Algemene informatie

Kenmerken van het rioolsysteem van het apparaat in een privéwoning

Pin
Send
Share
Send
Send


Comfortabel wonen in een privéwoning zonder de aanwezigheid van basisvoorzieningen is bijna onmogelijk. Het volstaat niet alleen om de toevoer van water te organiseren, het is belangrijk om te zorgen voor een tijdige uitstroom door het rioolstelsel. Als we het rioleringssysteem grondig benaderen, is het heel goed mogelijk om al het installatiewerk alleen te doen.

Verschillen in het externe en interne riool van het apparaat

Het rioleringssysteem van elke structuur, ongeacht het doel, het gebied, het aantal verdiepingen, het aantal inwoners of tijdelijk daarin, is verdeeld in twee delen: intern en extern. Werken aan hun installatie worden afzonderlijk uitgevoerd en beginnen met de inrichting van het interieur.

Binnenlandse riolen betekenen een trechterpijp, een standpijp en distributiepijpen naar de zogenaamde natte ruimtes - een badkamer, toilet, keuken, douche. Het externe of externe rioleringssysteem is alle knopen buiten de muren van het huis. Het apparaat omvat het leggen van pijpen naar de septic tank, beerput, diep filtratie station of een gecentraliseerd rioolafvoersysteem. Maar in het laatste geval is alles veel eenvoudiger, dus het zal niet worden besproken in dit artikel.

Huishoudelijk afvalwater

De belangrijkste componenten van huishoudelijk rioolwater:

 • Afvoerleiding - leidingen die sanitaire voorzieningen verbinden met een stijgleiding.
 • De centrale stijgbuis is de hoofdleiding die afvoeren verzamelt van rondom het huis. Risico's kunnen verschillende zijn.
 • De trechter is een verticale voortzetting van de stijgleiding die naar het dak van het huis gaat en noodzakelijk is voor het verwijderen van gassen uit de riolering.

Als er meerdere risers zijn, wordt meestal slechts één van deze geventileerd.

Externe riolering

 • Rioolbuis die alle afvoeren naar de septic tank verwijdert.
 • Een beerput, een septische tank met een filterput, of een reinigingsstation - een plaats om rioolwater te verzamelen en gedeeltelijk te reinigen.
 • Cesspools worden momenteel nauwelijks gebruikt.
Externe ventilatieopener - een analoge funanova-buis voor het verwijderen van gassen uit de septic tank. Als er een reinigingsstation wordt gebruikt, wordt dit element al bij de apparatuur geleverd en is geen extra installatie vereist.

Hoe ontwerp je een riool in een privéwoning

Alle constructie- en installatiewerkzaamheden vereisen het voorlopige ontwerp van het project en de installatie van riolering is geen uitzondering. Begin het ontwerp met een algemene lay-out van alle "natte" punten. De configuratie van de bedrading kan elk zijn en hangt rechtstreeks af van de individuele wensen.

Belangrijke punten om te overwegen bij het ontwerpen van een rioleringssysteem:

 • Voor het verwijderen van afvalwater uit de toiletruimte worden buizen met een doorsnede van minimaal 100 - 120 mm gebruikt en de totale lengte moet ten minste 1 m bedragen.
 • Gebruik onder het "grijze" afvalwater (uit de douche en de keuken) pijpen van polyvinylchloride (PVC) of polypropyleen (PP) met een diameter van minimaal 50 mm.
 • Als het huis 2 of meer verdiepingen heeft, worden de badkamers boven elkaar geplaatst.
 • Alle bochten in de bedrading worden uitgevoerd door twee plastic ellebogen te combineren die een bocht van 45 graden hebben. Dit minimaliseert het risico op verstopping.
 • In het stadium van de woningbouw of tijdens het revisieproces bevinden "natte" punten zich zo dicht mogelijk bij elkaar om materialen te besparen.
 • Het afvoersysteem werkt door drift, dus alle horizontale pijpen (binnen en buiten) met een diameter van 50 mm worden gelegd op een helling van 3 cm per 1 meter, pijpen 100 mm - 2 cm in 1 meter.

