Algemene informatie

Vleeskuiken Cobb 500 - een bron van heerlijk vlees zonder gedoe

Pin
Send
Share
Send
Send


Kippenvlees geniet onveranderde populariteit, dus met een rationele benadering van de keuze van vleesrassen voor kippen, kan vleeskuikenfokkerij een behoorlijk winstgevende bezigheid zijn. Een mooie optie is Cobb 500 slachtkuikens. Vanwege de snelle groei bij lage voerkosten is dit kruis erg populair, zowel in Rusland als in het buitenland.

In dit artikel zullen we het hebben over de beschrijving van slachtkuikens Cobb 500, hun eigenschappen, leren om te gaan met ziektes van het kruis 500. Bovendien zullen we de nuances van groeiende vleeskuiken Cobb 500-kippen thuis leren.

Beschrijving van vleeskuiken Cobb 500

Laten we beginnen met de kenmerken van kippen van cobb 500. Het verschilt van andere rassen in natuurlijke gele huidskleur, die bij consumenten constant in trek is. De vogel is nogal pretentieloos, heeft geen gespecialiseerde dure verzorging of dure voeding nodig, tegelijkertijd kan in anderhalve maand worden geslacht, waardoor het fokken van vleeskuikens een uiterst winstgevende onderneming is.

De hennen van cobb 500 zijn onderscheiden door hun enorme bouw, met grote, sterke benen. Gevederte van sneeuwwitte kleur. De nette kam en oorbellen hebben een rijke rode kleur. Het hoofd voltooit de enorme snavel.

Temperament vleeskuikens Cobb 500

Vanwege het feit dat de inhoud van slachtkuikens gericht is op het verkrijgen van de maximale hoeveelheid vlees, wordt afgeraden om Cobb 500 in een normale pluimveestal met een bereik te laten bezinken. De optimale omstandigheden voor hoge productiviteit zijn vloeronderhoud zonder te lopen of in kooien te verblijven. Wanneer de vogels in kooien worden gehouden, wordt de beweeglijkheid van de vogel scherp beperkt en daarom neemt de snelheid van gewichtstoename toe.

Ze zijn eerder flegmatisch, niet agressief, maar bij slecht onderhoud kunnen sommige jonge mensen kannibalisme hebben. De reden hiervoor kan een te grote helderheid van de verlichting zijn, of niet voldoende volledige voeding. In aanwezigheid van deze factoren kunnen individuele kuikens zwakkere stamleden tot de dood toe bejubelen.

Kippenkuikens Cobb 500 in de pen

Cross Cobb 500 kan zowel op een kleine boerderij als in omstandigheden van grote pluimveebedrijven worden onderhouden. Bij het fokken van pluimvee in een deeltijdboerderij moet worden opgemerkt dat de kuikens in de eerste levensdagen intense hitte en licht nodig hebben. Voor een goede gewichtstoename moeten kuikens vaak pikken op voedsel, wat in het donker niet mogelijk is, dus de eerste 14 dagen van dekking moeten rond de klok zijn.

Na deze periode wordt "lichte dag" teruggebracht tot 18 uur. De temperatuur in het huis moet in het bereik van 27-32 graden zijn. De ruimte moet goed geventileerd zijn, maar zonder tocht, die schadelijk is voor kuikens. Er moet speciale aandacht worden besteed aan de netheid van de kamer om het vóórkomen van kippen te voorkomen, dus voordat een nieuwe partij jonge dieren wordt afgezet, moet de pluimveestal algemeen worden gereinigd, de muren en het plafond worden witgekalkt, het afval worden vervangen en de voeders en bak zorgvuldig worden gewassen.

Gewichtskarakteristieken van het kruis

Een van de verschillen in onderlinge uniformiteit. Dat wil zeggen dat al het vee bij het bereiken van een bepaalde leeftijd ongeveer dezelfde massa heeft. Al een maand duurt het gewicht van de kuikens 2 kg, en anderhalve vogels wegen gemiddeld 2500-2600, en in 56 dagen is het gewicht van de vogel meer dan 3 kg.

Echter, bij het bereiken van de leeftijd van 80 dagen, is de groeisnelheid aanzienlijk verminderd, daarom varieert de meest gunstige periode voor slachtkippen van dit kruis ongeveer 40-60 dagen, hoewel het slachten van jongvee kan worden gedaan na 30 dagen vanaf het moment van geboorte.

Eierproductie ras

Het kruis werd gefokt door kruising van rassen zoals Cornish-kippen en Plymouthrocks. Naast de twee hoofdvariëteiten werden verschillende andere soorten kippen gebruikt om de Cobb 500-hybride te produceren. Als gevolg hiervan onderscheidt het resulterende kruis zich door een uitstekend gewicht in de eerste levensweken, wat aanzienlijke besparingen in het onderhoud van pluimvee mogelijk maakt.

Het vlees zelf heeft een aangename smaak, ideaal voor dieetvoeding. Eigenlijk, dankzij de moeizame overtocht om een ​​vleesras te krijgen, werd een uitstekende vleeskuiken gefokt, die, natuurlijk, waarschijnlijk zal worden geboren zoals elke vogel, maar het is zinloos om te hopen op een hoge mate van eiproductie. In het beste geval is het aantal eieren van minder dan één vrouw gelijk aan 2-3 stuks per week.

In tegenstelling tot de eierrassen van kippen, beginnen broilers vrij laat, niet eerder dan de leeftijd van 7 maanden.

Cobb 500 Catering Service

Teelt en teelt van Tsjechische slachtkuikens thuis

Voor het fokken van Tsjechische slachtkuikens gebruikte Cobb 500 traditioneel twee methoden.

 1. Aankoop van broedeieren bij grote pluimveebedrijven.
 2. Koop dagelijks jonge aandelen.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd om te weten:

Hoe en wat om vleeskuikens te voeren vanaf de eerste dagen van het leven.

