Algemene informatie

Solar gaillardies in uw tuin

Pin
Send
Share
Send
Send


Planten van de familie Astrov houden niet op ons te verbazen met hun diversiteit. Van de 25 soorten asters waarvan het geboorteland het Amerikaanse continent is, onderscheidt Gaillardia zich door zijn unieke uiterlijk, uitstekende droogtebestendige eigenschappen. Dit kruid kan zowel jaarlijks als meerjarig zijn. Ze dankt haar naam aan de Franse beschermheer Gaillard de Charentono, die in de 18e eeuw plantkunde als een wetenschap betuttelde en lid was van de Academie van Wetenschappen van Parijs.

Gylardia-beschrijving

De rechte stengel van Gailardia kan bijna een meter hoog worden, of preciezer 90 cm, heeft een rand en is over de gehele lengte dicht vertakt. Eenvoudige afwisselende bladeren zijn ovaalvormig (of lancetvormig), getand langs de randen. Vrij lange steeltjes vormen aan het eind een enkele bloeiwijze in de mand. Op deze bloeiwijze bevinden zich marginale drietandige paarse bloembladen en mediaan, donkerrood, buisvormig.

Gailardia bloeit zeer rijkelijk. De vrucht is achene met een plukje. Gailardia is een één jaar oude cultuur en een meerjarige - hybride en krachtige Gylardia. Gaylardiyu lijkt sterk op de plant Gelenium, behorend tot de familie van Compositae. Het is noodzakelijk om hier rekening mee te houden en probeer niet in de war te raken.

Als we thuis zaailingen zaaien

Gaillardia-zaadteelt bij geplant zaailingfoto's

 • Wanneer moet je gayardiyu-zaden planten? Zaait begin maart.
 • Er wordt een nat substraat genomen en er worden vrij grote Gaillardia-zaden op het oppervlak verdeeld.
 • Top kan worden besprenkeld met voedingsmiddel primer of vermiculiet - een actieve minerale component die een complex van elementen bevat voor plantengroei, en dit is ijzer, silicium, kalium-magnesium verbindingen, etc.
 • De plaats waar de gewassen worden gehouden, moet helder zijn, maar niet toegankelijk voor de directe zonnestralen.
 • De optimale temperatuur moet tussen 20 en 22 ° C liggen. De kiemtijd van het zaad is van een week tot twee.

Gaillardia from seed Schiet gaylardii foto

 • Met het verschijnen van scheuten, is het noodzakelijk om de zaailingen naar een plaats te verplaatsen waar de temperatuur niet hoger zal zijn dan 18-20 ° C. Goed gepaste koude kas, die niet alleen de gewenste temperatuur biedt, maar ook een hoge luchtvochtigheid creëert, dus noodzakelijk voor plantengroei.
 • Watergift wordt gedaan als het oppervlak van de grond droogt. Om het risico te vermijden dat zaailingen worden geïnfecteerd met een ziekte zoals grijze rot, die optreedt als gevolg van een zeer hoge luchtvochtigheid, mag u geen planten overspoelen.
 • Als er een slechte verlichting in huis is, moet u de kamer voorzien van fluorescentielampen om de daglichttijd tot 15 uur te verlengen.
 • Zaailingen groeien goed en vormen nieuwe bladeren. Om zich volledig te ontwikkelen, is het belangrijk om voldoende ruimte te bieden: laat in een doos of container een afstand van minimaal 5 cm tussen de planten en transplanteer de resterende zaailingen in afzonderlijke kopjes. Oppakken van zaailingen in meer vrije houders wordt uitgevoerd wanneer het eerste paar van deze bladeren zich goed ontwikkelt.
 • Na een duik, wanneer een paar weken voorbijgaan en de zaailingen zich actief zullen ontwikkelen, vergeet dan niet te temperen. Laat de planten op straat of open een balkon of een uur of twee per dag, waarbij de tijd "in de zon" geleidelijk wordt verhoogd tot een volledige dag. wanneer de zaailingen prima op straat kunnen slapen, wordt het dapper in de grond geplant.

Vergeet niet het gevaar van vorst. Alleen wanneer de positieve temperatuur 's nachts wordt vastgesteld, mogen de planten buiten worden gelaten.