Regeling van huishoudelijk afvalwater

Ontwikkeling van het interne rioolstelsel stap voor stap:

 • Maak een bouwplan op de schaal, na het verwijderen van alle metingen met behulp van een meetlint.
 • Bepaal de installatielocatie van de riser (s).
 • Markeer voor elke verdieping op voorhand de plaats van alle sanitaire apparaten, vooraf wetende hoe ze te installeren.
 • Teken op het diagram de locatie van de pijpen van de instrumenten naar de fittingen (ellebogen, T-stukken) en de stijgleiding.
 • Bepaal de grootte van de stijgbuis en de rioolbuis, afhankelijk van het aantal apparaten.
 • Markeer het rioolpunt uit het huis.
 • Tel de lengte van alle pijpen op, tel het aantal vormelementen.
 • Maak een extern rioolstelsel.

Buiten lay-out

De externe rioleringsregeling is meer afhankelijk van de financiële capaciteit van de eigenaar van een privéwoning. Dus, het station van diepe rioolwaterzuivering, waarvan de kosten zonder installatie beginnen met 50 duizend roebel, zal betaalbaar zijn voor iedereen.

Overweeg de meest democratische en milieuvriendelijke optie - een septic tank, onafhankelijk gemaakt van betonnen ringen. Het volume is vrij eenvoudig te berekenen: het is noodzakelijk om uit te gaan van de berekening dat voor elke persoon die in het huis woont, er 200 liter afvalwater is, die 72 uur bezinken. Een gezin van 4 personen heeft bijvoorbeeld een septic tank van 2.400 liter nodig.

Om een ​​septic tank te plaatsen, moet je de laagste plaats op de site kiezen, omdat de ontlading plaatsvindt door zwaartekracht. In dit geval moet u het volgende in overweging nemen:

 • De afstand tot het dichtstbijzijnde waterlichaam of waterinlaatpunt moet ten minste 50 m zijn, de dichtstbijzijnde woonruimte - 5 m, het aangrenzende gedeelte - 5 m, wegen - 20 m.
 • Als er op de locatie een hoger niveau van grondwater is, moet een septic tank worden uitgerust met een pomp voor de geforceerde destillatie van rioolwater in de filterput.

Voor het gemak moeten alle schema's worden gemaakt op millimeterpapier.

Hoe de materialen te kiezen voor de opstelling van afvalwater

De duur van een probleemloze werking van het hele rioleringssysteem is afhankelijk van de materiaalkeuze, dus de prijsfactor in het proces aankopen moeten naar de achtergrond worden verwezen.

Gebruik voor huishoudelijk afvalwater (stootborden en ligbedden) buizen van PVC of PP met een doorsnede van 110 mm en voor bedrading - met een diameter van 40-50 mm. Ze zullen goedkoper zijn dan metalen tegenhangers en zullen veel langer meegaan. Alle verbindingen zijn gemaakt met rubberen manchetten en behandeld met een speciale siliconenkit voor waterleidingen.

Gebruik voor het installeren van het buitenste deel van het riool een ander type pijp. Ze hebben een oranje kleur - het is gemakkelijker ze in de grond te vinden - en zijn gemaakt van duurzamer plastic, omdat ze onder de massa van de grond behoorlijk zwaar moeten worden belast. Hun diameter is ook 110 mm.

Door dergelijke buizen aan te schaffen, kunt u eenvoudig alle noodzakelijke aanvullende elementen vinden - bochten, fittingen, revisies.

Frequente fouten in de constructie van afvalwater en manieren om ze te verwijderen

De meest voorkomende problemen die zich kunnen voordoen bij het gebruik en de afvoer van afvalwater zijn:

