Algemene informatie

Hoe orchideeën thuis water geven

Pin
Send
Share
Send
Send


De orchidee Phalaenopsis is een epifytische plant, daarom is een speciaal irrigatiesysteem vereist. Epifyten leven op de schors van bomen en absorberen het nodige vocht uit de lucht. Het substraat voor hen moet ademend zijn en de frequentie waarmee water wordt gegeven wordt aangepast zodat het water niet stagneert bij de wortels, anders kan het wortelsysteem gaan rotten. Laten we deze details in meer detail bespreken.

Water voor irrigatie

Orchidee wortels zijn erg gevoelig voor de waterkwaliteit. Ze moeten niet worden bewaterd met te koud of te heet water, maar ook met water met een hoog gehalte aan hardheid. De afzetting van zouten is gemakkelijk te zien in het uiterlijk van de pot met de plant. Als er op de rand van de container of stukjes schors witte korst verschijnt, betekent dit dat het water dat wordt gebruikt voor irrigatie hard is.

Je kunt het op verschillende manieren verzachten:

 • Kook water. In dit geval worden oplosbare zouten van calcium en magnesium onoplosbaar en precipiteren. Je kunt 2/3 van de bovenste laag water gebruiken.
 • Kook water smelten. Hiertoe vult u een plastic fles met leidingwater en laat u deze gedeeltelijk invriezen in de vriezer. Het grootste deel van het zout gaat in het water dat geen tijd had om te bevriezen. Het wordt gegoten en het ijs dat achterblijft in de fles wordt ontdooid en gebruikt voor irrigatie.
 • Gooi het water in het uiteinde van een theelepel citroenzuur of oxaalzuur en laat het ongeveer 2 dagen staan. De onderste laag water wordt niet gebruikt.

Het is belangrijk! Chemische waterontharders en ionenuitwisselingsfilters worden niet gebruikt om het voor irrigatie gebruikte water te verzachten, omdat calciumzouten worden vervangen door natriumzouten die schadelijk zijn voor planten.

De watertemperatuur voor irrigatie moet op of boven kamertemperatuur zijn. Water verwarmd boven 38 ° C zal de gevoelige wortels verbranden, en te koud zal ervoor zorgen dat ze koud worden.

Hoe vaak de orchidee water geven

Over de frequentie van water geven beïnvloedt een heleboel factoren. Het is noodzakelijk om te overwegen:

 • de temperatuur in het appartement, hoe hoger het is, hoe vaker ze de planten water geven,
 • het volume van de pot en het materiaal waaruit het is gemaakt, de aanwezigheid of afwezigheid van een afvoergat,
 • grootte van het wortelstelsel - hoe meer orchideeën wortels hebben en hoe groter de plant zelf, hoe meer water het nodig heeft,
 • huidig ​​seizoen: als er niet genoeg licht is in het appartement, wordt drenken zeldzamer gemaakt.

In de herfst en de winter is het voldoende om de plant eenmaal per week of zelfs in twee water te geven. In de zomer wordt in de hitte Phalaenopsis vaker gedrenkt. De frequentie van drenken kan indien nodig worden verhoogd tot 2-3 keer per week. Het signaal om de planten water te geven, is de kleur van de wortels van de orchidee.

Let op! In een droge ondergrond worden de wortels zilverachtig wit. Als ze groen zijn, is drenken van de orchidee niet nodig. Het gewicht van de pot zegt ook veel: als het substraat helemaal droog is, wordt de pot met orchidee licht.

Voor sommige orchideeën (Cumbria, Miltonia) wordt het aanbevolen om turf aan het substraat toe te voegen. Dit verhoogt de bodemvochtingscapaciteit, daarom worden planten minder vaak bewaterd dan planten die in de schors zijn geplant.

Methoden om orchideeën thuis te drenken

De methode van het besproeien van orchideeën hangt af van welke methode het wordt gekweekt. Als Phalaenopsis wordt gekweekt in een gesloten systeem zonder een afvoeropening, giet dan voldoende water in de vaas zodat deze de laag geëxpandeerde klei bedekt. In de toekomst zal het water geleidelijk verdampen en de wortels van orchideeën voeden.

In de schors gekweekte exemplaren kunnen op drie manieren worden bewaterd: door morsen, onderdompelen en weken.