Als we in de volle grond zaaien

Net in de grond kunnen zaden van gaillardia gezaaid worden zodra het weer goed is en de grond rijpt. Gaillardia kan zich vermenigvuldigen door zelf te zaaien en daarom zijn de zaden niet bang voor lage temperaturen. Schieten verschijnen alleen als gunstige omstandigheden zich voordoen.

 • We maken ondiepe groeven op een afstand van 20 cm van elkaar.
 • Verzamel de zaadjes zorgvuldig in de voren. Ze zijn een beetje onhandig om te zaaien vanwege de scherpe punten, die op paraplu's lijken. Maar probeer zo min mogelijk.
 • Bestrooi met aarde met behulp van een hark.
 • We water overvloedig, maar om na het drogen geen aardachtige korst te vormen (qua uiterlijk moet de grond los blijven).
 • Na een paar weken moet je de scheuten doorbreken en het onkruid verwijderen.
 • Het bed kan worden gebruikt als een toekomstig bloembed en een broeinest voor het overbrengen van overtollige planten naar een andere plaats.
 • Als een resultaat laten we in de rij de afstand tussen de struiken van 20-25 cm.

Overjarige gaillardia groeit snel, maar zal volgend jaar alleen maar bloeien. Wees geduldig!

Hoe Gylardia in het open veld te planten

Gaylardy zaailingen worden al in mei in een bloembed geplant. Plaats voor de landing pick-up een zonnige, open. Voedzame grond voor het planten van bloemen moet licht zijn en een goede afvoer hebben. Zware zure grond die vocht vasthoudt, gaillardia kan niet tegen.

 • Om de grond klaar te maken voor beplanting, moet je een emmer humus, een paar handjevol as en een handvol complexe meststoffen maken voor elke 1m² land.
 • De afstand tussen de jonge boompjes wordt waargenomen van 20 tot 25 cm. Na het planten wordt het bed bevochtigd.

Vóór het begin van de herfstvorst, zal de plant wortel schieten en de komende 4 jaar zal u verrassen met een overvloedige bloei.
In het eerste jaar wordt een 10-15 bladrozet gevormd, die in het voorjaar van volgend jaar een bloem zal geven.

Zorg voor vele jaren gaillardia

Vanwege het feit dat de plant erg pretentieloos is en in principe alleen in goede verlichting nodig heeft, dan zorgt ze voor haar grote problemen en

 • Matig water geven het is alleen nodig als de warmte lange tijd wordt vertraagd en niet terugloopt. Alle zorg voor Gylardia wordt beperkt tot wieden en het losmaken van de grond.
 • Gedurende meer dan 2 maanden zal deze heldere bloem je verrassen met zijn bloei, maar als er een verlangen is, kun je hem uitbreiden met behulp van eenvoudige manipulaties.
 • Ten eerste is het nodig om tijdig van verwelkte bloeiwijzen af ​​te komen en de langste variëteiten van Gylardia te binden.
 • Ten tweede, drie keer per seizoen (tijdens het verschijnen van de eerste knoppen, tijdens de bloeiperiode en in de herfst voordat het koude weer optreedt), moet de plant worden gevoed met korrels minerale complexe meststoffen.
 • Mest om te voeden is verboden.
 • Gaylardiyu moet niet alleen op tijd voeden, maar ook worden getransplanteerd. Doe het elke 4-5 jaar door de wortelstok te delen.

Voortplanting van gaillardia door de struik en stekken te verdelen

Samen met zaad kan bloemweergave ook vegetatief zijn, wat bijvoorbeeld wordt geproduceerd
door wortelstokken te verdelen.

 • Na 5 jaar wordt het bloemengordijn uitgegraven en in delen verdeeld, elk deel moet voldoende wortels en scheuten bevatten: ten minste drie groeipunten.
 • Elk onderdeel wordt overgebracht naar een nieuwe plaats.
 • Voer de procedure van transplantatie voornamelijk uit in het voorjaar.

Gailardia kan ook worden vermeerderd met behulp van wortelstekken.. Tegelijkertijd graaft het gordijn gewoon langs de perimeterlijn, daar zijn de meest ontwikkelde en grote wortels, die segmenten van 5-7 cm verdelen. Ze worden voor de teelt overgebracht naar de kas.