Hoe te kiezen en voer maken voor slachtkuikens.

Er zijn verschillende redenen waarom het fokken van deze variëteit van kippen op de traditionele manier niet mogelijk is.

 1. Zoals de meeste slachtkuikens is de Cobb 500 een kruising, met andere woorden een hybride van het mixen van verschillende rassen. Kwaliteiten verkregen als gevolg van het mengen van gesteente worden niet geërfd.
 2. Vanwege het slecht uitgedrukte moederinstinct zijn kippen van deze soort niet in staat om hun nakomelingen te broeden en groot te brengen.

Natuurlijk zullen de kosten van het broeden van eieren lager zijn, maar als je reeds geboren kuikens koopt, kun je duidelijk kwaliteitsindicatoren zien, vooral omdat de jonge Cobb 500 een hoog niveau van overleving heeft in verband met een van de voordelen van het fokken van dit kruis.

De belangrijkste factoren om te overwegen bij het fokken van Cobb 500-kuikens.

 1. Voorwaarden voor detentie. Aangezien het resultaat van groeiende slachtkuikens vlees is, moeten de woonomstandigheden bijdragen tot de vroegste gewichtstoename. Bij overmatige activiteit van jongvee zullen de indicatoren voor gewichtstoename lager zijn, waardoor de winstgevendheid van de fokkerij van pluimvee vermindert.
 2. Temperatuur modus. Vogels tolereren geen benauwdheid, tocht, te hoge of lage temperaturen. Als de kippen op één plek in de directe omgeving van de verwarming staan, betekent dit dat de kuikens onvoldoende temperatuur hebben. Wanneer de temperatuur te hoog is, worden kuikens slaperig, verliezen hun eetlust, lijden aan hitte, dus de aanbevolen temperatuur voor vogels moet in het bereik van 30 graden liggen, de toegestane fluctuaties zijn van 27 tot 33.
 3. Lichtmodus. In de eerste 14 dagen van het leven, is het noodzakelijk om dag en nacht verlichting te organiseren, waarna het mogelijk is om de uren van lichttoevoer te verminderen.
 4. Volledige voeding. De aanwezigheid van vitamines, sporenelementen en minerale additieven in het voer voor kuikens is verplicht. Voedsel moet voldoende zijn verrijkt met eiwitten.
 5. Naleving van de netheid in de kamer waar zijn de Broller-kippen. Ondanks het feit dat deze slachtkuikens minder vatbaar zijn voor infecties en ziekten dan andere soorten kippen, kan het niet naleven van reinheid leiden tot morbiditeit tot de dood van een aanzienlijk deel van de bevolking.

Om de baby's te voeden, kun je kant-en-klare commerciële feed PK-5 gebruiken voor de jeugd, je kunt ook thuis eten bereiden. Bij het zelf bereiden van voedsel moet worden opgemerkt dat greens, kleine schelpen, krijt moeten worden toegevoegd aan het voedingsmengsel.

Kippen volwassen slachtkuikens Cobb 500

In het begin kunnen kippen een gekookt ei, kwark krijgen. Voer de eerste dagen moet gemakkelijk verteerbaar zijn, rekening houdend met de kenmerken van het onvolgroeide spijsverteringsstelsel. Met de toevoeging van graangewassen aan het dieet, moet in gedachten worden gehouden dat wanneer het tarwegehalte in voedsel hoog is, de kaliumabsorptie met fosfor daalt, wat een aanvullende aanvulling vereist.

Voer de kippen moet veel en vaak zijn. In de eerste levensweek worden de kuikens 7-8 keer per dag gevoerd, waardoor het aantal voedingen elke volgende week met twee wordt verminderd, totdat de vogel een maand oud wordt, wanneer voedsel twee keer per dag kan worden gegeven - 's ochtends en' s avonds.

Ziekte Kruis

Cobb 500s hebben een lage gevoeligheid voor ziekten en een goede overlevingskans, maar ze kunnen ook vatbaar zijn voor verschillende ziekten, meestal met gevolgen voor kippen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende ziekten die slachtkuikens kunnen ondergaan.

 1. Dyspepsie. Meestal wordt de ziekte veroorzaakt door te laat of ongeschikt door leeftijdsvoeding, die de kuikens niet kunnen verteren vanwege een onvoldoende ontwikkeld spijsverteringsstelsel en het ontbreken van noodzakelijke enzymen. De ziekte treft kippen tijdens de eerste keer na de geboorte. Dyspepsie veroorzaakt ernstige vergiftiging van het lichaam, die zich manifesteert in de vorm van witte of gele vloeibare uitwerpselen met onverteerde voedseldeeltjes tegen de achtergrond van zwakte en gebrek aan eetlust.
 2. Bronchopneumonie. Kan optreden op de achtergrond van onderkoeling. U kunt de ernst van de ademhaling bepalen met een open bek, piepend ademhalen, de nek strekken. De behandeling moet worden voorgeschreven door een dierenarts, anders is de dood van een zieke vogel mogelijk.
 3. De ziekte van Marek. De incidentie van zijn slachtkuikens kan oplopen tot 85%. Symptomen zijn onder meer kreupelheid, hangende vleugels en staart, verdraaien van de nek en soms een volledige of gedeeltelijke visuele handicap. Een nauwkeurige diagnose kan alleen worden gemaakt door een dierenarts.
 4. Beriberi. Vanwege de snelle groei kan het gebrek aan vitamines bij vleeskuikens veel acuter worden gevoeld dan bij niet-vleesrassende kippen. Om beriberi te voorkomen, moet het dieet van pluimvee worden verrijkt met extra vitamines bij het voederen van vogels met niet-gespecialiseerde voeders, waarbij de samenstelling al de vereiste hoeveelheid noodzakelijke stoffen bevat.
 5. Enteritis. Ontsteking van het maagdarmkanaal. Kuikens van jonge leeftijd worden blootgesteld, de behandeling wordt uitgevoerd met preparaten van antibacterieel werkingsspectrum.
 6. Aspergillose. Een ziekte veroorzaakt door een schimmel beïnvloedt de luchtwegen. Aspergillose komt in de regel in strijd met de detentievoorwaarden voor, wat bijdraagt ​​aan de voortplanting van de schimmel.
 7. Salmonellosis. Een ziekte die gevaarlijk is, niet alleen voor kippen, maar ook voor mensen. In het geval van een infectie met salmonellose kunnen zieke dieren worden geslacht zonder voedsel.