 1. Om de orchidee te irrigeren door de methode van morsen, wordt het in het bad gedragen en wordt de pot afgeworpen met ongeveer twee liter gedestilleerd, enigszins warm water. Met deze methode kunt u het substraat grondig bevochtigen en tegelijkertijd geaccumuleerde onzuiverheden en kunstmestresten uit de pot verwijderen. Nadat het overtollige water is afgevoerd, worden de orchideeën teruggebracht naar de vensterbank.
 2. Watergift door onderdompeling wordt uitgevoerd door een bloempot gedurende 1-2 minuten in een bak gevuld met water te plaatsen. Deze methode is geschikt tijdens koele inhoud, in dit geval heeft de schors geen tijd om te nat te worden.
 3. Om de pot weken met een orchidee wordt geplaatst in een container met gescheiden warm water gedurende 15-20 minuten. Gedurende deze tijd slaagt de schors erin voldoende vocht op te nemen. Daarna moet overtollig water worden afgetapt en de bloem op zijn plaats worden gezet.

Wanda-orchidee wordt vaak zonder grond in hangende manden of hoge glazen vazen ​​bewaard. Ze worden besproeid met een korte weekbeurt en sproeien dagelijks de wortels van planten. Eens in de 2 weken worden de wortels een half uur in warm water gebaad en daarna wordt de orchidee teruggebracht naar zijn plaats.

Alle soorten orchideeën houden van een warme douche, waardoor je het stof van de bladeren kunt wassen en de planten kunt verzadigen met vocht. Na de douche, zorg ervoor dat het resterende water uit de pot loopt, het mag niet in de pan staan. Het uitvoeren van een dergelijke procedure is alleen mogelijk in het warme seizoen.

Tip! Na het water geven, zorg ervoor om het water uit de sinussen van bladeren en het midden van de afzet te verwijderen. De ophoping van vocht op deze plaatsen kan tot rotting leiden. Het is vooral gevaarlijk als er een verval is van het midden van de bladuitlaat, waar het groeipunt zich bevindt. In dit geval kan de orchidee zijn groei niet voortzetten, maar gewoon sterven.

In dit geval is de enige kans voor Phalaenopsis om zijn bestaan ​​uit te breiden, het verschijnen van een kastbaby. Maar ga ermee akkoord dat de baby - dit is geen volwassen plant en zal hard moeten werken om het te laten groeien. Waterdruppels worden gereinigd met een wattenschijfje of papieren handdoekje.

Bloeiende orchidee

Meestal wachten ze bij het besproeien van orchideeën totdat het substraat in de pot volledig uitdroogt. Met bloeiende orchideeën is het een beetje anders. Zelfs als er nog steeds condensatie in de pot is, kunt u de plant al water geven. Dergelijke orchideeën hebben veel meer vocht, dus het wordt niet aanbevolen om het substraat volledig te laten drogen, anders kunnen de bloembladen traag worden of de orchidee zal over het algemeen bloemen laten vallen.

Bij het water geven moet je voorzichtig zijn: zorg ervoor dat het water niet op de bloemstengels en de bloemen zelf valt. Bij het vervoer van phalaenopsis naar de badkamer moet erop worden gelet dat de lange steel niet wordt doorbroken door trossen bloeiwijzen. Het is niet voor niets dat bloemstengels zijn bevestigd aan speciale steunen, hun gewicht samen met bloemen is behoorlijk merkbaar.

Sommige ervaren bloementelers geven de voorkeur aan het watergeven van de orchidee uit de gieter gedurende deze periode, net als gewone bloemen - in dit geval wordt het risico van het per ongeluk beschadigen van de bloem tot een minimum beperkt. Vergeet het na 5-10 minuten niet om het overtollige water uit de pan af te tappen.

Water geven in de winter

Watergift orchideeën in de winter moeten in overeenstemming zijn met de lengte van de dag en de luchttemperatuur. Hoe lager de temperatuur en hoe minder licht, hoe minder vaak de bloem wordt bewaterd. Feit is dat phalaenopsis alleen vocht volledig kan absorberen bij waarden niet lager dan 18-20 ° C en een daglicht van gelijke duur tot 12 uur. Daarom neemt in de wintermaanden de behoefte aan water in orchideeën af.

Alleen onder invloed van licht in phalaenopsis openen de huidmondjes zich aan de onderkant van de bladeren, wat een actieve gasuitwisseling veroorzaakt. Om ervoor te zorgen dat de plant zich in de winter volledig kan ontwikkelen en groeien, moet deze verlichting bieden, maar in dit geval moet u voorzichtig zijn met water geven. Omdat dit epifytische planten zijn, is het beter om de orchidee te vullen dan te gieten.

