Algemene informatie

Eigenaardigheden van zorg voor een ctenant thuis

Pin
Send
Share
Send
Send


De ongewone en gevarieerde bladeren van de oorspronkelijke kleur van deze plant maakten hem een ​​graag geziene gast in de collecties van fans van kamerplanten.

In tegenstelling tot andere leden van de familie van maranthen, is de plant minder veeleisend over de detentievoorwaarden, wat de zorg voor Ktenante thuis vergemakkelijkt.

Alles over Ktenante leert u in dit artikel.

Fabriek beschrijving

Dit overblijvende kruid kwam van ons naar ons land Zuid-Amerika en Braziliëwaar het groeit in tropische bossen. Thuis is Ktenante twee meter lang, op kamertemperatuur. hoogte is beperkt tot 80-90 cm.

Ktenante heeft grote langwerpige bladeren, versierd met mooie tekeningen op een groene achtergrond, die ook de roze en witte strepen of vlekken van beige of zilver aanvullen. De achterkant van de bladeren is kastanjebruin. Ze wordt prominent in de avonden wanneer het ctenant de bladeren opheft en ze vouwt tot een strak boeket.

De schoonheid van de bladeren compenseert de onopvallende bloei van de bloemen. Hij bloeit in de zomer met grote aartjes bedekt met schutbladen.

De volgende zijn foto's van Ktenantes:

Inheemse soorten

In de natuur zijn er tientallen plantensoorten, de volgende variëteiten worden geteeld in de binnenbloementeelt:

 1. Burlet Marx. De bladeren van deze soort zijn lichtgroen met sterk gemarkeerde donkergroene strepen in de vorm van een kerstboom. De achterkant van het vel is paars-violet. Bloesems in kleine bloemen, verzameld in sint-jakobsschelpen.
 2. Lubbers. Hoogte - tot 75cm. Lichtgroene bladeren, waarop crème penseelstreken worden aangebracht als met een brede borstel. De zelfkant van de bladeren is donkergroen.
 3. Oppenheim. De meest populaire variëteit in de thuiscultuur. Het groeit tot een meter. De bladeren zijn puntig, langwerpig, met fluwelig, met groene en zilveren strepen, paars van binnenuit.
 4. Gecomprimeerd. Eivormige, grote bladeren met puntige uiteinden. De meest duurzame en bestand tegen enkele fouten in de inhoud.

Temperatuur en licht

In de zomer heb je een bloem nodig temperatuur 22-25, in de winter - 16-20. Ktenanta transfers koud, maar niet onder de 10 graden.

De plant heeft een helder diffuus licht nodig. Lichtschaduw Ktenante transfers. Maar het wordt niet aanbevolen om het te laten groeien in kamers in de noordelijke richting. Het is optimaal om het in kamers met een west-oostelijke richting te houden.

Water en vocht

Ktenant vocht-houdend van, zodat moet u het regelmatig water geven. Maar maak geen moeras in een pot, de grond moet een beetje vochtig zijn. In de winter stopt het water niet, maar verlaagt het de frequentie. Water voor irrigatie wordt zacht, gefilterd of verdedigd.

Vochtigheid van de plant is noodzakelijk in het bereik van 70-80%. Om het te onderhouden, is het raadzaam om luchtbevochtigers te gebruiken, spuiten. Als de kamer tegelijkertijd heet en droog is, gaat de plant dood.

Over het ontbreken van vocht in de lucht kan worden gesignaleerd in de bladeren overdag. Alle capriolen heffen en vouwen de bladeren in de avonduren.
Maar als je bloem ze overdag niet laat zakken, betekent dit dat hij niet genoeg vocht heeft. Op deze manier probeert uw Ktenant vocht in de bladeren te behouden.

Om de twee weken tijdens het groeiseizoen wordt Ktenant bewaterd met minerale mengsels voor decoratieve bladplanten. In de winter wordt het bemesten gereduceerd tot eens in de 50-60 dagen.

Bodemvereisten en transplantatieregels

De plant voelt zich alleen goed in een losse, lichtzure grond. Neem voor het planten een gelijke hoeveelheid blad, graszoden en turf.

Jonge planten moeten jaarlijks in het midden van de lente worden getransplanteerd, volwassenen - eenmaal in de 3-5 jaar. De wortels van de plant zijn erg kwetsbaar, dus wees voorzichtig bij het verplanten. Land in een pot voor het verwijderen van de bloem moet goed worden bewaterd, zodat het wordt gedrenkt, en de wortels gemakkelijk worden bevrijd. Het is belangrijk om kleine wortels niet van de grond te halen, anders zal de plant niet goed overleven.

Pot voor het planten moet een breed en niet te hoog kiezen. Voor jonge exemplaren Een nieuwe pot moet 3-4 centimeter breder zijn dan de vorige. Haal met een zeldzame transplantatie een grotere plant op voor een volwassen plant, zodat de wortels meerdere jaren kunnen groeien. Zorg ervoor dat je een hoge drainagelaag (1/4 van de hoogte) op de bodem van de pot legt.

Bedek de grond met fijn zand. Geef haar geen 30 dagen te eten.

In de vorming van de kroon heeft Ktenanta niet nodig. Het is alleen nodig om periodiek droog te verwijderen en bladeren te laten afsteken.

We zullen vertellen of het nodig is om ondersteuning voor de Ctenants te geven.

Inderdaad, bij het telen van hoge soorten, kunnen speciale bloemstutten en latwerk worden gebruikt om de vorm te behouden. Stengels worden voorzichtig aan elkaar vastgemaakt, zodat ze niet buigen en de struik niet uit elkaar valt.

reproduktie

Voor reproductie Ktenantes zijn er twee manieren:

 • Stekken. Geproduceerd door apicale scheuten met een lengte van 10 centimeter. Gunstige tijd is lente. Een handvat met twee bladeren wordt geplaatst in water en bedekt met plasticfolie. De wortels verschijnen na ongeveer 6 weken, waarna de spruit in de grond kan worden geplant.
 • Division. De volwassen heester bij het verplanten is verdeeld in twee of drie delen en zit op zijn plaats. Voordat het verschijnen van nieuwe bladeren van de plant moet worden gehouden onder transparante doppen.