Sterke en zwakke punten

Samenvattend kunnen we de volgende voordelen van het Cobb 500-kruis onderscheiden.

 1. Snelle gewichtstoename in een extreem korte tijd, waardoor het slachten van slachtkuikens vanaf 30 dagen oud mogelijk is.
 2. Gele huidpigmentatie.
 3. Lage voerkosten.
 4. Hoge overlevingsfactor.
 5. Geschikt voor fokken in grote pluimveebedrijven en voor kleine boerderijen.
 6. Lage gevoeligheid voor veel voorkomende kippenziekten.
 7. De uniformiteit van individuen van dezelfde leeftijd van beide geslachten.

De nadelen van slachtkuikens van deze soort zijn onder meer het gebrek aan de mogelijkheid om op een traditionele manier te fokken voor vogels en koude intolerantie, wat het energieverbruik in het groeiproces in sommige regio's in zwaardere klimaatzones aanzienlijk verhoogt.

Cobb 500 slachtkuikens in de frisse lucht

Uiterlijk, productiviteit en foto's

Kruising gemakkelijk te onderscheiden van andere kippenrassen. Cobb 500 heeft een enorm lichaam met hoge, krachtige benen. Het borstgedeelte vormt het grootste deel van het lichaam. De hals is van gemiddelde lengte, sterk. Hoofd netjes met een breed voorhoofd. Het is versierd met rode kam en dezelfde oorbellen.

Grote snavel. Het verenpak is dik, dicht, volledig wit. De vleugels zijn klein, grenzend aan het lichaam. Hanen hebben een kleine gebogen staart. Kippen hebben bijna geen staart.

Temperament Cobb 500

Hanen en kippen van het ras kunnen niet agressief worden genoemd. Ze zijn vrij kalm in de leefomstandigheden, zelden zonder de noodzaak om gevechten en lawaai te veroorzaken. Gevallen van kannibalisme met ontoereikende voeding worden beschouwd als de belangrijkste tekortkoming van de natuur. Met name een dergelijke zonde lijdt jonge mensen met een tekort aan eiwitten en calcium.

Cobb 500 is kalm genoeg in de leefomstandigheden, waarbij onnodig onnodige gevechten en lawaai worden opgeworpen.

In de regel lijden zwakkere stamleden, dus het dieet en gedrag moeten worden gecontroleerd.

Basisregels voor zorg en onderhoud

Kebb 500 is gemakkelijk te onderhouden, omdat individuen niet pretentieus zijn en vleesveredeling zijn eigen nuances heeft. Kippenmestkuikens wordt niet aanbevolen om in ruime behuizingen te worden geplaatst.. Ze hoeven niet te wandelen organiseren, hoeven niet uit te rusten en hebben geen straatpen.

Praktische methode om zacht beddengoed te houden. Kleine behuizingen vallen rijkelijk in slaap in chips, zaagsel, turf, geplette maïsstengels en kolven. In de zomer is de dikte van het nest gericht op 5 cm, in de winter is het nodig om de vloer tot 15 cm te vergroten. Cobb 500-kippen leven gemakkelijk in krappe omstandigheden. Per 1 vierkante meter kan dit maximaal 20 doelen zijn. Vaak geoefend scheiding door geslacht.

Maar meestal worden de rascellen gebruikt. Ze kunnen de vogels snel tot de gewenste massa inhalen en hebben slechts een lichte laag strooisel nodig. De ruimte in het vogelhuis met kooien wordt rationeler en economischer besteed, schoonmaken is gemakkelijker. Bovendien is het handiger om de gezondheid van het vee te controleren.

Slachtkuikens Cobb 500 bevatten op zacht beddengoed of op het rooster.

Binnenshuis met een openluchtkooi of kooien moet een goede ventilatie (maar geen tocht) zijn. Windows hoeft niet per dag 16-18 uur per dag voldoende kunstlicht te zijn. Er is licht nodig zodat vogels gemakkelijk naar voedsel kunnen zoeken, goed kunnen eten en sneller kunnen groeien. Luchttemperatuur - 28-30C hitte.

Gebrek aan lopen elimineert ook de noodzaak voor asbaden - het aantal parasitaire dragers in de omgeving is minimaal. Zand kan op de vloer van de kooi worden gegooid of een kooi met open lucht in het nest, en dit zal voldoende zijn.

Voederhouder Cobb 500

Om een ​​goed gewicht te krijgen, moet u beslissen wat de Cobb 500-veestapel te voeren.Een goede voeding is erg belangrijk, niet alleen voor gewichtstoename, maar ook voor de preventie van infectieziekten. Voedsel en water worden altijd aangeboden in een enigszins warme vorm - koude die slecht worden verteerd.

Tieners voor de slacht en hanen voor de fokkerij worden gevoed met een nadruk op eiwit.

Vroeger kregen vleeskuikens gehakte eieren, licht droge kwark, geweekte haver en gierst en geplette tarwe. Korrels worden vooraf gereinigd van kaf. Graangewassen moeten nat zijn, maar zonder overtollig vocht. Voeg met 9 dagen in het dieet gekookt en gehakt visafval toe, voer.

Vanaf de 14e dag gebruiken ze gekookte aardappelen, wortels, gehakte groen (peterselie, bladsla), toppen, gras (klaver, jonge brandnetel) en yoghurt. Tieners voor de slacht en hanen voor de fokkerij worden gevoed met een nadruk op eiwit. Lagen hebben meer greens, groenten en granen nodig.