In de winter kunnen orchideeën niet op een koude vensterbank worden gehouden, omdat de wortels anders afkoelen en water niet goed kunnen absorberen. Als je de plant regelmatig water geeft, en de onderste bladeren turgor verliezen, plaats dan een pot orchideeën op een schuimpad of een speciale isolatiemat. Je kunt de plant helpen herstellen door 's ochtends de onderkant van de bladeren te besproeien.

Na transplantatie

Bij het verplanten van orchideeën worden meestal geplant in een nieuw substraat gekocht of zelf gemaakt. Een dergelijke schors is meestal goed gedroogd om schimmel te voorkomen, dus de pot met de plant moet een half uur in warm, zacht water worden gedrenkt.

Als de eerste bewatering schaars is, zal de schors geen vocht opnemen en blijven de wortels droog. Je kunt wat kunstmest in het water oplossen voor de eerste bewatering. De volgende bewatering moet niet eerder dan 2 weken worden gedaan, de vochtreserves na lang weken zijn voldoende voor deze periode.

Na aankoop

Het water geven van een orchidee na aankoop hangt grotendeels af van de staat van de plant. Je kunt een bloem kopen in een sterk gedroogde vorm, of omgekeerd, te vochtig, met rotte wortels. Het komt voor dat de fabrikant een turfbeker onder de wortelhals plaatst, zodat het vocht tijdens transport door de plant wordt vastgehouden. Als je alles achterlaat zoals het is, zal het water dat je bewatert ongelijk verdeeld zijn.

De wortels aan de wand van de pot drogen sneller uit, en de turfbeker, verzadigd met vocht en zich in de buurt van de wortelkraag bevindt, kan bijdragen aan het verval ervan. Daarom is het tijdens de transplantatie noodzakelijk de turfbeker te verwijderen en tegelijkertijd alle verrotte of gedroogde wortels.

Orchideeën verkopen in de regel bloeiend, dus u moet de plant niet tussen twee gietbeurten laten drogen. Anders droogt Phalaenopsis bloemen en bloemknoppen. Zet de plantpot op een lichte warme plaats en water op het moment dat de wortels licht worden, maar er zal nog steeds condensatie op de wanden van de pot zijn.

Goed advies! Water voor het besproeien van orchideeën kan ook worden aangezuurd met hoogveen. Om dit te doen, doe het in een zak en gedrenkt in water voor enkele uren.

Voor de rest wijkt het besproeien van de planten na aanschaf niet af van standaardzorg thuis. Denk aan de hoeveelheid licht, de temperatuur van de inhoud, de grootte van de plant en je zult snel in staat zijn om het juiste algoritme te vinden voor het besproeien van je orchidee.

Water fouten

Veel mensen geloven dat tropische bloemen veel vocht nodig hebben, omdat ze groeien in warme klimaten. Dit is slechts gedeeltelijk waar. Omdat ze epifytische planten zijn, raken orchideeën niet direct het water aan, ze worden omringd door zeer vochtige lucht, van waaruit ze alles krijgen wat ze nodig hebben.

Als we de atmosfeer van een tropisch bos herinneren, kunnen we dagelijks de temperatuurdalingen, periodes van droogte, afwisselend met tropische stortbuien opmerken. Orchideeën zijn er dol op als fietsen aanwezig is in hun verzorging. Men moet niet vergeten dat ze de gelijktijdige aanwezigheid van een grote hoeveelheid vocht, lucht en licht nodig hebben.

Sommigen slagen er nog steeds in om fouten te maken in irrigatie. En ze zijn als volgt:

 • Overmatig water geven. Wacht tot het substraat in de pot volledig droog is. Bij twijfel, of het tijd is om de orchidee water te geven - wacht nog een dag en pas dan water. De gevolgen van overlopen kunnen dodelijk zijn. Als de wortels van overvochtigheid beginnen te rotten, en je merkt het niet op tijd, zal de plant sterven of moet hij worden gereanimeerd.
 • Water geven in het donker. Elk van de orchideeën kan 's morgens het beste worden bewaterd. Gedurende de dag, in de zon, heeft de plant tijd om goed te drogen, waardoor schimmel en rot van bladeren of bollen wordt vermeden.
 • De behoeften van de plant negeren. In verschillende perioden van zijn leven voelt een orchidee ongelijk. Als het geen nieuwe bladeren geeft, wortels, bloemstelen, geen bollen krijgen, betekent dit dat de plant tot rust is gekomen en overvloedig water geven zal daar niet goed voor zijn. Als de orchidee heeft gebloeid of de groene massa actief verhoogt, neemt de behoefte aan vochtinname toe.

Hoe orchideeën water geven: video

Pin
Send
Share
Send
Send