Groeien vanuit zaad

Zaaiende zaden Ktenantes nogal lastig. Om te kunnen ontkiemen, moeten ze speciale voorwaarden voor hen creëren. Zaai ze in een platte schaal in het turfzandmengsel. Voor kieming hebben zaden een constante bodemtemperatuur van minimaal 20 graden nodig, dus de tank moet worden verwarmd.

Ook moeten gewassen altijd nat worden gehouden, maar er mag geen overtollig vocht in de tank zijn, anders zal schimmel verschijnen en zullen de gewassen afsterven. De capaciteit moet worden afgedekt met glas en op een lichte plaats worden geplaatst.

Spruiten verschijnen na 25-30 dagen. In afzonderlijke potten en grond kunnen ze worden geplant op de leeftijd van 30-40 dagen.

Ziekten en onderhoudsproblemen

Alle ziekten en problemen die tijdens de teelt ontstaan, houden verband met het feit dat de Ctenant zich in ongeschikte omstandigheden bevindt:

 • Lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid gemanifesteerd door het feit dat de stelen beginnen te verzakken.
 • Gebrek aan vocht - krullen van bladeren en vlekken erop.
 • Als de bloem voedingsstoffen mist, bladeren worden geelachtig bruin.
 • Gebrek aan zonlicht zal verschijnen in de vorm van verlies van de pittoreske kleur van de bladeren. Als de verlichting niet genoeg is, worden de bladeren klein.
 • Van de droge lucht in het appartement bladeren beginnen geel te worden en vallen af. Zodra u de eerste gele bladeren opmerkt, begint u onmiddellijk de lucht te bevochtigen, sproeit u de plant. Plaats de pot in een bak gevuld met stenen of mos. Giet er water overheen, maar zorg ervoor dat het de bodem van de pot niet bereikt.

De Ktenante-bloem kan worden aangetast door ongedierte zoals:

 • Schildluizen. Bruine stippen verschijnen op de bladeren. Om insecten te bestrijden die je nodig hebt door de bladeren te wassen met water en zeep. Hierna moet de plant worden behandeld met insecticide.
 • Spint Verschijnt als de plant op een droge plaats wordt bewaard. Een witte, filamentachtige aanval verschijnt op de folders. Bladeren moeten worden afgeveegd met een zwakke alcoholoplossing en worden behandeld met Fitoverm of Fufanon.

Ctenanthe - prachtige interieurdecoratie in elke stijl. Om haar originele bladeren te bewonderen, volg je alle regels van zorg voor haar.

Beschrijving en functies

Een geslacht van kruidachtige vaste planten. Affiliation is een familie van maranths. Groeizone - Zuid-Amerika. Het geeft de voorkeur aan een vochtig en warm klimaat in de tropen. Het geslacht omvat ongeveer 15 soorten.

Vaak is er verwarring - het ctenant is als een calathea. Dit zijn verschillende planten, maar ze behoren tot dezelfde familie van maranthen. Het belangrijkste verschil tussen hen is in de bloeiperiode. In kunstmatige omstandigheden bloeien beide planten zelden, dus alleen ervaren telers onderscheiden ze. De detentievoorwaarden zijn bijna hetzelfde.

De belangrijkste waarde van ktenanta - bladeren met interessante kleuren. De bladeren zijn heel, langwerpig. Geelachtige, lichte en zilveren strepen vallen op tegen een donkere achtergrond. De locatie is asymmetrisch. Gekenmerkt door hun divergentie van het centrum naar de randen. Bloesem heeft geen decoratieve waarde, bloeiwijze - een bescheiden aartje.

De meest interessante soort

Veel interessante variëteiten van ktenantov zijn afgeleid. Elke variëteit heeft een unieke bladkleur.

 • Ktenanta Oppenheim. Hij groeit tot een meter hoog. De bladeren zijn speervormig, met mooie patronen. De stelen zijn dun, gracieus. Het oppervlak is fluweelachtig. Asymmetrisch zilverachtig, crèmestroken bovenop. De achterkant is paars.
 • Ktenanta gecomprimeerd. Srednerosly cijfer. Hoogte is niet meer dan 45 cm. Bladeren zijn in vorm in de buurt van een rechthoekige, uniforme groene kleur. De banden zijn lichter, minder uitgesproken.
 • Ktenanta Burl-Marx. Laag groeiende variëteit. De bladeren zijn helder, met een piek. Sterk geprononceerde donkergroene contraststrepen worden gemarkeerd. De achterkant is paars.
 • Ktenanta puberteit. De bladeren zijn donker, de vorm is eivormig. Kenmerkend patroon dat lijkt op penseelstreken. De kleur van de streken is grijs.
 • Ktenanta Lubbersa. Zeer interessante, ongewone bladkleur. Gele gevederde vlekken vallen op op een groene achtergrond. De verkeerde kant is een egale groene kleur. Er is een lange en ondermaatse variëteit.

