadpreparatie optioneel.

Met de vorming van paraplu's en zaadrijping kan de plant door zelfzaaien in de tuin worden verspreid. Het is onwenselijk om het toe te geven, omdat het niet goed met alle planten kan opschieten, sommige zelfs schadelijk kunnen zijn. Bovendien zullen hoge opbrengsten van het kruid zelf niet zijn. Om een ​​goede oogst te krijgen, moet je weten hoe je dille moet planten.

Zaadvoorbereiding voor planten

Voor het planten van dille, moet zaad worden voorbereid. Dit zal het verschijnen van de eerste scheuten helpen versnellen, de tijd verkorten om de eerste groene te verkrijgen. Dit is vooral belangrijk voor struikvariëteiten. Ze hebben meer tijd nodig voor ontwikkeling, ze stellen hogere eisen aan de groeiomstandigheden.

Zaadbereiding is ook nodig in gevallen waar het nodig is om dille sneller op te klimmen. Er zitten etherische oliën op de zaadvacht die voorkomen dat deze opengaan en beschermen tegen externe invloeden. Bij de voorbehandeling worden de oliën weggespoeld, de zaden ontkiemen sneller. Versnelde ontkieming is niet vereist bij het zaaien van dille vóór de winter.

De eenvoudigste manier om de zaden voor te planten zodat ze snel tevoorschijn kunnen komen, is weken. Ze kunnen op een bord worden gelegd en met water worden gevuld of worden gevouwen in een zak met gaas, in water gedompeld. De watertemperatuur is 20-25 ° C, ververs elke 4 uur, vermeng soms. U kunt water gebruiken bij een temperatuur van ongeveer 50 ° C voor desinfectie. De duur van het weken is 3 dagen, een gids kan ook dienen als het begin van het spugen van sommige zaden. Droog het zaad vervolgens ongeveer 30 minuten. en zaaien. Als je de zaden weken voor het planten, zullen de zaailingen eerder zijn dan bij het gebruik van droog zaad.

Het is belangrijk! Zaaiende zaden die geschikt zijn voor zaaien, vallen naar de bodem tijdens het weken. Splash moet onmiddellijk worden verwijderd, ze zullen de oogst niet geven.

Om de kieming te versnellen en de zaden te desinfecteren, wordt een andere weekmethode gebruikt. Giet 3-4 uur met water, periodiek inschenken en schenken, daarna 2-3 uur onderdompelen in een sterke oplossing van kaliumpermanganaat. Afspoelen, drogen voor het zaaien.

Voor hetzelfde doel wordt dillezaad drenken in waterstofperoxide gebruikt. Om dit te doen, plaatst u de gewassen zaden in 3% peroxide gedurende 6 minuten, daarna afspoelen en drogen. U kunt gebruik maken en infusie van houtas. 2 el. l. droge materie giet warm water, laat 2 dagen staan. Regelmatig roeren. De infusie wordt afgetapt, een zak met zaden erin gestopt en 4-5 uur in oplossing gehouden.

Zaaitechnologie

Voordat dille in de volle grond wordt geplant, kunnen zaden worden gedrenkt, maar het kan niet worden gekiemd, omdat dit de overleving van de spruiten vermindert. De grond moet ook van tevoren worden voorbereid. Veel variëteiten vereisen geen voorbereidende maatregelen, maar voorbemesting en het graven van de grond verhogen de opbrengst aanzienlijk.

Pre-bodem moet overvloedig worden gedrenkt en 1-2 dagen worden bewaard. Maak voren 5 cm breed, giet water. In plaats van water kunt u een warme oplossing van kaliumpermanganaat gebruiken om de grond te desinfecteren. Vul de dille tot een diepte van 2 cm langs de groef op een zigzag manier.De afstand tussen de toekomstige planten is 3-4 cm, en tussen rijen 15-20 cm. Bestrooi met een dunne laag losse grond of humus van bovenaf. Geef geen water, anders zakken de zaden diep de grond in.

Bekijk de video: Zaaien van (November 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send