Op elke leeftijd is het handig om schaalrotspoeder, eierschalen en krijt toe te voegen om de calciumreserves aan te vullen. Vitaminen kunnen apart worden toegediend, maar het verdient de voorkeur om de droge mengvoeder PK-5 te gebruiken, die zorgt voor de aanwezigheid van de nodige sporenelementen.

Voor het vetmesten van vleeskuikens Cobb 500, verdient het de voorkeur droog voer PC-5 te gebruiken.

PC-5 wordt gemengd met graanbrij, zuivel- en plantaardige producten, vis, vleesafval, vlees- en beendermeel, de bovengenoemde additieven. Zo'n complex in de feeder zorgt ervoor dat kuikens gezond blijven en spiermassa krijgen met hoge snelheid met een minimum aan vet.

Het is belangrijk. Bij het invoeren van droog voer, moet de hoeveelheid water in het kippenhok verhoogd worden om problemen met de spijsvertering te voorkomen.

In de winter worden de groenten gedroogd en op de gebruikelijke manier gedrenkt. Het gras wordt geoogst in de vorm van meel of bezems, die dan worden gestoomd en aan vogels worden gegeven. Soms is het nuttig om braadkippen aardappel te laten schillen zonder vuil. Troggen moeten regelmatig worden gewassen, het eten bij elke receptie is vers. Maaltijden - 3-4 per dag.

Thuis kweken en fokken

Thuis kweken De Cobb 500 kan op twee manieren worden uitgevoerd: van jongvee of broedeieren. De keuze hangt af van de mogelijkheden en wensen van een bepaalde boer.

Vleeskuikens Cobb 500 komen uit broedeieren.

Kuikens gemakkelijker te kopen bij particuliere fokkers. Eieren zijn goedkoper voor bulkaankopen bij pluimveebedrijven. De kosten van het incubatiemateriaal zijn lager. Maar veel mensen kopen jonge dieren liever, omdat ze duidelijk de snelheid van gewichtstoename en daarmee de gezondheid laten zien. Kuikens transporteren gemakkelijk, passen zich snel aan de nieuwe locatie aan.

Met verdere reproductie van het ei is het beter om terug te trekken, voor verpleging om de incubator te gebruiken. Vleeskuikens zijn slecht, maternaal instinct neigt naar nul. Bovendien zullen eieren en baby's waarschijnlijk in nauwere nabijheid worden verpletterd.

Hanen met kippen worden vaak apart gehouden, waarbij individuele personen uitsluitend worden gekoppeld om te paren. Om hun productiviteit te verhogen, nemen sommige fokkers sperma van mannen en maken ze kunstmatig wijfjes. Technologieprocedures zijn te vinden bij dierenartsen.

Kuikens transporteren gemakkelijk, passen zich snel aan de nieuwe locatie aan.

In de incubator worden de eieren horizontaal geplaatst of omgekeerd met een stomp uiteinde. De temperatuur gedurende 21 dagen wordt op 37-38C gehouden. Ventilatie moet aanwezig zijn, maar zonder tocht en luchtkoeling.

2 weken na het uitkomen worden baby's dag en nacht op 30 ° C gehouden. Licht zou kuikens niet moeten verblinden. Vanaf 15 dagen wordt de lichte dag teruggebracht tot 18 uur. Het nest verandert regelmatig.

Het is belangrijk. Грязная подстилка – опасный источник инфекционных заболеваний.

Чем болеют Кобб 500

Гибрид Кобб 500 ценится за хорошую сопротивляемость болезням.

Но, при нарушении правил содержания, и они могут быть подвержены заболеваниям:

  Авитаминозы - komt voor bij afwezigheid van toevoegingsmiddelen met vitaminen en mineralen, voedingsdeficiëntie. Het gebruik van speciaal voer op de tafel met dagelijkse normen zal de beste preventie zijn.

Kippen kunnen lijden aan avitaminose, aspergillose, salmonellose.

 • aspergillose - schimmelinfectie van de luchtwegen. Komt voor als het wordt bewaard in vuil, koude, hoge luchtvochtigheid. Het wordt behandeld met geschikte medicijnen onder toezicht van een dierenarts.
 • De ziekte van Marek - gemanifesteerd door slappe vleugels, staart, slap, visusstoornis, verlies van oriëntatie in de ruimte en verdraaien van de nek. Alleen een dierenarts kan een juiste diagnose stellen en een behandeling voorschrijven.
 • Bronchiale longontsteking - Het resultaat van verkoudheden bij lage temperaturen. Kan worden geïdentificeerd door zware ademhaling, piepende ademhaling. De vogel begint de nek te trekken, opent de snavel in een poging om te ademen. De behandeling wordt uitgevoerd met antibiotica onder strikt toezicht van een dierenarts.
 • indigestie - vergiftiging die optreedt in het geval van verzuurde, verwende, ongeschikte voeders. Hoofdzakelijk waargenomen bij pasgeboren kippen met een zwak spijsverteringsstelsel. De eerste symptomen zijn geelachtige of witte mest met vloeibare consistentie, onverteerde stukken voedsel, zwakheid, weigering om te eten zijn mogelijk. Veterinaire interventie is vereist, drink veel glucose.
 • salmonellose - deze infectie is zeldzaam bij slachtkuikens, maar er zijn gevallen. De nederlaag van een individu leidt vaak tot een epidemie van alle dieren. Zieke vogels worden gedood zonder te eten, omdat salmonellose kan worden overgedragen op mensen.
 • enteritis - ontsteking van de maag en darmen. Het gebeurt bij kippen in de eerste dagen van het leven. Behandeling met antibacteriële geneesmiddelen.
 • Voordat de kippen in het huis worden afgezet, moet deze worden gedesinfecteerd.