Subtiliteiten van zorg

 • De keuze van locatie en verlichting. Lichte dag - 16 uur, de verlichting is verspreid, helder. In de zomer beschermen ze tegen de open zon, met uitzondering van brandwonden, vervaagt de karakteristieke kleur van de bladeren. Heeft behoefte aan een lange, lichte dag gedurende het hele jaar. In de winter zijn kunstmatige daglichtlampen nodig. Extra verlichting wordt gebruikt bij bewolkt weer en 's avonds. De optimale locatie is oost en west.
 • Temperatuur. Ontwerpen en plotselinge temperatuurdalingen zijn uitgesloten. Tijdens de winterperiode geen koude druk onder 17-18 ° C toestaan. Van koude glazen afrastering - overkoeling van het wortelsysteem leidt tot de dood van de plant. De optimale wintertemperatuur is 20 ° C. In de zomer in het bereik van 22-25 ° C.
 • Watering. In de zomer is het overvloedig na het drogen van de bovenste 1 cm grond. In de herfst wordt de hoeveelheid aangebracht vocht geleidelijk verminderd, het wordt alleen in de winter bewaterd en in het voorjaar weer verhoogd. Drogen en wateroverlast laten niet toe - de bloem gaat dood. Gebruik alleen gedestilleerd water!
 • Vochtigheid. Niet minder dan 70%. De ktenant wordt regelmatig besproeid, zet de pot op natte klei en giet het in de pan. 'S Nachts wordt aanbevolen om de plant in de kas te sturen - onder polyethyleen. Gebruik voor het spuiten een kleine spray, gezuiverd onthard water. Voorkom grote druppels op het gebladerte, laat de vochtigheid niet dalen.
 • Het voeden. Voer in de lente en zomer van vloeibare minerale meststoffen. Gebruik middelen voor bladverliezende culturen. De dosering wordt gehalveerd ten opzichte van de door de fabrikant opgegeven dosering. Na transplantatie gedurende de maand geen bevruchten. Het aanbevolen bemestingsschema is met een interval van 15 dagen.
 • Bodem. Onder de opslagbodems kiest men het mengsel voor maranth en azalea's. Samenstelling voor zelfbereiding - gelijke hoeveelheden bladachtig land met zand en turfmengsel. Niet verplicht, maar wenselijk additief - de gebroken steenkool.
 • Transplant. De eerste twee jaar worden jaarlijks getransplanteerd. In de toekomst nemen de intervallen tussen overdrachten toe tot 3 jaar. De optimale tijd is van het einde van de lente tot het einde van de zomer. Gebruik brede potten met een kleine diepte. Controleer tijdens de transplantatie het wortelstelsel en verwijder beschadigde, stervende bladeren.

Basisregels voor het kweken van suiker

 • Overvloedig drenken in de zomer en gematigd in de winter.
 • Vochtigheid niet minder dan 70%, regelmatig spuiten.
 • Lichte, ademende primer.
 • Verspreid licht, lange daglicht - 15-16 uur.
 • Bescherming tegen temperatuurschommelingen en tocht.

Fokkerijmethoden

Het wordt hoofdzakelijk op twee manieren beoefend - door de toppen van de scheuten en door de struik te verdelen.

 • Apicale stekken. Snijd de toppen van de scheuten af ​​met verschillende jonge bladeren. Snijlengte - tot 10 cm, maai - net onder de bladeren. De toppen van de stekken worden ondergedompeld in water onder toevoeging van actieve kool. Wortels verschijnen in 1-1,5 maanden. Daarna kunnen ze worden overgeplant in een licht zand-turfmengsel en bedekken met folie. Transplantatie naar permanente grond - met het verschijnen van tekenen van stabiele groei.
 • De verdeling van de struik. De plant wordt voorzichtig uit de pot verwijderd, waardoor de wortels van de grond worden bevrijd. Bush verdeeld in verschillende delen, waardoor schade aan het wortelsysteem wordt voorkomen. Zittend in aparte potten, totdat nieuwe bladeren in de kas worden gezet.

Ktenanta Oppenheim (Ctenanthe oppenheimiana)

De meest populaire vorm in de thuiscultuur. Deze plant in de natuur kan een hoogte van 90 meter bereiken. Gedessineerde bladeren bevinden zich op vrij lange bladstelen en hebben een speervormige vorm. De fluweelachtige bladeren, met een langwerpige vorm, zijn 40 centimeter lang. De strips zijn romig zilver of lichtgroen. De bladeren zijn asymmetrisch geverfd en hun verkeerde kant is paars.

Ctenanthe setosa

Donkergroene langwerpige bladeren hebben een eivormige vorm. De strips die erop zijn geplaatst, zijn grijs of lichtgroen gekleurd. Ze wijken af ​​van de hoofdnerf in de vorm van slagen, als gemaakt met een penseel. In hoogte bereikt de plant 80 centimeter.

Zorgen voor een ctenant thuis

Het is helemaal niet gemakkelijk om voor een kamer te zorgen in de kameromstandigheden, want ze is behoorlijk wispelturig. Onder natuurlijke omstandigheden groeit het in het lagere niveau van tropisch regenwoud. De fabriek, die zich in het appartement bevindt, moet soortgelijke omstandigheden bieden, namelijk: hoge luchtvochtigheid, constante temperatuur en de volledige afwezigheid van tocht. In dit microklimaat ziet deze plant er het meest indrukwekkend uit, net als de andere maranthen.

Verlichting en locatie

Kan groeien op een goed verlichte plaats en in halfschaduw. Het wordt dus aanbevolen om het op het raam in het westelijke deel van de kamer te plaatsen. Maar je kunt rond de noordelijke raamopening plaatsen. Ook kan een quenant op een dummy tafel bij het zuidraam groeien en moet je een schaduw van de directe zonnestralen krijgen.

Er moet aan worden herinnerd dat deze bloem in geen geval in de buurt van het geopende raam mag worden geplaatst om de kamer te luchten, omdat deze buitengewoon negatief is voor tocht.

Temperatuur voorwaarden

Ktenanta heeft warmte nodig. Het hele jaar door is het nodig om een ​​temperatuur van 20-25 graden te handhaven, terwijl er geen verschil moet zijn tussen dag- en nachttemperaturen (of heel klein). Deze bloem kan niet bij het warmste weer op het balkon of op straat worden uitgenomen.