Ziekten en plagen van Gaillardia

De plant kan worden aangevallen door insecten zoals de vlinderluis en witte vlieg. Met behulp van chemische middelen "Actellic" of "Decis" kunt u ze verwijderen. Instructies voor medicijnen zullen u vertellen hoe het moet. Er is ook een risico op ziekte met onjuiste verzorging van de plant. Dergelijke manifestaties bekend bij tuinders als rot grijs, echte meeldauw, witte roest, vlekken zijn het resultaat van de penetratie van schimmelinfecties. Ze bestrijden deze ziekten met behulp van fungiciden, waaronder: Bordeaux-mengsel, colloïdale zwavel, Hom, Oksihom. Witte roest wordt goed weerstaan ​​door het medicijn "Skor".

Periode na bloei van Gaillardia-zaadverzamelings- en overwinteringsplanten

Gaillardia Arizona San Arizona Zon in landschapsontwerp photo mixborder

Om niet te blijven zonder Gailardia-zaden, is het noodzakelijk om een ​​kleine hoeveelheid verwelkte bloemen achter te laten vóór het begin van de herfst, direct op de plant. Zodat de zaden niet afbrokkelen, worden de koppen van verdorde bloemen met gaas gebonden. Als dit niet gebeurt, zullen de rijpe zaden in de grond vallen en het volgende jaar ontkiemen. Zal alleen de zaailingen uitdunnen en overplanten naar een andere plaats. Tot onze spijt hebben de zaden geen informatie over de raskenmerken van de ouders, als je hybride vorm groeit.

Wat overwinterende planten betreft, zijn er enkele nuances hier. Als de plant jong is, moet de eerste winter op verantwoorde wijze worden ingenomen. Om dit te doen, snijdt u alle bladeren op de grond, bedek deze plaats met vuren bladeren en droog gebladerte. Daaropvolgende winters zullen de plant overbrengen zonder onderdak. Dit geldt niet voor regio's die te kampen hebben met weinig sneeuw en koude winters, waar het toch nodig is om de planten te verwarmen.

Gaillardia prachtige Gaillardia pulchella

Gaillardia beautiful Lorentzian of Lorenzian Lorentz Plant en verzorg foto's in de tuin

Geldt voor eenjarige planten. Tijdens het vegetatieproces wordt een struik met een pluizige, uitgestrekte vorm gevormd. Op dunne steeltjes verschijnen bloemmandjes met een diameter van 7 cm .De tongvormige bloembladen veranderen van kleur aan de onderkant van het voetstuk naar rood aan het einde van het bloemblad. Buisvormige bloembladen hebben een roodbruine kleur.

Gaillardia mooi inherent aan de volgende variëteiten:

 1. Picta schilderde - de eigenaar van badstof en semi-dubbele helderrode of tweekleurige bloeiwijzen.
 2. Lorenz - verschilt van de rest in de grootte van een badstof bolvormige bloeiwijze bestaande uit buisvormige bloembladen van gele of geel-rode tint van trechtervorm. De meest populaire soorten Gailardii.

Grade "Yellow Plume" met badstof manden in de vorm van een bal, bestaande uit buisvormige gele bloembladen,
De variëteit "Rode pluim" vertegenwoordigt dezelfde badstof manden, alleen de kleur van de buisvormige bloembladen is Terracotta.

Bloem gaillardia lollipup tweekleurige foto in de tuin Planten en verzorgen

Naast deze variëteiten genieten de volgende rassen dezelfde populariteit: "Dzhayeti" en "Lopipus". Maar de verscheidenheid jaarlijkse Gaillardia saaie tanden (Gaillardia amblyodon) is een zeldzaam exemplaar in de voorsteden.

Gaillardia varkenshaar Gaillardia aristata aka Gaillardia grandiflora grandiflora Gaillardia grandiflora

Gaillardia grandiflora Gaillardia aristata 'Gallo Red' foto's in de tuin

Is een vaste plant, geroot vanuit het Noord-Amerikaanse continent. De stengels onderscheiden zich door hun rechtheid met een lichte buiging in het onderste deel, die dicht behaard zijn. Wat de hoogte betreft, kan deze variëren van 30 tot 75 cm .De vorm van het blad is langwerpig (lancetvormig of ovaal), waarvan de rand massief of gekarteld kan zijn. Het blad is volledig getrimd.