  De beste preventie van deze pathologieën is de naleving van sanitaire voorzieningen in relatie tot het huis en het voer. Voordat een nieuwe kudde wordt afgezet, moeten de kooien en behuizingen worden gedesinfecteerd, moeten de voederbakken grondig worden gewassen en gedroogd, moet het strooisel worden vervangen.

  Voor- en nadelen

  Dit ras wordt gewaardeerd om de volgende eigenschappen:

  • snelle spieraanwinst, als resultaat, korte voeding en lage kosten van cultivatie,
  • relatief sterke immuniteit
  • klaar om te worden geslacht op de leeftijd van 30 dagen
  • kuiken overlevingspercentage tot 97%
  • homogeniteit van personen van dezelfde leeftijd,
  • de mogelijkheid om te fokken op grote pluimveebedrijven en kleine boerderijen.

  Dit ras is niet zonder nadelen. Het nadeel is de onmogelijkheid van het fokken van slachtkuikens op de gebruikelijke, traditionele manier. Geïncubeerde eieren of diurnal young mogen alleen bij fokkers worden gekocht. Het feit is dat COBB 500-vleeskuikens, als een kruislings ras van kippen, niet in staat zijn om door te geven aan de kenmerken van het nageslacht verkregen van de ouderrassen als gevolg van kruisingen. Bovendien heeft de Klush een zeer zwak nasi-instinct. Een ander nadeel is de warmte-liefhebbende aard van het ras, dus in het proces van het kweken van een heleboel middelen gaan om de gewenste temperatuur modus van het huis te behouden.

  temperatuur

  De tweede belangrijkste voorwaarde voor de juiste inhoud is de optimale temperatuur. Vleeskuikens vereisen een constant hoge luchttemperatuur, tolereren geen onderkoeling, een scherp temperatuurverschil. Het is ook onacceptabel om tocht in huis te laten. In dit geval moet de ruimte zijn uitgerust met een ventilatiesysteem om achterblijven en stofvorming te voorkomen.

  Idealiter zou de temperatuur in het bereik van + 27-33 ° C moeten liggen. Bij lage snelheden zullen kippen zich verzamelen en bij de kachel kruipen. Maar de temperaturen boven de norm zullen ook geen voordelen opleveren - de vogels zullen hun eetlust verliezen, ze zullen apathisch worden. Elektrische kachels of infraroodlampen kunnen worden gebruikt om het huis te verwarmen.

  Lichtmodus

  Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 2 weken, moet de verlichting in huis ongeveer de klok rond zijn. Feit is dat op dit moment de vogel actief voedsel consumeert, omdat het niet mogelijk is om licht te voeren, wat als gevolg een negatieve invloed heeft op de gewichtstoename. Na 14 dagen kunt u de duur van de daglichttijd geleidelijk verminderen, waardoor deze 18 uur wordt. Het is raadzaam om rode lampen te gebruiken.

  Voedsel moet in voldoende hoeveelheid en in evenwicht zijn. Voeg zeker vitamines en mineralencomplexen toe aan het dieet. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat porties constant toenemen in overeenstemming met de groeiende behoeften van snelgroeiende vogels. Om fouten in de voorbereiding van het dieet te voorkomen en tijd te besparen, kunt u kant-en-klare hoogwaardige mengvoeders kopen, waarvan de samenstelling al is geselecteerd op basis van de behoeften van vleeskuikenrassen. Deze feeds zijn verdeeld in verschillende groepen voor verschillende leeftijden van vogels:

  1. "Prestart". Vanaf de eerste dag van het leven gedurende 5 dagen. Tot 15 g voer is vereist per persoon per dag.
  2. "Start". Gebruikt op de leeftijd van 6-18 dagen. Dagelijkse voerconsumptie is 25-90 g, afhankelijk van de leeftijd.
  3. "Mesten". Het wordt toegepast van 19 tot 37 dagen. Dagelijkse consumptie neemt toe tot 100-130 g.
  4. "Finish." Vanaf 38 dagen vóór de slacht. In dit stadium is de dagelijkse behoefte aan voer 160-170 g.

  Voor regulatorische gewichtstoename is het volgen van een strikt voedingsschema. Het is ook noodzakelijk om constante toegang te bieden tot schoon, warm water. Het aantal voedingen is afhankelijk van de leeftijd. In de eerste week krijgen kippen 8 keer voer en daarna wordt het aantal voedingen elke week gehalveerd, waardoor ze geleidelijk aan 4 maaltijden per dag krijgen. Deze routine wordt gehandhaafd tot het slachten.

  zuiverheid Compliance

  Handhaving van de hygiëne in het huis is een andere voorwaarde voor het houden van de vogel. Na de verkoop van een partij slachtkuikens, moet het huis grondig worden gereinigd van zwerfvuil, eventueel strooisel, strooisel. Vervolgens wordt het behandeld met desinfectieoplossingen en lucht, indien nodig, whitewash. De behandeling van het pand kan met dergelijke voorbereidingen worden uitgevoerd:

  1. "Brovadez-plus." Het kan worden gebruikt in de aanwezigheid van vogels. Voor preventieve revalidatie wordt een 0,25% -oplossing gebruikt, bij infectieziekten wordt een 2-3% -oplossing gebruikt. Geschikt voor alle oppervlakken in het huis.
  2. "Virotsid". Het kan worden gebruikt in aanwezigheid van pluimvee in het huis, veilig voor mensen en vogels, treft schimmels, schimmel, pathogene micro-organismen en virussen. Het medicijn wordt gebruikt om drinkers, voeders, cellen te reinigen.
  3. "Biodez-P." Vernietigt schimmels, micro-organismen. Het kan worden toegepast in de aanwezigheid van een vogel in de kamer. Voor preventieve behandeling wordt een 1% -oplossing gebruikt, met schimmelinfecties en tuberculose wordt de concentratie verhoogd tot 2-4%.
  Preventieve behandeling van pluimveestallen wordt aanbevolen om 2-3 keer per maand te worden uitgevoerd in de aanwezigheid van vogels. Voordat een nieuwe batch kippen wordt afgeleverd, kan een lege (!) Kamer worden behandeld met zwaveldioxide (nadat het huis eerder is afgesloten).