Zeer vochtminnende plant, die spuiten aanbevolen. Als de lucht te droog is, begint het blad te krullen. Deskundigen adviseren om systematisch een warme douche bloem te regelen, maar het is de moeite waard om te overwegen dat er geen druppels op de bladeren zouden moeten zijn.

Hoe water te geven

Regelmatig gematigd water nodig hebben. Gebruik hiervoor zacht gedestilleerd water. Zorg ervoor dat het water in de grond niet stagneert, en dat de aarden kluit niet uitdroogt. Het is noodzakelijk om water te geven met koud water.

In het geval dat de kamer in de winter wat koeler is dan in de zomer, moet de bewatering iets worden verminderd.

Zorg ervoor dat er geen overtollige mest in de grond zit. Om de koningin te voeden van april tot augustus, 2 keer per maand. Gebruik hiervoor vloeibare complexe meststoffen voor home decoratieve groene planten (gebruik ½ deel van de aanbevolen dosis). In de winter wordt 1 keer in 4 weken bevrucht.

Hoe te transplanteren

Transplantatie vindt elk jaar plaats in de lente. Gebruik hiervoor brede bloempotten. Vergeet een goede afwatering niet. Deskundigen adviseren om wortelstok bedekt met mos bevochtigd.

Gemalen mengsel

De aarde moet enigszins zuur en los zijn. Geschikt voor huurders zijn: turf-, naald-, blad- en humusland, evenals een kleine hoeveelheid zand genomen in een verhouding van 1: 1: 2-3: 1. U kunt ook het aardemengsel gebruiken dat bestaat uit graszoden, bladeren, humus en zand, in gelijke hoeveelheden.

In de grond moet je kleine stukjes houtskool toevoegen. Je kunt kant en klare baggerschepen kopen voor maranths.

Ziekten en plagen

Shchitovki kan leven. In dit geval verschijnen bruinachtige tubercels op de scheuten en het gebladerte. De bladeren worden bleek, drogen uit en vallen af.

Een andere spint kan leven, maar alleen als de luchtvochtigheid in de kamer te laag is. Om dit insect te vernietigen wordt aanbevolen insecticide te gebruiken.

Mogelijke problemen

 1. Bruinachtig opgedroogde uiteinden bij het gebladerte - lage luchtvochtigheid.
 2. Bladeren vallen - lage luchtvochtigheid of te overvloedig water geven, waardoor het wortelstelsel en scheuten zijn verrot.
 3. De bladeren worden bleek - zeer heldere verlichting (u moet in de schaduw bewegen) of te donker.
 4. Er ontstaan ​​vlekken op het gebladerte en het stolt. - lage luchtvochtigheid en slecht water geven. Het wordt aanbevolen om de plant te bedekken met een polyethyleen zak totdat de bladeren recht zijn. In sommige gevallen moet je bijna alle bladeren verwijderen (raak het stopcontact niet aan), maar na een tijdje groeien ze terug.
 5. Jonge bladeren zijn vrij klein - gebrek aan licht. Het wordt aanbevolen om de koningin op een meer verlichte plaats te zetten.

Classificatie en beschrijving

Een ingrediënt komt uit een grote familie van maranthen en vertegenwoordigt een geslacht van planten dat ongeveer 15 soorten omvat. In de natuur groeien deze groenblijvende vaste planten in Zuid- en Midden-Amerika, daar vind je exemplaren tot 2,5 m hoog. Thuis is de totale spanwijdte bescheidener, van 40 cm tot 1 m. Als een kamercultuur in Europa verspreid aan het einde van de IXX eeuw.

Onder bloemistentelers wordt ktenanta gewaardeerd voor de decoratieve bladeren. Kleur, afhankelijk van de variëteit, varieert in tint, verzadiging en patroon. De scheuten van de planten worden ingekort en de stelen lang. Het blad is ongeveer 20 cm, ovaal-langwerpig, de vorm kan meer puntig zijn of, integendeel, zacht afgerond. Jaarlijkse bloei - een ontsnapping met aartje verschijnt in de buurt van de stengel.

Het wortelsysteem van de plant is oppervlakkig, het is ondiep en hiermee moet rekening worden gehouden bij het planten. De intensiteitsgroei is gemiddeld: gedurende het jaar groeit de cultuur met 5-6 nieuwe bladeren. Thuis reproduceert het agens vegetatief.

Heeft ruimte inhoud

Thuis ktenanta moeilijke, veeleisende plant. Beginners worden altijd geadviseerd om haar meer "volgzame vrouwelijke familieleden" te laten groeien, zoals een stromant of een pijlwortel.

Ktenanta houdt van helder maar diffuus licht - alleen zo blijven op de bladeren unieke kleuren en patronen over. Soorten met een monochrome kleur kunnen ook worden gevonden in de penumbra. Je moet de cultuur niet bij de zuidelijke ramen plaatsen, de beste keuze is de oost- of westkant. De lengte van de daglichturen is ten minste 12 uur in elke periode van het jaar.

Waarschuwing! De reactie van de excitanten op de directe zonnestralen is het dunner worden van de bladplaten, het verlies van kleurpigment.

In de wintermaanden wordt de cultuur verlicht. De hoge luchtvochtigheid wordt het hele jaar door gehandhaafd. De pot wordt niet in de buurt van de verwarmingsapparaten geplaatst, de bladeren worden geïrrigeerd of afgeveegd met een vochtige doek. Het is mogelijk om de koningin te installeren op een pallet bekleed met mos of keramziet. De optimale vochtigheidsgraad is 70-90%.

Zomer drenken is genereus, als de bovengrond droogt. Met een tekort aan vocht verdraait het ctenant de bladeren. Ktenanta heeft geen uitgesproken rustperiode. In de wintermaanden wordt de plant beschermd tegen onderkoeling, iets minder gedrenkt dan in de zomer. Bevochtig de grond met bezonken zacht water.