 • De discrepantie tussen de binnenste en buitenste delen. Om dit te voorkomen, moet de installatie beginnen met werken aan de ontgrendeling - het knooppunt dat de stijgleiding verbindt met de leiding die leidt naar de septic tank. De release is een metalen huls met een getrimde buis, waarvan de diameter groter moet zijn dan de diameter van de stijgbuis. Meestal is het 130-150 mm. De mof zelf moet 120-150 mm uit de fundering steken.
 • Riolering bevriezen. Problemen kunnen worden voorkomen als u de externe rioolbuizen aanlegt, evenals het afvoerdeel onder de grondvrieslijn in een bepaald gebied. Op het grotere grondgebied van ons land is het minstens 1,5 m.
 • Onaangename geur. Om het uiterlijk te elimineren, zijn wasbakken en closetpotten aangesloten op het rioleringssysteem via speciale U-vormige sifons, waarin altijd een kleine hoeveelheid water achterblijft. Dit soort barrière maakt geen stinkende gassen mogelijk.
 • Obstructie. Zelfs als de installatie van het rioleringssysteem volgens alle regels is uitgevoerd, kan het verstoppen van het systeem nog steeds niet worden uitgesloten. Daarom moeten de stijgbuizen op elke verdieping van het huis worden uitgerust met inspectieluiken (speciale tees), zodat het hele systeem niet hoeft te worden gedemonteerd om de files te elimineren.

Voordat u MSW verwijdert, moet u de kwaliteit bepalen. Dit zal je helpen bij speciale complexen. Lees meer over hen in dit artikel.

Houd je van hygiëne overal en in alles? Dan zul je geïnteresseerd zijn in het materiaal op http://greenologia.ru/eko-zhizn/sistemy/kanalizacia/bakterij-v-tualete.html link.

Principes die moeten worden gevolgd om fouten tijdens zelfassemblage te voorkomen:

 • Buizen met verschillende diameters worden verbonden met speciale adapters.
 • De aansluiting van de uitlaatpijp en de riser is gemaakt met behulp van schuine T-stukken.
 • Op de kruising van leidingen uit de badkamer en keuken plaats de collector.
 • Werk aan de installatie van buitenafvalwater in het warme seizoen.
 • Naarmate u de stijgleiding nadert, moet de diameter van de leidingen toenemen, niet afnemen.
 • Het toilet wordt zo dicht mogelijk bij de centrale standaard geplaatst.
De installatie van de funpipe is vereist.

Zoals u kunt zien, is zelfinstallatie van rioolwater in een privé-woning heel goed mogelijk. Het belangrijkste is om de berekeningen correct uit te voeren en niet op het materiaal zelf te besparen, omdat ongelukken tijdens de operatie tot veel hogere uitgaven voor financiën kunnen leiden.

Het schema van de organisatie van afvalwater buiten het huis.

Vervolgens moet een greppel worden gegraven die afval van het huis naar de beerput zal leiden.

Afhankelijk van hoe ver het huis is gelegen, zal de beerput zich bevinden (hoe meer hoe beter), deze loopgraaf zal lang of kort zijn. Vergeet niet dat u hier de helling van de buis moet verzekeren.

Dus elke pijplengte moet 2-3 cm diep in de grond gaan, maar zelfs daarna is het niet de moeite waard om onmiddellijk een buis in de sleuf te steken.

Ten eerste is het nodig om rivierzand op de bodem te gieten, daarna moet het worden aangepropt. Dit gebeurt met behulp van een conventionele plank of met behulp van water. Goot in de greppel een paar emmers water. Dit draagt ​​bij aan de beste krimp. Rioolbuizen kunnen op het versterkte oppervlak worden gelegd en met aarde worden bedekt.

Schema beerput in een privé huis.

De beerput wordt met behulp van een graafmachine uitgetrokken. Het oppervlak moet niet te groot zijn, maar de diepte hangt af van hoe diep (of omgekeerd, dicht bij de oppervlakte van de aarde) het grondwater stroomt.

Als het diep is, dan is het mogelijk om te graven zonder angst, en als het niet erg diep is, dan zal de beerput niet erg diep zijn, respectievelijk, dit is niet praktisch genoeg. En toch, als je een gat graaft, moet je zijn interne versiering uitvoeren.

Alleen de wanden van de put worden eraan blootgesteld, omdat anders de onversterkte grond voortdurend zal afbrokkelen. Misschien is het op verschillende manieren. De eenvoudigste manier is om betonnen ringen te bestellen en ze afwisselend in de put te laten zakken (de ene op de andere).