  Ziekten en controlemaatregelen

  Ondanks de relatief sterke gezondheid, zoals bij vleeskuikenrassen, gezondheid, kan een verscheidenheid aan COBB 500 aan bepaalde kwalen worden blootgesteld. De belangrijkste oorzaken van ziekten zijn afwijkingen van de normen voor huisvesting en verzorging, slechte sanitaire voorzieningen, slechte voedselkwaliteit en overtreding van de regels voor het voederen. Het is noodzakelijk om de conditie van de vogel dagelijks te beoordelen om de verzwakte, lethargische clichés te berekenen die op hun voeten gevallen zijn. Mogelijke rassenziekten:

  1. Dyspepsie of indigestie. Pasgeborenen zijn erg vatbaar voor deze aandoening. Vanwege het zwakke en onvolledig gevormde spijsverteringsstelsel, evenals de afwezigheid van bepaalde enzymen, zijn ze niet in staat bepaalde voedingsmiddelen te verteren. Om de ziekte te voorkomen, is het noodzakelijk om de kamer zorgvuldig voor te bereiden voor de komst van eendagskuikens, hoogwaardige voeders te kiezen, de grootte van de pellets voor pasgeborenen te controleren en gefermenteerde melkproducten in het dieet te introduceren.
  2. Beriberi. Het komt voor als gevolg van een tekort aan voedingsstoffen in het voer. Om te voorkomen dat u de porties voedsel moet volgen, moet u bij het voederen met puree bonen vitamine-minerale complexen introduceren.
  3. De ziekte van Marek. Een zeer gevaarlijke besmettelijke ziekte die het zenuwstelsel beïnvloedt. Het wordt niet behandeld, omdat bij het diagnosticeren van een vogel wordt verzonden voor de slacht en verbrand om de verspreiding van de infectie te voorkomen. Ziekten zijn vatbaar voor volwassen slachtkuikens. Links is een normaal kippenoog. Rechts is het kippenoog van een zieke Marek-ziekte. Om te voorkomen dat de eendagskuikens worden gevaccineerd, wordt een grondige verwerking van de incubator-eieren met formaldehyde uitgevoerd, voordat een nieuwe partij slachtkuikens wordt geplaatst, moet het kippenhok worden gedesinfecteerd.
  4. Salmonellosis. Het is een zeer gevaarlijke ziekte, omdat bij besmetting alle dieren worden geslacht zonder de mogelijkheid om karkassen voor voedsel te gebruiken. De enige effectieve preventieve maatregelen zijn: controle van de kwaliteit van voedsel en water, de aankoop van incubatoreieren en kippen alleen in bewezen pluimveestallen, en het onderhoud van hygiënische omstandigheden. U kunt het vaccin ook gebruiken, maar het is alleen geschikt voor bedrijven waar vaak salmonellose voorkomt.
  5. Aspergillose. Ernstige infectieuze schimmelinfectie van de luchtwegen. Joodpreparaten worden gebruikt voor de behandeling. Omdat besmette diervoeders de oorzaak van de ziekte worden, moet u de kwaliteit van de gekochte producten zorgvuldig bewaken en de opslagvoorschriften volgen.
  6. Polluroz. Bacteriële infectie die een vogel van elke leeftijd treft. Bij jonge dieren verloopt het in een acute vorm. Infectie gebeurt meestal door geïnfecteerde voeding. Antibioticatherapie (nitrofuranen, cefalosporinen, sulfonamiden) wordt gebruikt om te vechten. Bij contact met een zieke vogel is het belangrijk om te overwegen dat de ziekte gevaarlijk is voor de mens.
  7. Bronchitis. Een zeer besmettelijke virale luchtwegaandoening. Respiratoire, nephrosonefritische syndromen, evenals schade aan de voortplantingsorganen kunnen voorkomen. Het is erg belangrijk om bronchitis te onderscheiden van andere vogelziekten, omdat het klinische beeld wazig is. Wanneer besmet, wordt het huis behandeld met desinfecterende aërosolen.

  Slachtkuikens van het KOBB 500-ras hebben een betere gezondheid dan hun medestammen, dus de gevallen van infectie zijn vrij zeldzaam met alle detentievoorwaarden. De populariteit van dit ras is redelijk begrijpelijk - COBB 500 is winstgevend om op elke schaal te groeien. De vraag naar vlees van dit ras is erg hoog, en samen met de hoge smaakkenmerken en onpretentie van de klush, wordt de teelt van deze slachtkuikens een bijna win-win-optie.

  Vleeskuiken inhoud

  Nestjes worden geboren met een gewicht van 40 g en bereiken in een week een gewicht van 160 g, in een maand kunnen ze worden gebruikt. Het levend gewicht van een kip is 1,5 kg. In een maand en een half, bereikt het gewicht van een individu in normale ontwikkeling 2,8 kg. In tegenstelling tot andere vleeskuikens in andere landen, krijgt Cobb 500 een gewicht tot 2,5 maanden, maar ze houden liever dat ze binnen 30-40 dagen worden geslacht. Verschillen tussen hanen en duivinnen niet. Vogels worden bij elkaar gehouden: ze hebben dezelfde massareeks.

  Er is een hoge overlevingskans van kippen, 97%. Met goede detentieomstandigheden worden ze zelden ziek, maar ze voeren nog steeds preventieve maatregelen: ze drinken vitamines en antibiotica. Cobb 500 vlees van pluimvee is van hoge kwaliteit. Het is sappig, zacht en wordt gebruikt voor snel koken.