Comfortabele zomertemperaturen: van + 22 ... + 25 ° C, in de winter niet lager dan + 16 ° C. Tropische planten houden niet van tocht en abrupte klimaatverandering in de kamer.

Transplantatie en reproductie

Een jong qutennant kan worden verkregen door een volwassen struik te splijten of door te snijden. De beste tijd hiervoor is lente / zomer.

Omdat de stekken apicale scheuten kiezen. Snij een deel van de stengel af met verschillende vellen van 10-12 cm lang. Stekken zijn gerooid in gekookt water onder dekking. Het duurt meestal iets meer dan een maand. Met de komst van de eerste wortels, geplant in afzonderlijke cups.

Struik splitst zich bij het verplanten. De resulterende delen worden in een nieuwe bodem geplaatst. Voor een betere overleving creëren ze broeikasomstandigheden. Je kunt de container losjes in een doorzichtige zak wikkelen. Het uiterlijk van jonge bladeren zal het succes van de operatie aangeven.

Ktenanta geeft de voorkeur aan losse, vochtabsorberende grond. Het ph-niveau is 5-6 (subacid). Je kunt kant-en-klaar substraat kopen voor maranth of dit maken:

 • bladaarde twee delen
 • turf en rivierzand uit één stuk.

Voeg een beetje gebroken houtskool toe aan het mengsel.

Kies voor ctenants een brede, niet een diepe pot. Om te voorkomen dat de aarde verzuurt, wordt de voorkeur gegeven aan ongeglazuurde keramische materialen. Op de bodem de drainagelaag, dan de grond. De plant wordt zachtjes neergelaten, de wortels besprenkeld met aarde, licht aanstampend. Verarmde stengels en andere delen van de plant worden verwijderd met een scherp steriel instrument. Alle schade wordt behandeld met antiseptica.

Direct na het planten krijgt de plant geen water, ze doen het op een dag. Bloempot pritenuyut, om de cultuur van overmatige stress niet bloot te leggen.

Raad. Kant en klare mixen voor azalea's zijn geschikt als grond voor zoetwater.

Voeden in de periode van actieve groei om de 2-3 weken. Gebruik min. meststoffen voor bladverliezende.

Sommige soorten en variëteiten

Een ktenant wordt gemakkelijk verward met een calathea, een strider. Deze laatste komen veel vaker voor in de verkoop. In de kweek van het quenant wordt vertegenwoordigd door verschillende types:

 • Bamburanta-reus (Oppenheim). De hoogte van de struik is maximaal 50 cm. Op de zilveren plaat is er een duidelijk uitgesproken donkergroen ornament, de verkeerde kant is van scharlakenrode kleur. De bladeren van de plant zijn zeer mobiel en altijd gericht op de lichtbron. Breeding variëteit van soorten - Tricolor (een combinatie van witte, groene en bordeauxrode strepen).

 • Burle - Marx. Hoogte tot 0,4 m. Het blad is stoffig groen met duidelijke brede aderen, de achterkant is paars. Op basis van de soort worden verschillende hybriden met zilverachtige en felgroene bladeren weergegeven.

 • Lubbers. Hoge plant (70-75 cm). Het ctenant van deze soort onderscheidt zich door schaduwtolerantie. Het blad is heldergroen met lichtgele vlekken. Er is ook een gevarieerde variëteit.

 • Gecomprimeerd. Breed groot blad. Het oppervlak is glad, glanzend. Kleur verzadigd groen.

 • Borstelige. Ktenanta - reus, stamhoogte tot 1 m. Snelgroeiende cultuur met donkergroene bladeren. De onderkant van de bladplaat is paars.

Ktenanta heeft zeer ongebruikelijke eigenschappen. Volgens overtuigingen, beschermt het de familie haard, welzijn in het huis. Verzacht jonge kinderen die gevoelig zijn voor opwinding, volwassenen helpt bij morele vermoeidheid. In ieder geval zal een weelderige struik met ingewikkeld gebladerte esthetisch plezier voor iedereen opleveren.

En welke tropische gewassen kweek je op de vensterbank?

Beschrijvingen en foto's van soorten

Zoals de meeste van de plantenfamilie van ktenanta, zijn grote, hele bladeren ovaal of licht spits. Een volwassen plant wordt gevormd door een krachtige kruidachtige struik, bestaande uit rechtopstaande of stuifstelen. De bladeren worden met behulp van lange bladstelen aan de scheuten gehecht en door de aard van de structuur groeien ze ongelijk en in trossen. Plaatplaten zijn zelden monofoon.

De meeste soorten ktenanta, zoals op de foto, gevarieerd. Ze zijn herkenbaar aan de originele lichtgroene, zilveren of geelgroene lijnen, ornamenten of strepen, die van de gemiddelde ader naar de randen divergeren.

Bij het verzorgen van een plant onthouden veel telers niet alleen de schoonheid van het loof, maar ook de mobiliteit. Afhankelijk van de belichting van de bladeren van deze tropische soort kan deze afdalen of opstijgen.

Als het gebladerte van de plant ongetwijfeld decoratief is, kan de bloei van de kutenants, op de foto, niet worden opgemerkt. Kleine, spike-vormige bloeiwijzen, waarin witte, geelachtige of lila bloemen worden onthuld, verschijnen uit de bladbijholten.

In de natuur zijn er 17 soorten die behoren tot het geslacht Ctenanthe. Deze culturen verschillen in grootte, habitat en patronen op de bladeren, maar ze hebben dezelfde voorkeuren voor groeiomstandigheden en verzorging. Tegenwoordig worden slechts een paar van de meest spectaculaire soorten gebruikt als binnen- en tuin gewassen.