Het zal moeilijker zijn voor degenen die besluiten hun toevlucht te nemen tot metselwerk. Om dit te doen heb je een baksteen en mortel nodig. Het bestaat uit:

Eerst wordt een deel van het water vermengd met cement, daarna worden 3 delen zand toegevoegd. Leggen kan met je eigen handen, omdat je niet veel moeite hoeft te doen in de put, dus als je slaagt, doe dit dan zonder je zorgen te maken over wat je buitenstaander zal zien en waarderen. Tegelijkertijd is het op geen enkele manier nodig om een ​​vloer van een beerput af te werken.

Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de sappen naar de grond gaan. Dit zal mogelijk zijn, vooral in de beginfasen waarin de riolering zal worden bediend. Verder kan dit niet worden opgemerkt, omdat de bodem op deze plaats waarschijnlijk oververzadigd is met vocht.

Dit zal u helpen geld te besparen op het proces van het wegpompen van het rioleringssysteem gedurende een voldoende lange tijd.

Leidingen die worden gebruikt bij het installatieproces van afvalwater van buiten de woning

Met het materiaal dat wordt gebruikt bij de installatie van rioolwater binnenshuis, is het probleem al opgelost. Beter plastic voor deze doeleinden, er is nog niets uitgevonden. Wat het buitenwerk betreft, kan hier het rioolsysteem worden gemaakt van gietijzer of van asbestcement, of van gewapend beton.

Eerst moet u een plastic pijp van het huis aansluiten met een gietijzeren of gewapende betonnen buis buiten. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan. Het meest gebruikelijk is het gebruik van een pijp, die aan beide zijden aansluitingen heeft die geschikt zijn voor leidingen met verschillende diameters.

Als er een opening wordt gevormd tussen de mof en de buis, dan moet de verbinding worden vastgezet in een slot van klei of cementmortel. Je kunt het alleen doen.

In dit geval moet je eerst een doos bouwen met je eigen handen waarin de pijp is geïnstalleerd, dan moet deze samen met de pijp worden gevuld met een oplossing en deze enige tijd laten drogen. Daarna is het mogelijk om de greppel te vullen.

De methode voor het aansluiten van rioolbuizen is afhankelijk van het materiaal van de ene en de tweede buis.

Als er buizen met verschillende diameters worden gebruikt, moet eerst de opening tussen de leidingen worden gevuld met bitumineuze strengen en moeten de naden worden gevuld met een betonoplossing.

Als je klei gebruikt in plaats van deze oplossing, dan moet je gewoon droge klei weken (dit duurt meestal ongeveer een paar dagen), kneed het dan grondig en wrijf de verbindingen tussen de pijpen met je eigen handen.

Voor het verbinden van asbestcementbuizen wordt een verbinding gebruikt met koppelingen van hetzelfde materiaal. Dergelijk rioolwater kan ook met zijn eigen handen worden gebouwd. Het belangrijkste in dit proces is om de nodige gereedschappen en materialen goed klaar te maken.

De randen van asbestcementbuizen die in de koppelingen worden gestoken, moeten dus grondig worden gereinigd en hun extreme onderdelen worden gedronken, zodat de snede perfect vlak is en loodrecht staat op de as van de buis zelf. Na alle voorbereidende werkzaamheden is het mogelijk om asbestcementbuizen aan te sluiten.

Bij het aanleggen van een rioleringssysteem moet men rekening houden met belangrijke aspecten als: het aantal bewoners in het huis, het aantal gasten dat deze woning bezoekt en natuurlijk mag men dergelijke kenmerken en factoren als de klimatologische omstandigheden waarin het huis zich bevindt niet uit het oog verliezen.

De eerste twee factoren beïnvloeden de belasting die het riool zal dragen. Natuurlijk, hoe meer een persoon in het huis woont en hoe meer gasten er zijn van tijd tot tijd, des te betrouwbaarder en veerkrachtiger moet het rioleringssysteem zijn.

In Midden-Rusland moeten riolen op een diepte van 70 - 80 cm in de grond liggen.

Pin
Send
Share
Send
Send