  Het gebrek aan cross-country is dat van individuen niet de moederkudde vormen. Ouders zijn niet in staat om de kwaliteiten die ze belichamen over te dragen aan het nageslacht. Pluimveehouderijen moeten kippen van de producent kopen om hun vee te vernieuwen.

  Cobb 500 worden in kooien bewaard. Voor gratis inhoud is dit niet geschikt. Pasgeboren kuikens worden in de fokkers geplaatst. Beslagdichtheid niet meer dan 12 hoofden per 1 m 2. Een week later zitten de kippen in andere kooien, niet meer dan 5 dieren per m 2. Individuen zijn enorm groot en groot.

  Pasgeboren kuikens zijn bestand tegen temperatuur. Voor het onderhoud van eendagskuikens wordt +33 C. aanbevolen. Sinds 2 weken begint de temperatuur te dalen. Tegen 30 dagen in de kooien mag niet hoger zijn dan 20 C. Als de slachtkuikens koud zijn, dan eten ze slecht, stoppen met gewichtstoename.

  Luchtvochtigheid in huis is 65%. Bij lage snelheden bij vogels beginnen de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen te ontsteken, tekenen van conjunctivitis worden opgemerkt. Bij verhoogde luchtvochtigheid bestaat het risico van verkoudheid. Luchten moet worden uitgevoerd in het huis, maar tocht moet niet worden toegestaan. Optimale omstandigheden voor het houden van vee zijn gemakkelijk te creëren, zowel op pluimveebedrijven als in kippenhokken.

  Vleeskooien worden schoongehouden. Was de pallets voor elke voeding. 1 keer klopt schone drinkers. De feeders worden gedesinfecteerd na elke voeding van de puree of droogvoer. Zorg ervoor dat u de versheid van de lucht bewaakt.

  Om te zorgen dat vleeskuikens goed kunnen groeien, hebben ze goede verlichting nodig. Installeer in kwekers infraroodlampen. Ze zijn niet alleen verlichting, maar ook verwarmingsapparaten. Gedurende 2 weken schakelt het licht de kuikens niet uit. Per maand verkort u de duur van de dag tot 18 uur

  Voordat ze het vee in het huis bezighouden, voeren ze volledige ontsmetting uit. Thuis wordt het kippenhok behandeld met kalk, gewassen cellen en trays. Na het gebruik van de kudde, wordt een technische pauze van 21 dagen gehandhaafd.

  Wat te eten van slachtkuikens?

  Voor het ontvangen van kippenvlees voor de korte periode krijgen ze kuikens. Een goede optie is cobb 500 vleeskuikens: thuis kweken levert goede resultaten op. Diervoeder zorgvuldig gecontroleerd. Het gebruik van traditionele diervoeders niet aanbevelen. De vogel ontwikkelt zich normaal gesproken wanneer hij de gecombineerde voeding gebruikt.

  De volgende versies worden gebruikt op pluimveestallen:

  • "Prestart" - 1-5 dagen, het volume van de portie maakt 15 g,
  • "Start" - 6-18 dagen, het dagtarief van 100 g,
  • "Mesten" - tot 37 dagen, wordt 150 g aan de kippen gegeven,
  • "Finish" - tot 40-45 dagen, de hoeveelheid voer 200 g

  Voer vee 8 keer per dag op hetzelfde tijdstip. Levering van eten wordt 's nachts uitgevoerd. Vanaf 2 weken is het aantal voedingen verminderd. Per maand worden kippen 4 keer per dag gevoerd. Deze modus wordt gehandhaafd tot het einde van het vetmesten.

  Gecombineerde mengsels kunnen onafhankelijk worden gemaakt. Om dit te doen, moet u een bepaalde voedingsbasis creëren, schalen kopen en een molen voor het malen van graan.

  Gebruik voor de pre-lanceringsversie het volgende recept:

  • neem 10 kg maïs, tarwe, haver, gerst,
  • sojabonen 7,7 kg,
  • melkpoeder 6,6 kg
  • 550 g premix,
  • gemalen schelpen - 0,2 g / goal.

  Alle ingrediënten worden vermalen tot meel. Kippen krijgen een mengsel in de vorm van een puree. Gebruik als vloeibaar gekookt water of yoghurt. Beveel deze samenstelling van het voer aan tot 7 dagen. Bereid voor de volgende periode de startversie voor. Ingrediënten zullen hetzelfde zijn, maar hun aantal in de samenstelling is anders.

  Cobb 500-ras - kenmerken

  Deze kippen worden beschouwd als winterharde en pretentieloze, dus ze worden vaak gefokt in particuliere huishoudens. Nestvogels groeien goed en snel, worden bijna niet ziek, hebben geen ingewikkelde zorg nodig.

  Het belangrijkste waar u voor moet zorgen, is in de voeding met voldoende eiwitgehalte.

  optimale Cobb 500 slachtgewicht - 2 kg Een vogel groeien gedurende meer dan 80 dagen wordt als onpraktisch beschouwd.

  De foto rechts laat het gewicht van de vogel 38 dagen zien

  De voordelen van vleeskuikenkruisen zijn dus:

  • snelle gewichtstoename
  • overleving binnen 94-97%,
  • minimum voerkosten en vereisten daarvoor,
  • gemak van onderhoud en verzorging.

  Experts adviseren om zorgvuldig te overwegen om kippen te kopen, aangezien de Cobb-500 gemakkelijk wordt verward met de jonge Adler Silver.

  Deze laatste zijn gerelateerd aan vlees- en eierrassen en onderscheiden zich door lage percentages van gewichtstoename en ontwikkeling.

  Kruimelkooi Cobb 500 thuis kweken

  In het huishouden van kippen kan Cobb 500 zich bevinden in de volgende variaties:

  • Mobiele inhoud.
  • Buitenopfok - in dit geval mogen de vogels niet wandelen om te voorkomen dat de snelheid van gewichtstoename afneemt.