Heel elegant, tot een halve meter hoog in de hoogte van Ctenanthe Burle-Marxii, Ctenanthe burle-marxii, werd verliefd op tuiniers dankzij ovale lichtgroene of zilveren bladeren, het patroon waarop een tak langs de ader lijkt. De bladeren zelf zijn ovaal, ongeveer 10 cm lang en 4 tot 6 cm breed. Als hun bovenzijde een patroon heeft, heeft de achterkant een mooie, maar uniforme paarse kleur.

De bloeiwijzen die op de toppen van de scheuten verschijnen, zijn gekleurd in gebladerte en de kleine bloemen hebben een lichte crèmekleur.

Veel groter dan de vorige soort van Ltbers Ctenanthe (Ctenanthe lubbersiana). Liefhebbers van grote huisplanten zullen de goed begroeide struiken tot 70-80 cm hoog waarderen.

De bladeren van deze soort, zoals afgebeeld, hebben een ovaal-ovale vorm en een tweezijdige groene kleur, waarin chaotische gele of lichtgroene strepen van de hoofdnerf in de rand van de bladplaat helder oplichten.

In de potcultuur van Oppenheim groeit de Ctenant (Ctenanthe oppenheimiana) tot een meter hoog en vormen prachtige brede struiken met veel langwerpige puntige bladeren. Bij deze soort, de qutenants, zoals op de foto, is het loof het meest ongewone van alle beschreven planten.

Er is niet alleen een patroon van donkere en lichtgroene strepen aan de bovenkant van de plaat, en het onderste oppervlak is geschilderd in een karmozijnrood bordeauxrode tint. In een deel van de planten, asymmetrisch wit of roze, verspreiden brede lijnen zich aan de kant met het patroon.

Op de afgebeelde foto zijn de elementen gecomprimeerd, of samengedrukt, groene bladeren van maximaal 35-40 centimeter lang.

Dit is een van de krachtigste soorten, dus de plant wordt gebruikt in serres in tuinen, wintertuinen of gangen van openbare gebouwen. De cultuur bloeit, vormt spike-vormige, bijna niet-decoratieve bloeiwijzen lang.

Ctenante Burl-Marx

Bekijk Ctenanthe burle-marxii ontdekt in Brazilië Roberto Burle-Marx. Van alle soorten van de maranth-familie is deze plant de kortste, deze reikt niet meer dan 40 cm hoog. Het blad is lichtgroen, grijs, met gebottelde vlekken in de vorm van strepen, heeft de vorm van een rechthoek met afgeronde randen van ongeveer 6 tot 10 cm groot en aan de andere kant - kersen.

Het uitzicht is zeer goed wortel geschoten in de tuin, uitgespreid in de vorm van een tapijt.

Er zijn verschillende soorten Berl-Marx-essenants: obscura, amagris en dwerg-soorten. Ze verschillen in een schaduw van bladeren.

In Obscura-type (Obscura) het gebladerte heeft een brede malachietrand. Ktenanta Burl-Marx Amagris (Amagris) gekenmerkt door bladeren van lichtgroen met een donkerder schaduwpatroon in de vorm van dunne strepen. Ctenante Burl-Marx Amagris werd kunstmatig gekweekt in België. Laat dwergvlokken achter bereik een hoogte van niet meer dan 20 cm, hebben een prachtig patroon van strepen van graskleur op een lichte achtergrond.

Ktenant Lubbers

Ctenanthe lubbersiana vertrekt de vorm is lang, taps toelopend naar boven. De kleur van de bladeren is smaragdgroen met willekeurig verspreide grote langwerpige vlekken van lichtgele kleur. Aan de zelfkant is het blad groen. Stelen van wijnkleurige planten. Kenmerkend voor deze soort is de groei van bladeren op de stam. In de handel verkrijgbaar zijn de soorten Golden Mosaic, Golden Variegata, Brazilian Snow en Tropical Dragon. De eerste wordt gekenmerkt door lichtgroene vlekken met een onregelmatige vorm op een donkere achtergrond. "Variegata" wordt gekenmerkt door vlekken van lichtgele kleur. De vlekken op de bladeren van de koningin "Brazilian Snow" en "Tropical Dragon" zijn melkachtig, maar de eerste heeft grote vlekken, bijna de helft van het blad. Op de bladeren van de "Tropical Dragon" -vlekken in de vorm van brede banden. In de hoogte van de koningin bereikt Lubbers 80 cm tot 1 m.

Ktenanta gecomprimeerd

Laat gecomprimeerde ctenanten achter (Ctenanthe Compressa) vertegenwoordigen rechthoeken met ronde randen van pistachekleur met niet waarneembare stroken van een lichte schaduw in de vorm van strepen. Wetenschap is bekend stubby ctenant of ctenant cytosis (Ctenanthe setosa) met borstelhaar.

Ktenanta komt uit de tropen, vooral zorgen en kweken zorgen voor de creatie van een warm en vochtig tropisch klimaat. De zorg voor een middel thuis omvat het regelen van de temperatuur, de luchtvochtigheid en de bodem, de mate van verlichting.

De meest duurzame soort van ktenanta wordt beschouwd als een ktenanta van Oppenheim.

Luchtvochtigheid

In de kamer waar het ingrediënt groeit, moet de vochtigheid op een niveau van niet minder dan 55% worden gehouden, en beter op 70%.

Onder natuurlijke omstandigheden groeit een kleurstof in de schaduw van tropische bomen, die het tegen direct zonlicht afschermt. Daarom kan een teveel aan fel zonlicht een burnout veroorzaken.

Als de ramen van de kamer waar het centum staat, naar het zuiden gericht zijn, is het goed om de bloem niet op de vensterbank te plaatsen, maar op de standaard of tafel bij het raam, zodat de verspreide zonnestralen de plant wat verlichten, omdat een gebrek aan licht tot bladverlies en een slechte groei leidt. Maar het beste van al dit soort flora voelt in kamers waarin de ramen in andere richtingen zijn gericht. Ktenanta tolereert kunstmatige verlichting, wat belangrijk is in de winter.