Onderblad - gesteeld, terwijl de stengel - sedentair. De diameter van sommige bloeiwijzen kan oplopen tot 12 cm., Rieten bloembladen zijn bont, helder met tinten geel en rood. Geel-rode kleur is typisch voor buisvormige bloembladen.
De eerste bloemen verschijnen in juni. Gylardia is gekweekt sinds 1812. De gecombineerde naam van dit type bloem is Gailardia grandiflora (Latijnse Gaillardia grandiflora).

Gaillardia dwerg grootbloemige variëteit van Gaillardia Fanfare fanfare Gaillardia spitse teelt

De meest populaire soorten zijn:

Varral Flame-variëteit - met rode rietblaadjes omlijst met een gele rand,
Dazzer variëteit, donkerrode rietblaadjes van de plant aan de basis aan het eind veranderen in een gele kleur,
De Mandarijn-variëteit verschilt van de anderen in een rijke rood-gele tint van een rietblaadje.

Gaillardia hybride Gaillardia hybrida

Komt voor bij het oversteken van Gailardia mooi met zijn andere variëteiten. De hoogte van de scheut van de hybride Gaillardia bereikt 80 cm, de bloei wordt waargenomen van juni tot augustus - een maand. Bloeiwijzen kunnen zowel eenvoudig als semi-dubbel en badstof zijn, waarvan de kleur in het bereik van rood-geelbruine tinten ligt.
De meest voorkomende soorten Gylardia-hybriden:

Gaillardia Red Arizona Red Shades Arizona Red Shades

Gaillardia Arizona Rode tinten Arizona Rode tinten Gaillardia-foto's in de tuin

Verschilt planthoogte, die 50-60 cm kan bereiken, en geel-gouden schaduw van een bloem. Buisvormige bloemen zijn donker tot donkergeel.

Gaillardia Primavera landing en verzorging foto's bloeiende Gaillardia ondermaatse vaste plant

De ondermaatse dwerg, waarvan de hoogte zeer zelden groter is dan 25 cm. Het onderscheidende kenmerk is dat een socket kan vormen tot 6-8 steeltjes. De diameter van de bloemenmand bereikt tegelijkertijd 12 cm.

Botanische beschrijving

Gaillardia behoort tot het geslacht met dezelfde naam (Gaillardia) en bevat slechts 25 soorten. De planten kregen hun naam onder de naam Gaill Harstonnau - een lid van de Academie van Wetenschappen in Parijs, die de beschermheilige van de botanische samenleving was. Oorspronkelijk zijn ze allemaal afkomstig uit verschillende regio's van Amerika, ze groeien zowel in de noordelijke staten als op het zuidelijk halfrond. Planten meestal meerjarig.


Gaylardii in de natuur

In eerste instantie vormen ze een basale rozet van eenvoudige, iets langwerpige bladeren. Stelen verschijnen later en er bloeien talloze manden op. Een karakteristiek kenmerk is een sterke beharing: zowel de bladeren als de scheuten zijn bedekt met tal van ruwe, zelfs harde haren.

De bloemen van verschillende soorten en variëteiten van gallardi lijken op het eerste gezicht nogal op elkaar, maar als je goed kijkt, wat een verscheidenheid aan tinten en tonen! Geel en goud, rood, paars en bruin, dat overgaat van de ene kleur naar de andere! In sommige zijn de bloemblaadjes helemaal rood en de gouden rand loopt alleen op de punt, de basis van de bloembladen is aan de andere uiteinden lichtrood, vervolgens verandert de kleur in een diep geel en in het derde worden de rietbloemen gekruld met een kruidnagel met gevoelige tanden.


Een verscheidenheid aan kleuren gaylardii

Groeiende gaylardii

De eerste dressing wordt gegeven tijdens de ontluikende planten, de tweede - op bloeiperiode, de derde keer dat ze in augustus worden bevrucht, zodat er een maand overblijft tot de eerste nachtvorst optreedt.


Gaillardia - felle zon

Vermenigvuldiging van vele jaren van gierigheid

Meerjarige gaylardii vermeerderd door zaad en vegetatieve middelen - deling en enten. Het makkelijkste is om een ​​oude struik op te graven en deze in verschillende delen te verdelen. Dit kan in de lente worden gedaan, zodra de eerste scheuten verschijnen, of in augustus-september. Nieuwe delenki moeten groot genoeg zijn, anders zullen ze heel langzaam groeien.

In de volgende video ziet u de deling en transplantatie van Gailardia Bush.