  VIDEO INSTRUCTIE

  Kruisbemesters zijn geschikt voor huisvesting op een privéboerderij. Nadat de jonge groei op een vaste plaats is gebracht, moet deze worden voorzien van voldoende warmte en licht. Dit geldt voor kippen op de leeftijd van de dag. Om ervoor te zorgen dat de kuikens goed aankomen, moeten ze veel eten, maar in het donker zullen ze niet eten. Om dit te doen, blijft het licht twee weken branden voor een volledige dag.

  Dan wordt de verlichting verminderd, maar het moet niet minder dan 18 uur zijn. Temperatuurindex moet minimaal + 27, maar niet meer dan +32 graden zijn. Het huis moet worden uitgerust met een goed ventilatiesysteem dat voor frisse lucht zorgt, maar geen tocht creëert. Van hem kunnen de jongeren ziek worden en sterven.

  De eigenaar moet het huis schoon houden. Voordat de jonge naar een nieuwe plaats wordt overgebracht, wordt de algemene reiniging binnen uitgevoerd met ontsmettingsmiddelen. Het is noodzakelijk om het plafond met de muren wit te kienen, het beddengoed is volledig veranderd. Drinkbakken met feeders worden gewassen en vervolgens overgekookt.

  Gebruik van droog industrieel voer

  Voordat u de aankoop van diervoeders maakt, moet u bekend raken met de componenten ervan en ervoor zorgen dat deze overeenkomt met GOST.

  Tarwe, gerst en peulvruchten worden als droog voer gegeven.

  Om het bedrag aan contante kosten te verminderen, kunt u voedselverspilling invoeren. Gemaakte puree op de rug, serum, yoghurt. De overblijfselen van vis, vleesproducten, fruit worden gebruikt. Je kunt de larven van tuinongedierte en zichzelf geven.

  Groene massa. Geef elke vorm van gras, toppen van tuinplanten, wortelgroenten.

  Также в пище подмешивают минеральные добавки, комплексы витаминов, костную муку, скорлупку от яиц, гравий, ракушечник.

  Кормление с 1 до 30 дня

  До пятидневного возраста молодняку дают комбикорма для роста либо корм, в состав которого входят углеводы и белки. Это смеси зерна, дробленка, влажная мешанка.

  Op de tweede dag kunt u fijn gesneden gekookte eieren geven. Voerkippen hebben elke twee uur nodig, tot 8 keer per dag.

  Als droog voeren wordt gebruikt, wordt het tot 4 keer gevoed. 'S Morgens moet je eten geven, hoe eerder hoe beter, en' s avonds moet je het voederen tot het laatst uitstellen.

  Vanaf zeven dagen kun je de voeding variëren. Om rachitis te voorkomen, wordt visolie gebruikt. Beginnen met het toevoegen van puree wortelen, fijngehakte greens, voederkalk, afval van vis of vleesproductie.

  Aanbevolen wordt om puree te geven met kwark, maar ook gekookte aardappelen, sojabonencake, tarwe of maïsmeel.

  Voed de jonge behoefte tot 6 keer per dag. Als het dieet uitgebalanceerd is, kan tegen de 30e levensdag een gewichtstoename van 700 gram worden bereikt.

  Om problemen met het spijsverteringsstelsel te voorkomen, krijgen de jongeren een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat in een drinker of ascorbinezuur gemengd met voer.

  Vanaf de 30e dag hebben kippen eiwitrijk voer nodig. Deze puree bereid met graanmengsels, die zijn gebaseerd op vleesbouillon. Je kunt afval van vis en vlees toevoegen, zuivelproducten invoeren, groen gras, zonnebloempitten.

  Jonge dieren zouden om de 2 uur een nieuwe voeding moeten krijgen. Voedsel moet niet verweerd of zuur zijn. In de zomermaanden kunnen vleeskuikens worden overgebracht naar grasland, waardoor de gelduitgaven aan het dieet worden verminderd, en het zal ook leiden tot een toename van de efficiëntie van het immuunsysteem en de smaak van vleesproducten.

  Alvorens jong te slachten, wordt het overgebracht naar de afwerkingsdieet. Volkoren, groene massa of grasmeel wordt gegeven. De blender wordt gekookt in vleesbouillon met gekookte aardappelen.

  Over incubatie

  Er is een grote vraag naar eendagskuikens, deze kunnen worden gekocht bij particuliere fokkers. Maar niet altijd zijn er eerlijke verkopers. Om het geld niet tevergeefs uitgegeven te hebben, moet je jezelf vertrouwd maken met het certificaat voor de vogel. Eieren moeten worden geëtiketteerd met de naam van het kruis, evenals de datum van verzameling van producten.

  Je kunt eieren leggen onder kippen of in een couveuse, maar in het begin warmen ze op tot een temperatuur van +25 graden. De jongen zullen na 21 dagen geboren worden. Het is noodzakelijk om niet te vergeten over temperatuurregeling, het is optimaal om de indicator te handhaven van +37,6 tot +37,8 graden.

  Hoe te bevatten

  Voor het onderhoud van vleeskuikens op twee manieren: intensief en uitgebreid.

  Voor celkweek worden 17 vogels geplant per vierkante methode. Maar bij zwaarbelaste vleesproducten zal de stijfheid verschillen.

  Eigenaren van particuliere boerderijen houden hun voorraad liever jong. Als nest kun je gebruiken:

  Om aan hygiënische omstandigheden te voldoen, moet u regelmatig vochtige plaatsen schoonmaken en nieuw afval storten. Met het begin van de zomer worden slachtkuikens naar wandelgebieden gestuurd. Maar zelfs op straat moet je ervoor zorgen dat er geen tocht is, je kunt raamkozijnen voor het hek gebruiken.

  Bekijk de video: KIP0001 Drinking chicks (September 2020).

  Загрузка...

  Pin
  Send
  Share
  Send
  Send