Ktenanta heeft een speciale grond nodig, niet aangezuurd, zonder kalk. In de omstandigheden van de bloementeelt thuis, omvat de verzorging van een ktenant de aankoop van een speciaal substraat voor maranthen. Als substituut kun je de grond gebruiken voor azalea's.

Je kunt ook een speciale eigen mix maken door 2 delen bladachtige grond, 1 deel turf, 1 deel zand en een beetje houtskool te mengen. Een belangrijke voorwaarde is om niet alleen voedzame, maar ook losse grond te krijgen die vocht kan vasthouden, dus u moet deze samenstelling zeker controleren, gebalde in een vuist. Als de grond los zit, kun je in de pot in slaap vallen.

Bos opdelen

De essentie van deze methode is om zorgvuldig, in een poging om de wortelstokken niet te beschadigen, tijdens de voorjaarstransplantatie, een volwassen bloem die de leeftijd van drie jaar heeft opgedeeld in verschillende delen te verdelen en in verschillende potten te planten. Bloempotten met delen van de plant moeten worden besproeid en bedekt met een polyethyleen zak, zonder te binden, totdat de kutenant nieuwe bladeren begint te geven (na ongeveer een maand).

Een ctenant steeltje is een blad met een poot waarop het aan de steel is bevestigd. Propagatie door stekken kan ook in de herfst worden uitgevoerd. Om dit te doen, snijd de bladsteel gedrenkt in een glas water voor enkele weken vóór de wortels. Bovendien kunt u het glas afdekken met een plastic zak. Wanneer de wortels verschijnen, wordt de stengel in de pot overgeplant.

Het is noodzakelijk om voor zo'n bloem als een middel te zorgen door water geven, bemesten en verplanten.

De vochtigheid van de tropen veroorzaakt een grote vraag naar water in de ctenanten, maar staat niet toe dat er plassen in de pan ontstaan, anders kunnen de wortels rotten. Om te voorkomen dat deze situatie kan grind, mos of absorberende doek, gelegen op de lade met een bloem.

Het water wordt onder de bladeren gehouden, waardoor er geen grote waterdruppels op het gebladerte ontstaan, waardoor het van kleur kan veranderen.

Water voor irrigatie en spuiten moet vooraf worden gesetteld en tot kamertemperatuur worden verwarmd. Je kunt ook regenwater gebruiken.

Het optimale interval voor het besproeien van de plant is 2-3 dagen, maar de droogte van de grond in de pot moet worden gecontroleerd.

Zorg voor de bodem zorgt voor zijn verplichte loslating en bemesting. Meststoffen moeten minstens één keer in een halve maand worden aangebracht, met speciale vloeibare meststoffen voor decoratief blad. In de winter kan dit interval worden verhoogd. Overvul de plant niet, je kunt een hoog gehalte aan calcium en stikstof in het substraat niet toelaten, het kan leiden tot zijn dood.

Het wordt aanbevolen om de qutenta elke lente opnieuw te planten, vooral als deze sterk is gegroeid. Je zou niet moeten kiezen voor een grote pot voor een middelgrote plant, het kan leiden tot een stop van de groei.

Bloempot is beter om te nemen van gebakken ongeglazuurde klei met gaten aan de onderkant om overtollig vocht te verwijderen.

Vergeet niet om drainage in een pot aan te brengen om overtollig water af te tappen. Hiertoe worden op de bodem van de pot noten of eierdoppen, kleine gladde stenen, grind, houtschors, schuimplastic etc. geplaatst.

Ziekten en plagen

In het geval van onjuiste zorg kan een persoon worden blootgesteld aan ziekten of het slachtoffer worden van ongedierte. De volgende ziekten komen vaak voor:

 1. Wortelrot - een ziekte veroorzaakt door overmatig water geven. De wortels van de plant worden donker en beginnen te rotten. Dit probleem kan worden weggenomen door de zieke wortels door te sproeien met Bordeaux-vloeistof, colloïdale zwavel, cuproxaat. Soms helpt een oplossing van kaliumpermanganaat of kopersulfaat.
 2. Meelwormen die door dauw aangetast zijn, worden gepoederd met bloem. De behandeling bestaat uit spuiten met benomyl, teofanaat-methyl, zelden met zeep en frisdrank.
 3. Zwarte schimmel (zwart) - terwijl de plant bedekt lijkt te zijn met roet. Het is mogelijk om een ​​dergelijke schimmel te neutraliseren door de aangetaste gebieden te wassen met zeep en deze te behandelen met insectenwerende middelen.
 4. Roest - deze ziekte wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van roestkleurige puistjes met uitslag op de achterkant. Van deze ziekte kan fungiciden of Bordeauxmengsel helpen.
 5. Bladvlek - natte plekken met duidelijke grenzen die ontstaan ​​door blootstelling aan direct zonlicht of overmatig spuiten.
Gevaarlijke micro-organismen die een ktenante schaden zijn:

 1. Spint - spinnenwebben bladeren en stengels. Als u het vel omdraait, ziet u een bruine stip. Alcohol, die de geïnfecteerde gebieden moet afvegen, zal helpen om het te vernietigen.
 2. Scutellum - ronde insecten van lichtbruine kleur, die moeten worden verwijderd door het te behandelen met terpentine, glijmiddel of kerosine. De plant moet worden gewassen.
 3. De witte vlieg is een zeer kleine witte vlinder die de plant eet. Je kunt ze verwijderen met een fumigator, plakband, ui of knoflookwater.
 4. Mealybug - een ovaalvormig insect beplakt met witte patina. U kunt het verwijderen door het af te vegen met een oplossing van zeep of alcohol, of met behulp van speciale chemicaliën.
 5. Bladluizen zijn kleine insecten die in verschillende kleuren komen, levend van de achterkant van de bladeren. Je kunt ze bevechten als een meloen.
Ongediertebestrijding moet in verschillende stadia plaatsvinden om de volwassen individuen en larven te vernietigen.