Een plant planten

Teelt in vollegrondstruik gaillardia overblijvend, planten en verzorgen kost niet veel moeite, maar u moet bepaalde voorwaarden kennen en naleven. Omdat deze vaste plant licht nodig heeft, moet de beplanting worden uitgevoerd in goed verlichte, niet-gearceerde gebieden. Gaillardii is geschikt voor elke gekweekte lichte grond, u hoeft alleen vuil met een hoge zuurgraad en vochtigheid te vermijden.

Plantenbussen geproduceerd op een afstand van 30-35 cm van elkaar, voor de pracht van de compositie die moet worden geplant in het gat voor 2-4 planten. Bij het planten van gaylardiyu moeten bemesten, zet in het gat humus, hout as, compost en complexe minerale meststoffen (in het tempo van 35-40 g per emmer water). Geplant struikgewas wordt aanbevolen om overvloedig te gieten.

Tip: zware, humusrijke, natte bodems zijn niet geschikt voor het kweken van gaillardia.

Gailardia Care

Zorg voor vaste planten is om tijdig water te geven, te binden en onderdak te bieden voor de strenge winter.
Gaillardia is een droogteresistente plant, heeft een matige waterbehoefte nodig en verdraagt ​​warme, droge periodes.

Hoge meerjarige variëteiten hebben een kousenband of andere ondersteuning nodig, anders kan de struik uit elkaar vallen op de grond. Als rekwisieten twijgen of stengels van andere planten gebruiken, geplant naast gaillardia, bijvoorbeeld irissen, waarin bloemstelen resistent zijn, zelfs bij winderig weer.

Gaillardia is vrij vorstbestendig, verdraagt ​​goede overwintering, maar op de drempel van vrij lage temperaturen bevelen deskundigen aan het te bedekken met gevallen bladeren of vuren.

Meststof en gailardia voeding

Vaste planten moeten drie keer per seizoen worden gevoed: aan het begin van de ontluikende fase, in de zomer tijdens de periode van actieve bloei (juli-augustus) en aan het einde van de herfst na het volledig zagen van de steel (eind september - begin oktober) drie tot vier weken voor de eerste nachtvorst. Minerale complexe meststoffen bedoeld voor bloeiende planten, compost, humus moeten onder de struiken worden aangebracht.

Plantengroei

Gaillardia kan, zoals vele andere vaste planten, op twee manieren fokken:

 • zaden,
 • vegetatief - divisie moederlijke struik.

De gemakkelijkste manier om overblijvende gaylardii te kweken - maternale bushdivisie. Deze methode is geschikt voor weelderige oude struiken, omdat gallardia vrij langzaam groeit. Het wordt aanbevolen om struiken te scheiden in de lente (in april) of in de herfst na het volledig trimmen van steeltjes. De putjes vóór de transplantatie moeten overvloedig worden bevochtigd, humus maken.

Overjarige gaillardia reproduceert actief door zelf te zaaien, maar tegelijkertijd kan de kleur van nieuwe planten aanzienlijk verschillen van die van de moeder.

Voor gecontroleerd fokken van gaylardii zaden следует осенью оставить несколько цветоносов для созревания семенного материала, потом собрать семена в отдельный пакетик, просушить их и высеять весной в специально отведенное место. Не следует заделывать семена в почву глубже, чем на 0,5-1 см, они могут не прорости. Засеянный участок нужно обильно полить и накрыть агроволокном или пленкой для создания парникового эффекта. Первые всходы появляются на 11-12 день. Пикируют рассаду в фазе 2-3 настоящих листьев. De volwassen zaailingen worden geplant in de volle grond op een vaste plaats in de herfst voor de winter of de volgende lente. Deze planten zullen pas in het tweede jaar bloeien.

Rassen en soorten gaillardia: foto
 • Astra alpenhoen: teelt en verzorging in de volle grond
 • Garden Oxygen: soorten en functies van de teelt
 • Hoe rozen te laten ontkiemen van een boeket, of een betaalbaar wonder in je tuin
 • Groeiend zeeproos in het open veld. Alles over de zorg en het gebruik van cultuur in landschapsontwerp

Ze schrijven samen met Nivyannik en kamille, maar Nivyannik is kamille slechts de tweede naam.

Dit zijn verschillende planten, het wordt in de volksmond de kamille nivyanik genoemd

Bekijk de video: Joseph Pepino - Le Chanteur HD (September 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send