Mogelijke moeilijkheden

U kunt dergelijke problemen tegenkomen bij het kweken van een ingrediënt:

 1. De bladeren drogen uit en vouwen. Misschien is de lucht in de kamer te droog, het is noodzakelijk om de bloem te besproeien.
 2. Vlekken op de bladeren. De reden is blootstelling aan direct zonlicht of water. Уберите цветок от окна или прикройте стекло занавеской. Поливая ктенанту, избегайте попадания воды на листья.
 3. Гниение листьев — происходит из-за сквозняков. Не ставьте растение на подоконник.
 4. Кривой рост цветка происходит по причине недостатка света. Попробуйте переставить ктенанту в другую, более освещённую комнату.
Door normale omstandigheden aan een ktenan te geven, kunt u gemakkelijk een mooie evergreen terugkrijgen.

Selectie en verlichting

Voor normale ontwikkeling hebt u heldere, diffuse verlichting nodig. Als het licht te fel is, zullen de bladeren dimmen, de afmeting van de bladplaten zal afnemen. Vermijd direct zonlicht, vooral in de lente en de zomer. In de winter is extra verlichting vereist. Het kan ook groeien onder extreem kunstlicht - fluorescentielampen gedurende 16 uur per dag.

De beste plaats voor een plant zijn ramen met een westelijke of oostelijke oriëntatie.

Luchttemperatuur

Een quenta is erg gevoelig voor extreme temperaturen, tocht en overkoeling van het wortelsysteem kan de plant vernietigen. De grond moet opwarmen tot 18-20 ° C, in de zomer - tot 22 ° C.

Water spaarzaam, laat de grond drogen op 75% van de pothoogte. In het warme seizoen, vaker water, in de winter - minder. Het is belangrijk om geen overdaad of aardeachtig coma te veroorzaken.

Water geven Ktenante vereist regelmatig, maar zonder franjes, zoals het drogen van de bovenste laag van het substraat. In de herfst en winter is de bewatering enigszins verminderd. Gedrenkt met warme, zachte, goed gezette, en nog beter gefilterde water. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u niet overdadig blijft, niet om de bodem te bedotten en koeling van het wortelsysteem te voorkomen.

Waarom ktenanta droog vergelen en gekrulde bladeren

Ktenanta droogt en krult de bladerenfoto

Het pijnlijke uiterlijk van de plant wordt veroorzaakt door zorgfouten:

 • Van lage luchttemperatuur in combinatie met hoge vochtigheid, de stelen verdorren, rotten. Het is noodzakelijk om de getroffen gebieden te verwijderen, het fungicide te verwerken,
 • Uit de droogte van de lucht vertragen de bladeren de groei, de uiteinden van de bladeren drogen,
 • Overmatige of voedingstekorten: de uiteinden van de bladeren worden geelbruin,
 • Van onvoldoende water geven, de bladeren oprollen, bruine vlekken verschijnen,
 • Bladeren worden dof van te intens licht,
 • Droge lucht of overmatig water geven leidt tot bladval,

Laat drogen, krullen en worden geel bij schending van de juiste wijze van onderhoud. Wees voorzichtig: het gebrek aan vocht in de bladeren, vanwege wat ze krullen, is niet altijd een teken van onvoldoende water geven. Het is mogelijk dat je de plant zelfs hebt uitgegoten, waarvan de wortels hebben geleden en begon te rotten. Daarom begon het bovengrondse deel van de plant vocht tekort te komen.

Zorg ervoor dat er geen stilstaand water in de grond is en dat de aardklonter niet verschrompelt om het water niet door te laten. Alleen jijzelf kunt de oorzaak van de ziektetoestand van een ktenante bepalen. Vaak is een transplantatie vereist met verplichte inspectie van de wortels, vervanging van de grond en behandeling met een fungicide (fytosporine). Verdere verzorging moet de plant matig vocht geven zonder uitwassen.

Mogelijk ongedierte: wolluis, spint, witte vlieg, shchitovka. Verwijder ze eerst mechanisch. Bevochtig een wattenschijfje met een sopje en veeg de bladeren schoon. Voer daarna twee tot drie keer in 5-6 dagen een insectendodende behandeling met herhaling uit.

Ktenanta: tekenen en bijgeloof over de bloem

Als een naaste verwant van de pijlwortel, trekt de ctenote de aandacht met zijn dubbelzinnige energie. Er wordt aangenomen dat de bloem een ​​krachtige kracht heeft die de haard van het gezin beschermt. Het is wenselijk om een ​​bloem in de slaapkamer van de echtgenoten te plaatsen om de familiebanden te versterken. Ktenanta zal ook een goede talisman in de kinderkamer zijn, die zelfs een rusteloos kind gemoedsrust en evenwicht geeft.

Velen beweren dat de plant op een verbazingwekkende manier vermoeidheid, stress en pijnlijke omstandigheden verlicht. Dat is de reden waarom oudere mensen ook zo'n positieve buurt aanbevelen.

Als geheel creëert de plant een sfeer van rust, bevorderlijk voor vrede en wederzijds begrip in het gezin.

Ctenanthe oppenheimiana Ctenant Oppenheim

Ctenant Oppenheim Ctenanthe oppenheimiana foto

Ongeveer 1m hoog. De bladeren zijn uitgerekt tot 20-40 cm. Het oppervlak van de bladplaat is fluweelzacht, groen geverfd met strepen van lichtgroene of crème kleur, aan de achterkant is een paarse kleur.

Bekijk de video: Schoterhof - Haarlem 3D animatie (September 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send